Mostra 2010, considerată un veritabil "festival al romanelor"

Ediţia din 2010 a Mostrei veneţiene este considerată de criticii de specialitate un veritabil "festival al romanelor", nu mai puţin de nouă filme incluse în competiţie sau în afara acesteia fiind adaptări cinematografice ale unor romane sau piese de teatru.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Mostra 2010, considerată un veritabil "festival al romanelor"

Mostra 2010, considerată un veritabil "festival al romanelor" (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Filmul "Barney's version", regizat de Richard Lewis, înscris în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Veneţia, se inspiră din romanul omonim al scriitorului canadian Mordecai Richler. Scris în 1997, acest roman constituie memoriile unui bătrân alcoolic şi morocănos, pasionat de hockey şi încă îndrăgostit de fosta lui soţie, Miriam.

Drama "Miral" este o adaptare cinematografică regizată de Julian Schnabel, pe baza unui scenariu scris de Rula Jebrual, autorul italian al romanului omonim, ce prezintă povestea vieţii unei tinere palestiniene, plasată într-un orfelinat în urma sinuciderii mamei sale.

De asemenea, sumbrul şi emoţionantul roman "La Solitudine Dei Numeri Primi", scris de Paolo Giordano, a fost adaptat pentru marele ecran de regizorul Saverio Constanzo.

Totodată, Ben Affleck s-a inspirat din romanul "Prince of Thieves", de Chuck Hogan, pentru a realiza thrillerul "The Town".

Vietnamezul Tran Anh Hung a adaptat, la rândul său, pentru marele ecran "Noruwei No Mori/ Norwegian Wood", romanul scriitorului japonez Haruki Murakami, ce face aluzie la piesa "Norwegian Wood" a trupei The Beatles.

Piesa de teatru "Potiche", de Pierre Barillet şi Jean-Pierre Grédy, a fost adaptată de regizorul francez François Ozon pentru filmul său omonim, în a cărui distribuţie strălucesc Catherine Deneuve şi Fabrice Luchini.

Trei regizori italieni s-au inspirat din romanele scrise de compatrioţii lor: Mario Martone a adaptat "Noi Credevamo", scris de jurnalista Anna Banti, romanul "Vallanzasca Gli Angeli Del Male", de Carlo Bonini, l-a inspirat pe cineastul Michele Placido, iar nuvela "Notizie Degli Scavi", de Franco Lucentini, a fost transpusă pe marele ecran de Emidio Greco.

Cu un buget de 12 milioane de euro - din care suma de şapte milioane de euro este oferită de statul italian - Mostra prezintă în acest an 79 de lungmetraje în premieră mondială, provenind din 34 de ţări diferite. Regizorul american Quentin Tarantino a fost desemnat preşedintele juriului competiţiei oficiale, în timp ce regizorul Fatih Akin este preşedintele secţiunii Lion of the Future.

Filmul italian "Hai paura del buio", de Massimo Coppola, cu actriţa română Alexandra Pirici în rolul principal, participă la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia în cadrul Settimana Internazionale della Critica.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia (1 - 11 septembrie) a debutat miercuri, cu pelicula "Black Swan", un thriller psihologic american în regia lui Darren Aronofsky, cu Natalie Portman şi Vincent Cassel.

Joi, au fost proiectate "Noruwei no mori", de Tran Anh Hung (Japonia), şi "La pecora nera", de Ascanio Celestini (Italia), în competiţia oficială, în timp ce "La Belle Endormie", de Catherine Breillat, a deschis secţiunea paralelă Orizonturi a festivalului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici