Moment istoric în online: Au fost introduse primele adrese web scrise cu caractere non-latine

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) a lansat sistemul care permite introducerea adreselor web scrise cu caractere non-latine, un "moment istoric" în lumea online, informează BBC News Online.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului Moment istoric în online: Au fost introduse primele adrese web scrise cu caractere non-latine

Moment istoric în online: Au fost introduse primele adrese web scrise cu caractere non-latine (Imagine: Mediafax Foto)

Egiptul, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite sunt primele state care vor avea "coduri de ţări" cu caractere arabe.

Aceasta este prima iniţiativă care va permite scrierea adreselor web în limba chineză, thailandeză şi tamilă. Peste 20 de ţări au cerut aprobare pentru domenii internaţionale de la ICANN.

Reprezentanţii ICANN au declarat că aceste noi domenii sunt "diponibile în prezent", precizând că trebuie puse la punct nişte detalii înainte ce aceste adrese să funcţioneze corect pentru toată lumea. Totuşi, au precizat că este vorba, în principal, de "formalităţi".

Tina Dam, Senior Director pentru domenii internaţionale la ICANN, a declarat că aceasta este "cea mai importantă zi" de la lansarea internetului şi până în prezent, adăugând că "este o zi mare pentru ICANN, dar şi pentru cele trei ţări arabe care sunt primele care vor beneficia de astfel de domenii.

Pe de altă parte, Rod Beckstrom, preşedintele ICANN, a descris acest moment ca fiind istoric.

Unul dintre primele site-uri care va avea adresa integral formată din caractere arabe este cel al Ministerului egiptean al Comunicaţiilor.

Tarek Kamal, ministrul egiptean al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, a declarat că trei companii egiptene au fost primele care au primit licenţe pentru domeniul ".masr", scris cu caractere arabe. "Masr" înseamnă Egipt în arabă. Kamal a descris acest moment ca fiind unul "de răscruce" în istoria internetului.

Pe de altă parte, Tina Dam a mai explicat că iniţiativa se referă la "introducerea unei mari părţi a lumii noastre pe internet".

Oficialii ICANN au dat avertizări că domeniile IDNs (Internationalised Domain Names) nu vor fi accesibile imediat pe toate computerele. Ei au mai precizat că au primit 21 de cereri pentru IDNs, în 11 limbi diferite, printre care, rusă, chineză şi thai.

Introducerea numelor de domeniu non-latine pe internet reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă online-ul de la apariţia primelor reţele de calculatoare, în urmă cu 40 de ani.

Planurile pentru lansarea numelor de domeniu de tip IDNs au fost aprobate iniţial în cadrul unei reuniuni, care a avut loc în iunie 2008, de atunci fiind derulate teste ale sistemului.

Această decizie deschide calea pentru modificarea DNS (Domain Name System), astfel încât acesta să poată recunoaşte şi traduce caracterele non-latine. Sistemul DNS acţionează în mod similar unei cărţi de telefon, transformând numele de domenii în adrese IP (Internet Protocol), care constau în serii de numere ce pot fi citite de computere.

La începuturile internetului, limba vorbită de utilizatori nu reprezenta o problemă, în condiţiile în care majoritatea vorbeau engleza şi scriau în limbi care se bazează pe alfabetul latin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici