Mircea Nicolae, câştigător al rezidenţei artistice la Bienala de la Veneţia

Artistul vizual Mircea Nicolae a fost desemnat câştigător al rezidenţei oferite de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneţia, pe durata celei de-a 53-a ediţii a Bienalei de Artă din oraşul italian, desfăşurată între 7 iunie şi 22 noiembrie, informează institutul.

Urmărește
299 afișări
Imaginea articolului Mircea Nicolae, câştigător al rezidenţei artistice la Bienala de la Veneţia

câştigător al rezidenţei a fost declarat Mircea Nicolae, cu proiectul "Globuri de sticlă" (Imagine: mircea-nicolae.blogspot.com)

Un juriu internaţional a evaluat, pe 9 şi 10 aprilie, candidaturile primite în cadrul concursului pentru acordarea unei rezidenţe de către IRCCU, pe durata Bienalei de Artă de la Veneţia.

La concurs s-au înscris 24 de artişti vizuali şi, în urma jurizării, în care a predominat criteriul adecvării proiectelor atât la tema celei de-a 53-a ediţii a Bienalei de Artă - "Making worlds" -, cât şi la spaţiul expoziţional oferit de Institutul Român de la Veneţia, câştigător al rezidenţei a fost declarat Mircea Nicolae, cu proiectul "Globuri de sticlă".

"Pe linia descrisă de conceptul general al celei de-a 53-a Bienale de Artă de la Veneţia ("Making worlds"), Mircea Nicolae manifestă o atitudine reflexivă asupra spaţiului public şi asupra structurilor politice. Punctul său de plecare este o cercetare critică prin care îşi apropie limbajul cotidian şi limbajele tradiţionale, transformând realitatea în imagini poetice. Expoziţia sa va fi în realitate un «work in progress», pe parcursul căruia artistul va prezenta lucrări deja realizate şi va produce noi intervenţii in situ în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia", se arată în motivaţia juriului.

Rezidenţa oferită de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică urmăreşte încurajarea modalităţilor inovatoare de analiză şi interpretare creativă a tematicii Bienalei, precum şi utilizarea, în proiectul expoziţional, a maximei vizibilităţi a spaţiului pus la dispoziţie (Noua Galerie a Institutului).

Creaţiile vor fi expuse în ultima lună de rezidenţă.

Pe perioada desfăşurării Bienalei, câştigătorul rezidenţei va beneficia de o bursă lunară în valoare de 1.000 euro şi de cazare gratuită, într-o cameră din spaţiile IRCCU.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică a mai decis includerea proiectelor expozitive propuse de Marian Zidaru şi Delia Ana Popa în programele sale culturale pe anul 2010.

Juriul a fost format din:

artistul vizual Andreas Fogarasi (Austria), câştigătorul marelui premiu Leul de Aur pentru cel mai bun proiect naţional (Kultur und Freizeit/ Culture and Leisure - Pavilionul Ungariei) la cea mai recentă ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia,

criticul de artă Erwin Kessler (România),

criticul de artă Fabio Cavallucci (Italia), coordonator al ediţiei din 2008 a Bienalei Europene de Artă Contemporană "Manifesta" şi fost director al Galeriei Civice din Trento, şi

Saverino Simi de Burgis (Italia), critic de artă, profesor la Academia de Arte din Veneţia.

Au mai făcut parte din comisia de jurizare trei reprezentanţi ai IRCCU:

Monica Joiţa, director interimar,

Mihaela Dumitru, referent principal relaţii, şi

Cristian Alexandru Damian, colaborator.

Mircea Nicolae a absolvit, în anul 2000, Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, cu lucrarea de diplomă "Casa Poporului sau lumea care nu reuşeşte să existe", coordonată de Andrei Cornea. El a mai obţinut un masterat la Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" şi un doctorat la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, cu lucrarea "Demolarea ca model cultural în oraşul Bucureşti, sec. XIX şi XX".

Citeşte şi:

Rezidenţă artistică la Bienala de la Veneţia, oferită de ICR

"Seducţia Intervalului" reprezintă România la Bienala de la Veneţia

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici