- Home
- Cultură-Media
- FLORENŢA, (06.05.2014, 19:16)
- Teodora Nicolau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muzeu: Statuia lui David, de Michelangelo, are gleznele fragile, dar riscul de prăbuşire este minim
Statuia lui David, de Michelangelo, expusă la Galleria dell'Accademia din Florenţa, prezintă microfisuri la nivelul gleznelor, dar riscul de prăbuşire este minim, a spus, marţi, Marco Ferri, purtătorul de cuvânt al muzeului.
Urmărește
1649 afișări
Muzeu: Statuia lui David, de Michelangelo, are gleznele fragile, dar riscul de prăbuşire este minim (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Chiar în cazul unui cutremur de 5 sau 5,5 grade pe scara Richter, Florenţa va rămâne în picioare. Iar David va fi, vă asigur, ultimul care va cădea", a afirmat Marco Ferri.
Conform unor teste efectuate săptămâna trecută de Consiliul naţional al cercetării (CNR) şi de Universitatea din Florenţa, statuia prezintă "o serie de microfisuri în partea inferioară a picioarelor", acestea fiind deja semnalate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
"Vizibile la nivelul gleznei stângi şi la nivelul buşteanului sculptat din spatele piciorului drept al lui David, aceste fisuri ameninţă stabilitatea" statuii, a estimat CNR, care a recomandat aprofundarea acestor analize pentru a "salva această capodoperă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Cercetătorii suspectează că acestea au apărut în timp ce statuia lui David a fost expusă, timp de peste 350 de ani, în Piazza della Signoria din Florenţa, înainte de a fi mutată în 1873 în Galleria dell'Accademia. Între timp, a fost realizată şi o copie a statuii, care este expusă în prezent în faţa primăriei florentine din perioada Renaşterii, Palazzo Vecchio.
De asemenea, un efect negativ asupra statuii l-ar putea avea vibraţiile produse de milioanele de turişti care vizitează această operă de artă în fiecare an, dar şi traficul din centrul oraşului Florenţa.
Potrivit lui Marco Ferri, "aceste rezultate nu reprezintă decât copia unei cercetări publicate în urmă cu şase sau şapte ani, care nu au dat la iveală nimic dramatic".
Întrebat în legătură cu eventualele măsuri care ar putea fi luate pentru a evita căderea statuii, Marco Ferri a declarat că aceasta "nu va deplasată, nici aşezată pe un piedestal pneumatic".
"În primul rând pentru că nu este uşor să deplasezi un asemenea colos şi în al doilea rând pentru că am luat deja precauţii, cum ar fi acelea de a controla vibraţiile din jur", a adăugat purtătorul de cuvânt al muzeului.
Astfel, decizia muzeului de a limita numărul de vizitatori în sala în care se află statuia lui David a permis deja diminuarea vibraţiilor.
Sculptura, cu o greutate de 5,5 tone şi o înălţime de 5 metri, este fragilă încă de la realizarea sa, din cauză că Michelangelo a ales pentru capodopera sa o marmură de calitate inferioară, dar şi din cauza greutăţii imense şi a poziţiei descentrate a acesteia.
Michelangelo l-a sculptat pe David - eroul biblic care l-a ucis pe Goliat cu o piatră aruncată cu o praştie - timp de trei ani, între 1501 şi 1504.
Capodopera a fost comandată de conducătorii republicii Florenţa, ca simbol al puterii sale comerciale şi militare.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe