Video Momente emoţionante la căpătâiul actriţei Ilinca Tomoroveanu. Ropote de aplauze în faţa Teatrului Naţional | FOTO, VIDEO

Trupul Ilincăi Tomoroveanu a fost depus, sâmbătă, înainte de înmormântare, în foaierul Sălii Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti,acolo unde peste 150 de colegi şi apropiaţi au mers să îşi ia rămas bun. În momentul în care sicriul a fost scos, cei prezenţi au aplaudat minute în şir.

Urmărește
2062 afișări

Alături de soţul actriţei, Traian Stănescu, au mai fost prezenţi Adrian Titieni, Dorina Lazăr, Cecilia Bârbora, Irina Movilă, Monica Davidescu ca şi un grup îmbrăcat în costume tradiţionale purtând o coroană din partea comunei Răşinari, localitate de care actriţa a fost legată ca descendentă a poetului Octavian Goga.

De altfel, ceremonia de la Teatrul Naţional a fost deschisă de grupul care a cântat versurile lui Octavian Goga.

"Sunt foarte tulburată", a spus presei Adela Mărculescu, colega actriţei pe scena Teatrului Naţional.

"A fost foarte importantă pentru mine, încă de la primele spectacole în care am jucat. A crezut în mine", a povestit marcată de emoţie Lamia Beligan amintindu-şi rolul pe care l-a avut regreta Ilinca Tomoroveanu pentru primele sale apariţii pe scenă.

Şi actorul Florin Piersic a avut un mesaj impresionant pe Facebook: "Da, da, stiu! Am auzit de atatea ori ca moartea face parte din viata…doar ma trag dintr-o familie de preoti…dar, va rog, va rog sa ma iertati ca nu pot, nu vreau sa invat aceasta lectie! Timpul vindeca orice rana?! Nu-i adevarat! Invatam sa traim cu durerea de a fi pierdut pe cineva drag, intr-o lume noua care ne devine tot mai rece, tot mai straina. Ilinca, minunata mea partenera si prietena, "caprioara" scenei Teatrului National, ce tare as vrea ca cineva sa imi scrie, ca nu-i adevarat ca tu nu mai esti, ca a fost o gluma sinistra, ingrozitoare! …astept, dar vorbele astea nu vin…

Ai debutat alaturi de mine in “Moartea unui Artist”, ai fost sora mea, Oana, in “Apus de soare”, unde am avut amandoi privilegiul de a fi alaturi pe scena cu marele George Calboreanu, dar mai ales, ai fost minunata mea Katie, in “Heidelberg-ul de altadata”. Traian Stanescu, partenerul tau de scena dar si de viata, spunea asa:” In tot teatrul romanesc, nu exista pereche mai frumoasa ca Ilinca si Florin”. Te-am iubit, Ilinca in toate aparitiile tale pe scena alaturi de mine si de toti colegii nostri minunati. Te iubesc si astazi si voi iubi mereu amintirea ta. Sufar grozav la gandul ca tu nu mai esti. Dragul meu Traian, te imbratisez ca pe un frate, te tin aproape de inima mea, pentru ca stiu cat de mult ti-ai iubit sotia! Toate lacrimile din sufletul meu, nu pot alina pierderea Ilincai Tomoroveanu", a scris Florin Piersic, pe Facebook.

Actriţa Ilinca Tomoroveanu a murit joi a anunţat Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale”.

Ilinca Tomoroveanu s-a născut pe 21 august 1941, la Bucureşti. A studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1964, clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar şi a fost colegă cu Valeria Seciu, Mariana Mihuţ, Ion Caramitru, Rodica Mandache, Florina Cercel, Ovidiu Iuliu Moldovan, Costel Constantin, Ştefan Radof, Virgil Ogăşanu. A debutat pe scena teatrală în anul 1964, la Teatrul Naţional Bucureşti în rolul Cristinei din piesa „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu, în regia lui Horea Popescu. Cariera ei este legată în totalitate de Teatrul Naţional din Bucureşti, teatru cu a cărui activitate s-a identificat.

A fost nepoata lui Octavian Goga şi s-a simţit foarte ataşată de Răşinari, locul unde s-a născut poetul, şi pe care îl considera a fi „cel mai frumos de pe lume (...) Livada mea de vişini”. În 1999, pentru a-i păstra vie memoria şi opera poetului a înfiinţat alături de alţi descendenţi şi de câţiva importanţi oameni de cultură din Bucureşti, Sibiu, Cluj şi Răşinari o Fundaţie culturală care îi poartă numele lui Octavian Goga, cu sediul la Răşinari, a cărei preşedintă de onoare a fost.

Ilinca Tomoroveanu a fost distinsă cu Medalia Comemorativă Mihai Eminescu (2000) şi decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor (2004). Din 2005 a fost director artistic al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Înmormântarea actriţei Ilinca Tomoroveanu a fost programată pentru sâmbătă, la prânz, la Cimitirul Bellu Ortodox.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici