"Muntele magic", de Anca Damian, cel mai bun film est-european la Dok Festival din Leipzig -FOTO

Docudrama animată "Muntele magic/ Magic mountain", de Anca Damian, a fost desemnată cel mai bun film est-european la cea de-a 58-a ediţie a Dok Festival din Leipzig, care s-a desfăşurat în perioada 26 octombrie - 1 noiembrie.

Urmărește
285 afișări
Imaginea articolului "Muntele magic", de Anca Damian, cel mai bun film est-european la Dok Festival din Leipzig -FOTO

"Muntele magic", de Anca Damian, cel mai bun film est-european la Dok Festival din Leipzig

Premiul acordat de televiziunea germană MDR, constând în suma de 3.000 de euro, a revenit producţiei România - Franţa - Polonia "Muntele magic", informează site-ul evenimentului.

"Animaţiile, desenele şi acuarelele, fotografiile şi colajele dau filmului un aer laconic şi un farmec naiv. Realitatea dură devine manifest. «Muntele magic» este o lucrare care stă mărturie faptului că mediumetrajul este capabil să se reinventeze", a fost motivaţia juriului.

Aproximativ 48.000 de spectatori au fost prezenţi la proiecţiile şi evenimentele cuprinse în programul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Film Documentar şi Animaţie din Leipzig, unde au fost prezentate 316 pelicule din 62 de ţări.

În 2016, festivalul este programat să aibă loc în perioada 31 octombrie - 6 noiembrie.

Docudrama animată "Muntele magic/ Magic mountain" prezintă povestea lui Adam Jacek Winker, care călătoreşte prin aproape o jumătate de secol de istorie. Refugiat polonez la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii '80, când se închipuie cavaler al secolului 20 şi părăseşte Franţa pentru a lupta cu naivitate şi curaj împotriva sovieticilor din Afganistan.

Filmul este realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. La Festivalul de Film de la Karlovy Vary 2015, Anca Damian a primit o menţiune specială din partea juriului pentru "Muntele magic". De asemenea, filmul a fost distins cu menţiunea specială a juriului la cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de Animaţie de la Ottawa, Canada (16 - 20 septembrie).

Artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc, unde a ridicat un steag al solidarităţii cu poporul afgan. Duşman declarat al bolşevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el luptă alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare în 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

De-a lungul vieţii sale, Adam Jacek Winkler s-a hrănit cu multe încercări artistice, deşi el însuşi şi-a distrus majoritatea operelor create. Desenele şi picturile naive care i-au supravieţuit oferă publicului o lectură inedită asupra existenţei sale. Aceste tablouri, fotografiile făcute de el însuşi în Afganistan, au fost o mare sursă de inspiraţie pentru "Muntele Magic", iar multe dintre ele au fost utilizate în film.

Părţile animate din film au fost lucrate în două studiouri din România, Abis si DSG, şi într-un studio în Polonia, echipele fiind formate din Theodore Ushev, Sergiu Negulici, Raluca Popa, Dan Panaitescu, Tomek Ducki. Filmul este o coproducţie România (Aparte Film) - Franţa (Arizona Production) - Polonia (Filmograf) şi s-a bucurat de sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Cinema du Monde şi Polish Film Institute, având un buget de producţie de 865.366 de euro.

Alexander Bălănescu este compozitorul muzicii originale a filmului de animaţie "Muntele Magic".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici