- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.01.2012, 15:10)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muzeul Aviaţiei - clasat ca monument istoric de importanţă locală
Cinci clădiri ale Muzeului Aviaţiei din Capitală au fost clasate în Lista monumentelor istorice, categoria "Ansamblu", grupa valorică B - reprezentând monumentele de importanţă locală, conform unui ordin al ministrului Culturii, Kelemen Hunor, publicat, joi, în Monitorul Oficial.
Urmărește
726 afișări
Muzeul Aviaţiei - clasat ca monument istoric de importanţă locală (http://www.roaf.ro)
Componentele imobilului din strada Fabrica de Glucoză numerele 2-4 incluse pe Lista monumentelor sunt clădirea administrativă, clădirea principală a muzeului, biblioteca şi hangarele 2 şi 3.
Ordinul ministrului menţionează, de asemenea, în anexă coordonatele zonei de protecţie a monumentului.
Imobilele clasate în Lista monumentelor istorice în grupa A sunt considerate de interes naţional, intervenţiile asupra acestora necesitând avizul Ministerului Culturii, după consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, în timp ce cele din grupa B sunt considerate de interes local, intervenţiile asupra lor fiind avizate de direcţiile de cultură judeţene sau de cea a municipiului Bucureşti, după consultarea comisiilor zonale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Un comunicat al Centrului de Resurse pentru participare publică (CeRe) anunţa, la sfârşitul lunii iunie 2010, că Muzeul Aviaţiei din Capitală se află în procedură de clasare ca monument istoric la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Bucureşti, după ce Consiliul Local al Sectorului 2 a solicitat terenul pe care se află clădirea, pentru construirea de locuinţe ANL.
Ministerele Apărării şi Dezvoltării Regionale şi Administraţia Sectorului 2 anunţau, în aprilie 2010, că sunt în căutare de soluţii prin care, fără a afecta activitatea Muzeului Aviaţiei (aflat în subordinea Forţelor Aeriene Române), să poată fi utilizată o suprafaţă de teren excedentară din cazarma în care funcţionează acesta, pentru construirea de locuinţe ANL.
Primarul Neculai Onţanu a promis, ulterior, într-o întâlnire cu mai multe ONG-uri, că Primăria Sectorului 2 va renunţa la solicitarea preluării terenului Muzeului Aviaţiei din Capitală pentru construcţia de blocuri ANL, se arăta într-un comunicat al Asociaţiei "Aripi Româneşti" difuzat la acel moment.
Ordinul ministrului Culturii de clasare în Lista monumentelor menţionează denumirea "Muzeul Aviaţiei", deşi, potrivit unei hotărâri de Guvern publicate în Monitorul Oficial în aprilie 2011, instituţia îşi schimba denumirea în Muzeul Naţional al Aviaţiei Române şi primea statutul de "muzeu de importanţă naţională". În şedinţa din 26 octombrie 2010, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii a hotărât atât clasificarea Muzeului Aviaţiei ca muzeu de importanţă naţională, cât şi schimbarea titulaturii acestuia în Muzeul Naţional al Aviaţiei Române.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Culturii, denumirea "Muzeul Aviaţiei" este cea cu care autoritatea care are acest muzeu în subordine - Forţele Aeriene Române - a făcut solicitarea pentru clasare.
Potrivit notei de fundamentare a hotărârii de Guvern din aprilie 2011, "Muzeul Aviaţiei a solicitat clasificarea în muzeu de importanţă naţională în baza unei argumentaţii ce susţine unicitatea la nivelul colecţiilor deţinute de respectiva instituţie muzeală, acesta fiind singura instituţie muzeală cu profil aeronautic din ţară, reunind colecţii unicat, ce ilustrează istoria aeronauticii".
Potrivit aceleiaşi surse, patrimoniul muzeal al Muzeului Aviaţiei este structurat în mai multe colecţii: Colecţia "Aeronave", Colecţia "Motoare de aviaţie", Colecţia "Livrete aeronovae", Colecţia "Scaune de catapultare", Colecţia "Arme albe, armament individual, armament de bord", Colecţia "Turnuri, mitraliere, rachete şi muniţie", Colecţia "Henri Coandă", Colecţia "Aurel Vlaicu", Colecţia "Brevete de personal navigant şi carnete de zbor", Colecţia "Hărţi şi instrumente de navigaţie aeriană", Colecţia "Uniforme, costume, costume de zbor şi accesorii", Colecţia "Drapele şi drapele de luptă", Colecţia "Fotografii", Colecţia "Documente şi obiecte persoanle", Colecţia "Ordine şi medalii", Colecţia "Insigne şi plachete", Colecţia "Manuscrise şi scrisori", Colecţia "Artă", Colecţia "Diverse/Istorie", Biblioteca şi Colecţia "Hermann Oberth" din Mediaş.
Muzeele de importanţă naţională sunt fie cele care deţin în patrimoniul lor cel puţin 50.000 de bunuri culturale mobile între care 15% să fie clasate, iar dintre acestea, cel puţin 5% să fie clasate în categoria tezaur, fie cele care cuprind în patrimoniul lor bunuri culturale mobile ce constituie colecţii unicat la nivel naţional.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe