- Home
- Cultură-Media
- (06.05.2020, 10:43)
- Razvan Tupa
Monica Ulmanu, editor grafic la The Washington Post, a povestit cum s-a născut proiectul pentru care a primit Pulitzer
- Monica Ulmanu este editor grafic pentru The Washington Post din 2018
- Monica Ulmanu, premiată cu Pulitzer alături de echipa Washington Post: ”Proiectul ăsta a pornit, practic, din nimic”
- Monica Ulmanu: ”Am descoperit că încălzirea se petrece neregulat şi că unele zone sunt mai afectate decât altele”
Urmărește
480 afișări
Vrei să ştii cum se lucrează pentru un material care primeşte cel mai important premiu pentru jurnalism în Statele Unite? Monica Ulmanu povesteşte de la ce a pornit şi cât a durat pregătirea seriei premiate în 2020 cu premiul Pulitzer. Monica Ulmanu este prima absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti care câştigă un Premiu Pulitzer. Ea a fost laureata reputatelor distincţii, la categoria jurnalism explicativ, împreună cu colegii săi din redacţia Washington Post.
Citeşte şi: Monica Ulmanu, Pulitzer cu echipa Washington Post: Ce am învăţat în România mi-a dat o bază a jurnalismului
Monica Ulmanu: ”Eu sunt editor în departamentul de grafice la Washington Post. Acest proiect a fost foarte complex şi a implicat oameni din mai multe departamente. Departamentul de grafice a fost fundamental, colegul meu, John Muyskens, cu mine şi alte trei persoane care au lucrat pentru un articol din serie. Proiectul ăsta a pornit, practic, din nimic. A pornit de la nişte studii care arătau că păsările şi insectele din Poerto Rico dispar. Am căutat să vedem de ce se întâmplă lucrul ăsta, care ar putea să fie cauza. Şi am analizat temperaturile şi diferenţa de temperatură dintre ce se întâmplă acum şi ce se întâmpla în perioada preindustrială. Şi am văzut că, de fapt, locul ăsta se încălzea foarte rapid. Temperatura medie crescuse cu mai mult de două grade Celsius.
Şi atunci ne-am propus să analizăm seturi de date foarte mari şi globale ca să vedem unde se mai întâmplă acest lucru. Seria se numeşte ” 2°C: Beyond the Limit”, 2 grade Celsius, cifra cel mai des folosită în discuţiile despre încălzirea globală. Oamenii de ştiinţă spun că dacă diferenţa de temperaturi medii de la un an la celălalt depăşeşte două grade la nivel global, pot fi nişte consecinţe ireparabile. Ce am descoperit noi analizând toate datele astea au fost nişte puncte fierbinţi. Sunt zone care s-au încălzit cu mult peste două grade. Sunt zone din America, din Siberia, din Europa.
Şi în România este una dintre zonele astea. De fapt noi am descoperit că încălzirea se petrece neregulat şi că unele zone sunt mai afectate decât altele, mai ale în oceane. Aşa a pornit proiectul nostru. Ne-am hotărât să trimitem oameni în diferite zone să culeagă date de la faţa locului. Apoi am pus toate datele astea pe un glob pământesc cu care poţi să interacţionezi, am făcut hărţi, celor din America le-am dat informaţii privind încălzirea fiecărui ţinut în parte. Sunt peste 3.100 de ţinuturi şi am făcut calculele astea pentru fiecare în parte. Când am publicat primul articol, care era despre America, a avut un impact foarte mare. Presa locală a preluat datele şi a început să investigheze în propria curtea ca să vadă care sunt consecinţele încălzirii globale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Netanyahu anunţă că încetarea focului este amânată până la primirea listei ostaticilor eliberaţi
-
Războiul din Ucraina, ziua 1061. Rusia critică parteneriatul de 100 de ani dintre Ucraina şi Regatul Unit / Forţele ucrainene lovesc o fabrică ocupată de ruşi după retragere în Ciasiv Iar
-
TikTok devine inaccesibil în SUA
Au fost 10 materiale trimise pentru Pulitzer, dar au fost materiale care s-au publicat, dar nu au fost incluse în pachetul ăsta. Am lucrat cam 10 luni. ”
Ulmanu este editor grafic pentru The Washington Post din 2018. Ea a lucrat înainte pentru The Guardian, a făcut parte din departamentul grafic al Thomson Reuters, Boston Globe şi a fost intern la The New York Times. Este laureată a numeroase alte premii şi distincţii internaţionale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: TikTok a devenit inaccesibil în SUA cu câteva ore înainte ca legea adoptată să intre în vigoare. Ce le-a transmis compania utilizatorilor
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Netanyahu a declarat că Israelul este pregătit să reia acțiunile militare, dacă negocierile nu vor avea succes. Ce avertisment a transmis Premierul
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe