Monedă dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Nicolae Steinhardt, emisă de BNR

O monedă din argint dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Nicolae Steinhardt va fi pusă în circulaţie, în scop numismatic, începând de luni, de Banca Naţională a României (BNR), informează un comunicat.

Urmărește
326 afișări
Imaginea articolului Monedă dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Nicolae Steinhardt, emisă de BNR

Monedă dedicată împlinirii a 100 de ani de la naşterea lui Nicolae Steinhardt, emisă de BNR (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Caracteristicile monedei din argint sunt următoarele: valoare nominală - 10 lei, metal - argint, titlu - 999‰, formă - rotundă, diametru - 37 mm, greutate - 31,103 grame, calitate - proof, cant -zimţat.

Aversul redă o compoziţie reprezentând mănăstirea Sfânta Ana - Rohia, valoarea nominală "10 LEI", stema României, inscripţia "ROMANIA", anul de emisiune "2012" şi textul în arc de cerc "Manastirea Sfanta Ana - Rohia".

Reversul prezintă portretul lui Nicolae Steinhardt, suprapus peste imaginea unei biblioteci, textul în arc de cerc "Monahul de la Rohia", anii între care a trăit "1912" şi "1989" şi inscripţia "NICOLAE STEINHARDT".

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 340,00 lei/bucata.

Monedele din argint dedicate aniversării lui Nicolae Steinhardt au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Nicolae Steinhardt s-a născut la Bucureşti pe 29 iulie 1912. Îşi face debutul publicistic foarte de timpuriu în revista Liceului "Spiru Haret". Îşi ia bacalaureatul în 1929 şi frecventează cenaclul "Sburatorul", iar în 1932 îşi ia licenţa în Drept. În 1934 începe să colaboreze la Revista burgheză şi publică sub pseudonimul Antisthius volumul parodic "În genul… tinerilor". Îşi ia doctoratul în Drept în 1936. În 1935 şi 1937 publică împreună cu Emanuel Neuman studiile "Essai sur une conception catholique du Judaïsme" şi "Illusions et réalités juives". Colaborează la Libertatea şi la Revista Fundaţiilor Regale. După război, publică pentru scurtă vreme în Universul literar, Victoria, Tribuna poporului şi, din nou, Revista Fundaţiilor Regale.

Refuză să colaboreze cu noul regim, iar în 1960 este anchetat, apoi condamnat în "lotul Noica-Pillat" la 12 ani de muncă silnică. Trece prin închisorile Jilava (unde este botezat de părintele Mina Dobzeu), Gherla şi Aiud. Eliberat în august 1964, va reveni după câţiva ani în lumea literară prin traduceri, medalioane, cronici etc. În 1972 termină prima versiune a capodoperei sale, "Jurnalul fericirii". Publică volume de eseuri şi de critică foarte bine primite, deşi unele sunt puternic cenzurate. Monah din 1980, rămâne activ pe terenul eseisticii şi al criticii. Se stinge din viaţă la 30 martie 1989.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici