Misterul unei corăbii olandeze, care datează de 367 ani, a fost rezolvat

Epava a fost descoperită în urmă cu patru ani şi a fost considerată atât de importantă încât i s-a acordat cel mai înalt nivel de protecţie. Acum, experţii spun că ar putea oferi o mulţime de informaţii despre modul în care au fost construite corăbiile olandeze.

Urmărește
3200 afișări
Imaginea articolului Misterul unei corăbii olandeze, care datează de 367 ani, a fost rezolvat

Sursa Foto - Wikipedia Commons/ National Maritime Museum/Royal Museums Greenwitch

Oamenii de ştiinţă au rezolvat misterul identităţii unei nave de război olandeze din secolul al XVII-lea, naufragiată în largul coastei Angliei în timp ce transporta plăci de marmură italiană fină.

Epava s-a scufundat în 1672 şi a fost descoperită în 2019, în largul coastei Sussex.

Aceasta era cunoscută sub numele de „Epava necunoscută de lângă Eastbourne”.

Construită în 1656 şi deţinută de Amiralul Rotterdam, corabia a fost implicată în toate bătăliile majore din cel de-al Doilea Război Anglo-Olandez din 1665 până în 1667.

Pe parcursul anului trecut, specialişti de la mai multe organizaţii şi societăţi de istorie engleză au lucrat la identificarea navei.

Ei au folosit probe adunate de la epavă, precum şi cercetări de arhivă şi analiza inelului de copac a mostrelor de lemn. 

Experţii spun că starea epavei este remarcabilă şi ar putea oferi o mulţime de informaţii despre modul în care au fost construite corăbiile olandeze din secolul al XVII-lea, transmite SkyNews

O mare parte a carcasei de lemn, tunuri, plăci de marmură italiană şi bucăţi de ceramică italiană au fost printre materialele găsite pe fundul mării. Placile de marmură au provenit din carierele Alpilor Apuani din apropiere de Carrara, în Italia.

Placile erau destinate Ţărilor de Jos şi ar fi fost folosite pentru a construi case de rang înalt.

Epava a fost descoperită de operatorul de scufundări din Eastbourne, David Ronnan, în 2019.  Beattie-Edwards, directorul executiv al Societăţii de Arheologie Nautică, a spus că tunurile navei, plăcile de marmură tăiate şi descoperirile de ceramică arată că este o navă olandeză care se întoarcea din Italia cu mărfuri destinate Ţărilor de Jos. 

„Acum, după patru ani de investigaţii şi cercetări, putem identifica cu încredere nava”.

În secolul al XVII-lea, Republica Olandeză a fost implicată în multe războaie, multe dintre ele pe mare. Scopul principal al marinei olandeze a fost să protejeze rutele maritime din întreaga lume şi, dacă era necesar, să respingă o invazie navală a teritoriului olandez.

Până în 1648, Spania a fost principalul inamic. O flotă olandeză a distrus forţa principală a unei mari flote spaniole încă aflată în construcţie în Gibraltar, în 1607. Alte activităţi au inclus blocarea portului Anvers şi a coastei flamande pentru a preveni aprovizionarea trupelor spaniole de acolo şi pentru a securiza escortarea negustorii olandezi în Marea Baltică .

În cursul secolului al XVII-lea,  expansiunea maritimă olandeză a stârnit invidii în toată Europa, dar mai ales în Anglia.

Au fost trei războaie anglo-olandeze de-a lungul secolului 17, când marina olandeză era cea mai puternică flotă din lume.  

Michiel Adriaenszoon de Ruyter a fost un amiral olandez, celebrat pe scară largă şi considerat unul dintre cei mai pricepuţi amirali din istorie, căci a luptat cu forţele engleze şi franceze şi a obţinut mai multe victorii critice, fiind de atunci supranumit un erou popular olandez. 

Republica Olandeză a intrat în declin după 1713, iar la sfârşitul secolului al XVIII-lea marina sa nu a mai fost pe măsură pentru a contracara supremaţia navală anglo-franceză. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici