- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (15.02.2011, 15:39)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Motivul pentru care operele lui Van Gogh îşi pierd strălucirea, identificat cu ajutorul razelor X
Oamenii de ştiinţă au identificat cu ajutorul razelor X reacţia chimică complexă responsabilă de degradarea nuanţelor de galben din câteva tablouri pictate de Vincent Van Gogh şi de alţi artişti de la sfârşitul secolului al XIX-lea, potrivit unui studiu publicat în revista Analytical Chemistry.
Urmărește
114 afișări
Motivul pentru care operele lui Van Gogh îşi pierd strălucirea, identificat cu ajutorul razelor X (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Degradarea treptată a nuanţei de galben cromat este deja un fenomen cunoscut, însă procesul chimic care stă la baza fenomenului nu putea fi explicat.
Razele ultraviolete ar fi în mare parte responsabile de această degradare a culorii, afirmă savanţii de la Centrul de cercetare şi restaurare a muzeelor din Franţa, Universitatea tehnologică Delf şi Muzeul Van Gogh din Olanda, Universitatea Perugia (Italia) şi Universitatea din Anvers (Belgia), autorii acestui studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Pentru a identifica reacţia chimică ce are loc într-un strat foarte fin de vopsea, savanţii au folosit un dispozitiv cu raze X pus la dispoziţie de European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) din Grenoble (Franţa).
"Fasciculul nostru de raze X este de 100 de ori mai fin ca un fir de păr uman şi poate evidenţia procese chimice complexe ce au loc pe suprafeţe minuscule, deschizând astfel calea către un nou univers de descoperiri pentru istoricii de artă şi experţii în conservare", a declarat Marine Cotte, cercetătoare în cadrul ERSF şi colaboratoare a Muzeului Luvru din Paris.
Cercetătorii au astfel posibilitatea de a analiza atât stratul de vopsea alterat, cât şi stratul de sub acesta, care este încă "sănătos".
Folosirea unor culorii vii de către Van Gogh a fost posibilă graţie apariţiei pe piaţă a unor noi pigmenţi industriali printre care se află şi galbenul cromat.
Închiderea treptată a acestei nuanţe, variabilă în funcţie de tablou, este asociată cu nivelul de oxidare a cromului. "La început, pigmentul era sub formă de cromat, deci foarte oxidat, însă în zonele alterate, acest nivel s-a redus, devenind mai puţin oxidat", a explicat Marine Cotte.
Cercetătorii au descoperit că o reducere a cantităţii de crom (inversul unei reacţii de oxidare) explică într-adevăr acest proces. Lumina, în special razele ultraviolete, sunt parţial responsabile de această modificare chimică.
Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe