Monumentele funerare ale Maiorului Pastia şi ale părinţilor Hortensiei Papadat Bengescu, reabilitate

Primăria Focşani a demarat lucrările de reabilitare a monumentele funerare ale Maiorului Pastia şi ale părinţilor Hortensiei Papadat Bengescu.

Urmărește
318 afișări
Imaginea articolului Monumentele funerare ale Maiorului Pastia şi ale părinţilor Hortensiei Papadat Bengescu, reabilitate

Sursa foto: Facebook

Potrivit unui comunicat transmis luni de Primăria Focşani, în luna premergătoare aniversării a 110 ani de la inaugurarea Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, municipalitatea, prin DDSP Focşani, a demarat lucrările de reabilitare a monumentele funerare ale Maiorului Pastia şi ale părinţilor Hortensiei Papadat Bengescu

Demersurile de punere în valoare a monumentului funerar a filantropului Maior Gheorghe Pastia au demarat încă din 2018

„Atunci s-a întocmit documentaţia necesară pentru clasarea în Lista Monumentelor Istorice, iar în data de 9 octombrie 2019 monumentul funerar din Cimitirul Sudic a fost declarat Monument Istoric. Ulterior, s-a demarat procedura de întocmire a documentaţiei necesare restaurării mai multor monumente istorice din Cimitirul Sudic şi din Cimitirul Nordic. Astăzi (luni - n.r.) au început lucrările de restaurare în Cimitirul Nordic la „Monumentul Basorelief Zoe şi Dumitru Bengescu”, a căruia stare este una precară”, transmite Primăria Focşani.

Peste câteva zile vor începe lucrările şi în Cimitirul Sudic, conform sursei citate.

„Reabilitarea monumentului funerar este un mic gest de recunoştinţă prin care îl omagiem pe cel care şi-a donat averea pentru construcţia celor mai emblematice instituţii de cultură din Focşani, Teatrul Municipal şi Ateneul Popular, care acum îi poartă numele. Monumentul funerar al Maiorului Gh. Pastia a fost realizat în 1929 şi reabilitat în 1941, fiind avariat de cutremurul din anul anterior. Monumentul funerar a fost realizat în anii 1910 şi 1929-1942 de către meşterii pietrari greci Nicolas P. Renieris şi Nicolae Colios. Este alcătuit din două piese din marmură de nuanţe diferite: marmură de culoare alb-roşcată la partea superioară şi marmură de culoare gri la partea inferioară. Partea superioară, dedicată Maiorului Gheorghe Pastia, este formată din două coloane care străjuiesc o placă de marmură, împreună sprijinind o cupolă triunghiulară pe care este aşezată o sculptură din marmură de formă conică şi un înger din piatră”, mai spun reprezentanţii Primăriei.

În ceea ce priveşte „Monumentul Basorelief Zoe şi Dumitru Bengescu”, situat în Cimitirul Nordic, basorelieful comandat de scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu, fiica defuncţilor, a fost realizat în 1915 de celebrul sculptorul Oscar Spathe. Dumitru Bengescu a fost ofiţer al Regimentului 10 Putna şi a luat parte la campania din anii 1877-1878 în luptele de la Griviţa, Rahova, Plevna.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici