"Mitra", de Doris Lessing, şi "Bărbatul făcut din bucăţi", de David Lodge, au apărut la Polirom

Volumele "Mitra", de Doris Lessing, "Bărbatul făcut din bucăţi", de David Lodge, şi "Regina roşie", de Philippa Gregory, au apărut recent în colecţia "Biblioteca Polirom", informează editura ieşeană.

Urmărește
95 afișări

La numai trei luni de la apariţia în Marea Britanie, ediţia în limba română a celui mai recent roman al lui David Lodge, "Bărbatul făcut din bucăţi", a apărut în traducerea Onei Frantz, în seria dedicată de Polirom autorului.

"Bărbatul făcut din bucăţi" (2011) este o reconstituire, în egală măsură romanţată şi minuţios documentată, a existenţei şi per­sonalităţii lui H.G. Wells, scriitorul vizionar care a pus bazele literaturii science-fiction şi a influenţat conştiinţa socială a sfârşitului de secol al XIX-lea şi a începutului de secol al XX-lea. Ţintuit la pat de un cancer în faza terminală, în casa lui din Regent's Park, scriitorul în vârstă de 78 de ani îşi rememorează întreaga viaţă, întrebându-se dacă aceasta a fost un succes sau un eşec. Lodge schiţează cu veridicitate şi naturaleţe inegalabile copilăria şi adolescenţa lui H. G. Wells în sânul unei familii care nu-i înţelege aspiraţiile, începuturile carierei sale scriitoriceşti pline de succes, care îl propulsează în scurt timp în cele mai înalte cercuri literare şi politice, dar şi viaţa sa amoroasă tumultuoasă, marcată de cele două căsnicii şi de numeroasele sale legături extraconjugale. "Bărbatul făcut din bucăţi" surprinde faţetele multiple ale personalităţii lui H. G. Wells, înfăţişându-ne portretul unui om sfâşiat de contradicţii pe cât de stranii, pe atât de profund umane.

Din opera lui David Lodge, în cadrul colecţiei "Biblioteca Polirom", au mai apărut în traducere, printre altele, "Mort de surd", "Crudul adevăr", "Autorul, la rampă", "Afară din adăpost", "Cât să-ntindem coarda?", "Schimb de dame" şi "Ce mică-i lumea!".

Tot în colecţia "Biblioteca Polirom" a apărut o nouă traducere din opera laureatei premiului Nobel pentru literatură în anul 2007, Doris Lessing, - "Mitra", un scenariu halucinant despre cum ar fi putut să arate lumea dacă ar fi fost populată în întregime numai de femei şi, mai ales, a haosului creat atunci când, din senin, fără nici o explicaţie, s-a născut primul bărbat.

În traducerea Ancăi-Gabriela Sârbu, "Mitra" este o cronică fictivă a evenimentelor care au dus la facerea lumii, compusă din frânturile de informaţii pe care le are la dispoziţie un istoric din epoca romană. Sunt prezentate două epoci apuse, însă, din întrebările pe care şi le pun personajele, se sugerează, cu blândă ironie, că s-ar putea să nu fim foarte departe nici în ziua de azi. Claritatea şi simplitatea expunerilor obligă cititorul să revadă lucrurile într-o formă redusă la esenţial, în special în privinţa relaţiilor dintre bărbaţi şi femei, dar fără să ocolească marile teme şi temeri ale oamenilor - vina, riscul, violenţa, răzbunarea, curiozitatea, încrederea, schimbarea sau, dimpotrivă, înclinaţia de a se lăsa angrenat într-un sistem, într-un stil de viaţă, care doar pare să dureze o veşnicie.

Din opera lui Doris Lessing, în cadrul colecţiei "Biblioteca Polirom", au mai apărut în traducere: "Carnetul auriu", "Memoriile unei supravieţuitoare", "Al cincilea copil", "Povestiri africane" şi "O coborâre în infern".

"Regina roşie", al doilea roman din ciclul dedicat Războiului celor Două Roze, este o carte ce îmbogăţeşte galeria de femei puternice şi influente creată de Philippa Gregory - una dintre cele mai importante autoare de romane istorice din Marea Britanie, cunoscută datorită bestsellerului "Surorile Boleyn" - cu o figură emblematică pentru istoria Angliei, lady Margaret Beaufort, femeia ale cărei ambiţie, inteligenţă şi curaj au dus la întemeierea dinastiei Tudor.

Romanul "Regina roşie" urmăreşte cu fidelitate destinul schimbător al Margaretei Beaufort şi transformarea sa uluitoare dintr-o tânără inocentă şi pioasă de nouă ani, silită să se supună fără proteste dorinţelor familiei pentru a încheia o căsătorie lipsită de iubire, într-o curteană abilă şi hotărâtă. Ea nu se dă în lături de la cele mai primejdioase uneltiri, de la cele mai îndoielnice alianţe sau cele mai avantajoase căsătorii pentru a-şi vedea împlinit visul cel mai fierbinte: acela de a-şi vedea fiul pe tronul Angliei. Philippa Gregory zugrăveşte în culori vii perioada adolescenţei şi maturităţii sale într-o Anglie sfâşiată de rivalităţile dintre Casa de Lancaster şi Casa de York şi devastată de bătăliile sângeroase din timpul Războiului celor Două Roze.

Dintre romanele Philippei Gregory, în colecţia "Biblioteca Polirom", au mai apărut: "Regina albă", "Moştenirea Boleyn" şi "Surorile Boleyn".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici