- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (26.10.2013, 13:15)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mungiu: Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este o şansă deosebită pentru publicul din România
Regizorul Cristian Mungiu invită publicul român să vadă filmele din cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, precizând că un astfel de eveniment este "ceva foarte rar pentru un teritoriu mic cum este România" şi pentru o ţară foarte puţin consumatoare de film de artă.
Urmărește
166 afișări
Mungiu: Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este o şansă deosebită pentru publicul din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Evenimentul Les Films de Cannes à Bucarest a debutat vineri, la Cinema Studio, de la ora 20.00, şi la CinemaPRO, de la ora 20.45, cu lungmetrajul distins anul acesta cu premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, "Heli", în prezenţa cineastului mexican Amat Escalante.
La deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest au fost prezinţi şi iniţiatorul evenimentului, regizorul Cristian Mungiu, şi redactorul-şef al prestigioasei reviste britanice Sight & Sound, Nick James.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În acest context, Cristian Mungiu a spus că speră ca publicul român să reacţioneze cu mult interes faţă de acest eveniment, "pentru că ce poţi să îţi doreşti mai mult dacă eşti cinefil decât să vezi 20 dintre filmele care au fost în selecţia oficială la Cannes, anul acesta".
"Să le vezi pe toate, laolaltă, să vezi pe unele dintre ele împreună cu realizatorii lor, în sală, să ai parte de masterclass-uri, să ai parte de vizita câştigătorului Palme d'Or care vine să-şi introducă filmul - asta este ceva foarte rar pentru un teritoriu mic cum este România, pentru o ţară foarte puţin consumatoare de film de artă cum este România. (Festivalul, n.r.) este un fel de gest de simpatie care ni se face şi care se face cumva ca stimă pentru calitatea filmului românesc din ultimii ani. Se face cumva din partea Festivalului de la Cannes care ne-a dat voie să folosim această titulatură pentru stima pe care şi ei o poartă filmului românesc. Eu îmi doresc foarte mult ca răspunsul publicului să fie pe măsură pentru că anul acesta, la a patra ediţie, avem posibilitatea să organizăm şi retrospective şi întâlniri. O să fie un festival destul de mare, dar trebuie ca şi publicul să poată să crească odată cu festivalul", a declarat Cristian Mungiu, vineri seară, la deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest, pentru agenţia MEDIAFAX.
Totodată, Cristian Mungiu a subliniat că prezenţa în România a delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, este "un gest de curtoazie, de respect şi încurajare" pentru cinematografia română.
"Să ştiţi că nu vine aşa de des la un festival pe cât vine la noi. Vine aşa, ca un gest de curtoazie, de respect şi de încurajare pentru cinematografia noastră, pentru că avem destul de multe probleme. Ştie că prin acest festival încercăm să readucem publicul către acest gen de filme. Ştie că avem mari probleme de distribuţie în România şi vine să facă ce poate să facă, adică să ofere un fel de gir al respectului de care filmul românesc se bucură în afară, în speranţa că va începe să capete aceeaşi stimă, încetul cu încetul, şi în România, ceea ce deocamdată nu e cazul", a mai spus Mungiu.
De asemenea, Cristian Mungiu a declarat că este complicat de realizat un astfel de festival, cu titluri atât de importante. Regizorul a spus însă că ediţia de anul acesta a fost mai uşor de organizat având în vedere că el a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes.
"E complicat, se face totul pe bază de relaţii personale. A fost un pic mai simplu anul acesta pentru că eu am fost în juriu la Cannes, am văzut filmele, am avut ocazia să mă întâlnesc cu oamenii şi a fost ceva mai simplu. Pentru noi cel mai complicat lucru şi cel mai important este să comunicăm publicului din Bucureşti. Nu îmi este atât de greu şi nu ne este atât de greu să organizăm festivalul, să obţinem filmele, să găsim banii să plătim drepturile cât ne este să comunicăm ce şansă deosebită ar trebui să fie pentru publicul din România să vină să vadă aceste filme", a adăugat acesta.
Pe de altă parte, regizorul mexican Amat Escalante a fost prezent, vineri seară, la deschiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. El şi-a prezentat filmul "Heli", care a fost premiat anul acesta pentru regie la Festivalul Internaţional de la Cannes şi care a deschis evenimentul de la Bucureşti.
După proiecţia filmului, Amat Escalante a afirmat că a scris la scenariul peliculei timp de cinci ani, existând multe surse de inspiraţie pentru "Heli". El a mai spus că Mexicul este într-un război permanent împotriva traficanţilor de droguri, în această luptă 70.000 de persoane pierzându-şi viaţa în ultimii şapte ani.
"Am vrut să spun o poveste, să merg dincolo de imaginile şi ceea ce vedem în presa din Mexic. În fiecare zi vedem imagini ca în film, oameni decapitaţi, oameni spânzuraţi de poduri, oameni arşi, orice fel de moarte. Am vrut să explorez povestea unei familii şi să spun povestea personală a unor persoane care suferă această situaţie. (...) Unde locuiesc, cu ani în urmă, a fost construită fabrica americană General Motors şi foarte multe familii au venit să locuiască în această zonă şi s-au format mici comunităţi. Am vrut să fac un film despre una dintre aceste familii, dar şi despre copiii care îşi pierd copilăria şi adolescenţa pentru că se căsătoresc foarte repede, fetele rămân însărcinate la o vârstă foarte fragedă", a spus Amat Escalante.
Regizorul mexican a subliniat că din cele 70.000 de persoane înregistrate ca fiind omorâte, unele dintre acestea au fost victime colaterale, nefiind direct implicate în traficul de droguri. "Cred că cinematografia trebuie să arate anumite lucruri. În Mexic ne confruntăm şi consumăm aceste imagini violente, de mic poţi vedea violenţa la colţul străzii, în ziare, la televizor nu foarte des, dar în ziare sunt prezentate în fiecare zi. (...) Cred că felul în care am prezentat aceste imagini în film au legătură cu ceea ce am trăit şi văzut. Am simţit că trebuie să arăt aceste lucruri", a spus acesta. De asemenea, el a afirmat că, pentru a putea vorbi despre violenţa din Mexic, a simţit că trebuie să o exprime şi să o înfăţişeze.
Pe de altă parte, invitat la Les Films de Cannes à Bucarest, criticul de film, redactorul-şef al revistei Sight & Sound, Nick James, a precizat că este pentru prima dată când vine la Bucureşti.
În ceea ce priveşte filmul "Heli", Nick James a spus că aceasta este o peliculă dură, tranşantă şi foarte bine construită.
"Anul acesta, Festivalul de la Cannes a debutat cu lungmetrajul 'Marele Gatsby', iar 'Heli' nu este 'Marele Gatsby', este opusul. (...) Este un film foarte dur despre o familie obişnuită din Mexic care este afectată de raportul cu traficanţii de droguri şi fiind un film foarte aspru nu a beneficiat de o primire foarte bună la Cannes din partea criticilor, în special din partea criticilor americani. Noi, europenii, putem suporta acest gen de film. Acest film este foarte frumos construit, se bazează foarte mult pe inteligenţa şi disponibilitatea audienţei de a urmări personajul principal", a spus Nick James.
Regizorii Abdellatif Kechiche şi Amat Escalante, actorii Sandrine Bonnaire şi Christophe Paou, producătoarea Sylvie Pialat şi delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, sunt vedetele ediţiei din acest an a evenimentului Les Film de Cannes à Bucarest.
Peste 60 de filme vor rula, între 25 şi 31 octombrie, la CinemaPRO, Cinema Studio şi Cinema "Elvira Popescu", în cadrul acestui eveniment cinematografic. Dintre acestea, 20 de pelicule au fost proiectate la Festivalul de la Cannes 2013, iar 13 dintre ele au câştigat premii importante, inclusiv Palme d'Or. Majoritatea peliculelor vor putea fi vizionate în premieră în România.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe