- Home
- Cultură-Media
- ALBA IULIA, (25.07.2013, 20:10)
- Adina Oşan , Dan Lungu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Monede şi obiecte de podoabă dacice, recuperate din Germania de autorităţile române
Cinci monede dacice din aur şi 14 obiecte de podoabă dacice din argint, furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, au fost recuperate de autorităţile române de la o casă de licitaţii din Germania, a anunţat, joi, Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia
Urmărește
405 afișări
Sarmizegetusa Regia (Imagine: Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii, joi, de Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, procurorii români au recuperat recent, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională din Munchen, cinci monede dacice din aur de tip Koson, precum şi 14 piese de podoabă dacice din argint, reprezentând părţi din tezaurele furate de o asociaţie infracţională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal şi puse în urmărire prin Interpol, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Potrivit sursei citate, cele cinci monede dacice din aur şi cele 14 piese de podoabă dacice au fost obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, fiind identificate şi indisponibilizate la o casă de licitaţii din Germania, la solicitarea Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia.
Lotul monetar a fost predat, miercuri, reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Munchen, urmând să fie depus în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
Conform comunicatului, sunt urmărite în continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiaşi cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 31 de piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 700 de piese, cinci scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile oraşului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice).
Conform experţilor, "cele cinci monede dacice, din aur, recuperate recent din Germania, sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 î.e.n.), iar dintre acestea, două aparţin variantei cu monogramă pe revers, în timp ce celelalte trei fac parte din varianta fără monogramă".
Experţii susţin că monedele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 î.e.n.
De asemenea, fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice de argint, databile în secolul I î.e.n., conţine o brăţară, decorată cu capete stilizate de şerpi, pandantive, cercei şi verigi cu capetele răsucite.
"Operaţiunea, desfăşurată în conformitate cu Convenţia privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din 29 mai 2000 şi Directiva 93/7/CEE a Consiliului din 15 martie 1993, privind restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru, reprezintă o premieră, fiind prima operaţiune de repatriere de la o importantă casă de licitaţii din Germania, a unor piese aparţinând Patrimoniului Cultural al României", se mai arată în comunicatul de presă al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe