Moartea actorului George Motoi, deplânsă de personalităţi ale lumii artistice

Personalităţi ale lumii artistice au deplâns, miercuri, moartea actorului george Motoi, care a decedat, la vârsta de 79 de ani, europarlamentarul Mircea Diaconu declarând că actorul a fost un om de o calitate ireproşabilă, în timp ce Vladimir Găitan a spus că "nimic nu înlocuieşte golul lăsat de aceşti oameni".

Urmărește
1566 afișări
Imaginea articolului Moartea actorului George Motoi, deplânsă de personalităţi ale lumii artistice

Moartea actorului George Motoi, deplânsă de personalităţi ale lumii artistice (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / Catalina Filip)

Actorul Mircea Diaconu a declarat pentru MEDIAFAX că George Motoi a fost un om de o calitate ireproşabilă, adăugând că îi pare foarte rău pentru trecerea în nefiinţă a artistului.

"Îmi pare tare, tare rău. Îmi vin în minte momente, clipe, înşirate pe zeci de ani în care am vorbit, am muncit, am trăit împreună. Pe lângă tot ce ştim şi lumea a văzut la el, adaug şi eu, a fost un om de o calitate ireproşabilă", a declarat Mircea Diaconu.

La rândul său, actorul Vladimir Găitan a declarat pentru că l-a preţuit pe George Motoi spunând că regretă şi că "nimic nu înlocuieşte golul lăsat de aceşti oameni".

"Am făcut un film («Întoarcerea lui Magellan», 1974, n.r.). Nu am o relaţie de foarte mare apropiere, dar l-am preţuit foarte mult. (...) Îmi pare foarte rău, nu pot să vă spun decât că regret şi că constat că ne rărim tot mai mult şi lucrul acesta mă doare, pentru că, din păcate, nu se înlocuieşte cu nimic golul lăsat de aceşti oameni. Sigur, sunt un pic subiectiv, pentru că, într-un fel, urmăm şi noi. Îmi pare rău. Dumnezeu să-l odihnească", a declarat Vladimir Găitan.

Totodată, actriţa Rodica Popescu Bitănescu a declarat că dispariţia artistului George Motoi, care a decedat miercuri, la vârsta de 79 de ani, este "o pierdere pentru actori, colegi şi pentru publicul din România", afirmând că "regretă din suflet" moartea acestuia.

"Am ştiut toată povestea aceasta dureroasă şi regret din suflet că nu mai este printre noi George. Sunt alături de Gigliola, soţia lui, care s-a purtat în perioada aceasta impecabil, a fost în fiecare zi la spital lângă el, a fost foarte puternică, a fost foarte îndurerată, nu a arătat absolut nimic. M-a impresionat foarte mult această familie, George şi Gigliola. Îmi pare extrem de rău. Cred că mai putea să trăiască cel puţin 5 sau 6 ani în care putea să lucreze, pentru că era un om care ştia să facă regie, în afară de meseria de actor, a demonstat de atâtea ori că a făcut teatru, filme. Ştia să fie un foarte bun regizor. Ştia să pună în scenă spectacole foarte bune. Este o pierdere pentru actori, colegi şi pentru publicul din România", a declarat Rodica Popescu Bitănescu.

Colectivul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) îşi exprimă regretul faţă de pierderea lui George Motoi, se arată într-un mesaj publicat pe site-ul instituţiei de spectacole pe scena căreia actorul a jucat mulţi ani.

"Teatrul Naţional Bucureşti anunţă cu tristeţe despărţirea de George Motoi. Cunoscut actor de teatru, film şi televiziune, regizor şi scriitor. Întregul colectiv al Teatrului Naţional îl regretă şi este alături de familia îndoliată", se arată pe site-ul TNB.

Actorul Valentin Teodosiu a declarat că George Motoi a fost un artist "de mare talent", un actor "special şi deosebit".

"Un actor de un mare bun simţ, de mare talent. Dumnezeu să-l ierte. Dumnezeu să-l odihnească. Foarte util teatrului, a făcut foarte multe filme, multe cu Malvina Urşianu, filme istorice, un actor special, un actor deosebit", a spus Teodosiu.

Actorul George Motoi a murit miercuri, la vârsta de 79 de ani, a anunţat familia acestuia pe pagina de Facebook a artistului.

"Tatăl meu şi-a trăit viaţa cu discreţie şi demnitate, preţuind fiecare clipă frumoasă şi învăţând din greşeli, cu bucurie şi fără regrete. La fel a ales să părăsească această lume, discret şi demn. M-a rugat să-i promit că voi păstra discreţia asupra bolii şi asupra trecerii lui în nefiinţă. Am de gând să-mi respect această promisiune şi vă rog şi pe voi să mă ajutaţi să fac acest lucru. Drum bun, tată, spre ceruri! Drum bun, George Motoi, spre ceruri!, Raluca", se arată în mesajul de pe pagina de Facebook a artistului.

George Motoi s-a născut pe 22 ianuarie 1936, în Caliacra, Bulgaria. A urmat cursurile primare în comuna Dudeşti, judeţul Brăila, unde s-au stabilit părinţii săi după anul 1940. Între anii 1950 - 1954, a urmat studiile medii la Grupul şcolar agricol din Brăila şi Şcoala Populară de Artă din acelaşi oraş. În anul 1954 a fost admis la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, pe care l-a absolvit în 1958.

În regia Malvinei Urşianu, a jucat în patru filme importante: "Serata" (1971), "Trecătoarele iubiri" (1974), "Întoarcerea lui Vodă-Lăpuşneanu" (1979), "Liniştea din adâncuri" (1982). Lăpuşneanu este unul dintre rolurile cele mai importante pe care le-a avut în cinematografie. Un alt film de neuitat este "Adela" (1985), al lui Mircea Veroiu, unde l-a interpretat pe medicul Emil Codrescu, de care se îndrăgosteşte tânăra Adela (Marina Pricopie), potrivit cinemagia.ro.

Actorul a fost căsătorit peste 20 de ani cu actriţa Cezara Dafinescu, cu care are o fiică. George Motoi s-a recăsătorit cu actriţa Gigliola Brăileanu.

Debutul său pe scenă a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ, în 1958, în piesa "Poveste de iubire", de Konstantin Simonov, regizată de Cristian Munteanu. A jucat apoi pe scenele altor teatre importante, precum cele din Bacău şi Cluj, în cele din urmă ajungând la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Printre cele mai reprezentative piese în care publicul român s-a putut bucura de prestaţia actorului se numără "A douăsprezecea noapte", de William Shakespeare, "Pescăruşul", de A.P. Cehov, "Don Carlos", de Friedrich Schiller, "Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare. Interpretarea rolului Caligula, din piesa cu acelaşi titlu de Albert Camus, îl propulsează printre actorii de valoare ai ţării, iar câteva turnee în străinătate, cu acelaşi rol, îl consacră definitiv.

George Motoi a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2011, Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler, premiul de excelenţă acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc, în 2002, diploma "Artist de Onoare al Filmului Românesc" în 2001, marele premiu al Festivalului de la San Remo, pentru filmul "Adela", după Garabet Ibrăileanu, regia Mircea Veroiu, premiul Festivalului Naţional de Teatru, pentru rolul Victor din "Pisica în noaptea Anului Nou", de Dumitru Radu Popescu, regia Val Mugur (Teatrul Naţional din Cluj).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici