Mirela Oprişor, premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de la Sarajevo

Mirela Oprişor, din filmul "Marţi, după Crăciun", a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Sarajevo, în timp ce regizorul Bogdan Mustaţă a fost recompensat cu premiul Eurimages de 30.000 euro pentru proiectul de lungmetraj "Lupul", se arată pe site-ul festivalului.

Urmărește
656 afișări
Imaginea articolului Mirela Oprişor, premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de la Sarajevo

Mirela Oprişor, premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de la Sarajevo (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Mirela Oprişor joacă rolul Adrianei, soţia înşelată din filmul "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean. Pelicula, selectată în competiţia de lungmetraj a Festivalului de la Sarajevo, spune povestea lui Paul Hanganu (Mimi Brănescu), care este căsătorit cu Adriana (Mirela Oprişor) de zece ani. Au o fetiţă de opt ani, Mara. De şase luni, Paul are o relaţie extraconjugală cu Raluca (Maria Popistaşu), medic stomatolog în vârstă de 27 de ani. Bărbatul, care se chinuie să găsească timp pentru Raluca, familie şi goana după cumpărături, hotărăşte să-şi ducă fiica la dentist încă o dată înainte de Crăciun. O schimbare neaşteptată în programul Adrianei le aduce pe cele două femei în aceeaşi încăpere pentru prima oară. Întâlnirea îl obligă pe Paul să ia o decizie dificilă.

Totodată, proiectul de lungmetraj al lui Bogdan Mustaţă, "Lupul", prezent pe piaţa de film, CineLink, în cadrul celei de-a 16-a ediţii a Festivalului de Film de la Sarajevo, a obţinut o finanţare de 30.000 de euro de la fondul Eurimages.

Pe de altă parte, coproducţia românească "Bibliothèque Pascal", de Szabolcs Hajdu (Ungaria/ Germania/ Marea Britanie/ România), inclusă de asemenea în competiţia de lungmetraj, a obţinut distincţiile acordate de CICAE (International Confederation of Artistic Cinema) şi Cineuropa, la Festivalul de la Sarajevo.

Filmul "Bibliotheque Pascal" spune povestea Monei Paparu, cetăţean român de origine maghiară. Plecată la mare, Mona Paparu îl întâlneşte pe Viorel (Andi Vasluianu), un urmărit general, care o fascinează prin imaginaţia sa bogată. Cei doi îşi petrec noaptea împreună, din această relaţie scurtă rezultând un copil - Viorica. Când Viorica împlineşte trei ani, Mona se reîntâlneşte cu tatăl său, pe care nu îl revăzuse de mult timp, Gigi Paparu (Răzvan Vasilescu). Acesta o duce cu el în Germania, unde o vinde, după care este omorât. Mona o lasă pe Viorica cu mătuşa sa Rodica (Oana Pellea), care este ghicitoare. După ce este vândută, Mona ajunge să lucreze în Marea Britanie pentru Pascal, ca prostituată într-un bordel de lux. Între timp, autorităţile o iau pe Viorica din custodia mătuşii Rodica. Când se întoarce în ţară, Mona vrea să îşi ia fiica înapoi şi spune autorităţilor o poveste halucinantă, însă nimeni nu o crede.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Marius Bodochi, Marius Manole, Mihai Constantin şi Florin Piersic Jr.

Juriul competiţiei de lungmetraj de ficţiune la ediţia 2010 a Festivalului de Film de la Sarajevo a fost prezidat de regizorul român Cristi Puiu.

În cadrul acestei ediţii a festivalului, a fost premiat şi Cătălin Muşat pentru scurtmetrajul "The Ticket Collector", produs prin programul Sarajevo City of Film. Cătălin Muşat a primit, marţea trecută, premiul în valoare de 2.000 de euro oferit de Atlantic Grupa - sponsor al Festivalului de la Sarajevo -, pentru realizarea celui mai bun film în cadrul programului Sarajevo City of Film 2010.

Pelicula care a câştigat anul acesta premiul "Inima oraşului Sarajevo" pentru cel mai bun film este "Tilva Rosh" (Serbia), de Nikola Ležaić. Totodată, actorul Marko Todorović din acest film a obţinut premiul pentru interpretare masculină.

Coproducţia "Tender Son - The Frankenstein Project (Olanda/Germania/Austria), în regia lui Kornél Mundruczó, a obţinut premiul special al juriului competiţiei de lungmetraj.

Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo este unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa Centrală şi de Est. Printre invitaţii de onoare ai festivalului s-au numărat actorul american Morgan Freeman şi regizorul francez Gaspar Noé.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici