Moştenitorii lui Lucian Freud donează opere din colecţia pictorului, în schimbul taxei de moştenire

Succesorii pictorului Lucian Freud, care a lăsat în urmă o avere de 96 de milioane de lire sterline, vor dona opere de artă semnate de artişti precum Edgar Degas şi Jean-Baptiste-Camille Corot în locul taxei de moştenire în valoare de aproape 10 milioane de lire sterline.

Urmărește
249 afișări
Imaginea articolului Moştenitorii lui Lucian Freud donează opere din colecţia pictorului, în schimbul taxei de moştenire

Succesorii lui Lucian Freud donează opere din colecţia pictorului, în schimbul taxei de moştenire (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această ofertă a fost acceptată de o comisie guvernamentală britanică, urmând ca oficialii să decidă căror muzee le vor reveni aceste tablouri. În aprilie anul acesta, The Mail on Sunday a dezvăluit faptul că Lucian Freud a lăsat în urmă, după moartea sa, o avere de 96 de milioane de lire sterline, cea mai mare sumă lăsată moştenire de către un artist britanic. În loc să plătească taxe către stat în valoare de 10 milioane de lire, executorii au ales să doneze câteva piese din imensa colecţie de artă a pictorului, informează Daily Mail.

Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit în iulie 2011, la vârsta de 88 de ani. Născut în 1922 la Berlin, Lucian Freud a emigrat la Londra în 1934, odată cu părinţii lui, arhitectul Ernst Freud şi soţia sa, Lucie, care fugeau din calea nazismului. Sigmund Freud li s-a alăturat în 1938 şi a murit la Londra în anul următor. În acelaşi an, Lucian Freud a obţinut cetăţenia britanică.

Lucian Freud a iniţiat şi susţinut renaşterea picturii figurative, care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a devenit principala direcţie din arta contemporană, promovată de Şcoala Londoneză. Împreună cu Francis Bacon şi Frank Auerbach, Lucian Freud a susţinut revenirea personajelor în compoziţie şi a revoluţionat portretul contemporan, sustrăgându-se oricăror prejudecăţi şi falsului puritanism.

Pictorul era cunoscut mai ales pentru nudurile şi autoportretele sale, aşa cum stă mărturie cea mai de seamă operă a lui, datând din 1993, în care s-a pictat sub trăsăturile unui bătrân gol care ameninţă cu periuţa de dinţi ca şi cum ar avea în mână o armă.

De-a lungul ultimilor ani, operele lui s-au vândut pentru sume astronomice. Portretul său din 1995, "Benefits Supervisor Sleeping", a fost adjudecat la casa Christie's din New York pentru suma de 33,6 milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici