- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (21.09.2023, 13:46)
- Roxana Rosu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muzeul BNR va prezenta în premieră o parte din colecţia numismatică a Alpha Bank
Muzeul BNR va prezenta în premieră, într-o expoziţie organizată până în martie 2024, o parte din colecţia numismatică a Alpha Bank, fiind prima dată când monedele părăsesc teritoriul Greciei.
Urmărește
352 afișări
Muzeul BNR va prezenta în premieră o parte din colecţia numismatică a Alpha Bank
BNR şi Alpha Bank Romania organizează, în perioada 22 septembrie 2023 – 1 martie 2024, expoziţia “Cele două feţe ale monedei. Mijloace de schimb - Capodopere ale artei”, fiind prima dată când colectia numismatică a Alpha Bank părăseşte Grecia, scrie ZF.
Evenimentul este prima expoziţie cu participare internaţională organizată în cadrul Muzeului BNR şi marchează 50 de ani de la înfiinţarea Colecţiei numismatice Alpha Bank.
Colecţia va include 100 de piese, inclusiv monede vechi, din Grecia antică. Monedele prezintă personalităţi şi evenimente istorice sau întreceri sportive ilustrând cultura şi civilizaţia elenă şi modul cum aceasta a influenţat întreaga cultură europeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
“Prin organizarea expoziţiei <Cele două feţe ale monedei: Mijloace de tranzacţionare – Capodopere de artă>, Banca Naţională a României are bucuria să găzduiască în cadrul muzeului său, timp de o jumătate de an, unele dintre cele mai rare şi valoroase monede ale omenirii, care fac parte din colecţia numismatică deţinută de Alpha Bank, considerată de către specialişti a fi una dintre colecţiile de monede antice cele mai importante din lume. Astăzi suntem obişnuiţi să privim banii doar din perspectiva utilităţii lor imediate, lucru firesc într-o societate şi într-un timp în care transformările sunt aproape cotidiene şi în care totul se întâmplă cu rapiditate. Dar lucrurile nu au stat mereu aşa. Au existat epoci istorice în care moneda a fost unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare. Greu sau, poate, imposibil de crezut pentru unii, mica piesă din metal a îndeplinit în Antichitate un rol comparabil cu cel al reţelelor sociale de astăzi”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
Pentru prima dată în România, publicul va putea vedea una dintre primele monede emise vreodată, o hektă, realizată din electrum, un aliaj natural din aur şi argint, bătută în Asia Mică - Ionia sau Lidia - între 630 şi 600 î.Hr. Totodată, expoziţia prezintă primele monede greceşti bătute în Aegina, monede folosite în tranzacţii internaţionale, cum sunt tetradrahmele Atenei cu bufniţă pe revers şi cele de tip Alexandru cel Mare sau monede din Callatis şi din Histria.
“Expoziţia aduce în faţa publicului larg din România cele mai importante monede ale Colecţiei numismatice Alpha Bank, una dintre cele mai valoroase din lume. Suntem încântaţi să facem cunoscute vizitatorilor poveştile primelor monede emise vreodată şi onoraţi să colaborăm cu Banca Naţională a României în cadrul acestui proiect care subliniază importanţa istorică a monedelor şi a protejării patrimoniului cultural. Este un demers educaţional pentru toate vârstele, care aminteşte, de asemenea, legăturile economice şi culturale dintre Grecia şi România şi evoluţia relaţiilor comerciale de-a lungul timpului. Sperăm că pentru copii va fi o incursiune inedită în istoria monedelor şi o oportunitate de a învăţa despre rolul banilor în decursul timpului în societăţile umane”, a declarat Sergiu Oprescu, Preşedinte Executiv al Alpha Bank Romania şi Director General al Reţelei Internaţionale Alpha Bank Group.
Expoziţia are şi o secţiune dedicată persoanelor cu deficienţe de vedere, care prezintă 10 monede rare din cadrul colecţiei şi povestea acestora în limbaj Braille.
Colecţia numismatică Alpha Bank numără aproximativ 11.000 de monede antice şi este considerată una dintre cele mai valoroase din lume.
„Colecţia numismatică Alpha Bank este mândră să prezinte în România prima sa expoziţie în afara Greciei, cu o colecţie de 100 de monede de o importanţă istorică deosebită. Co-organizată de Alpha Bank Romania şi Banca Naţională a României, expoziţia „Cele două feţe ale monedei” se concentrează pe două interpretări ale monedei: moneda ca mijloc de tranzacţionare şi ca o capodoperă de artă. Ca mijloc de tranzacţionare, moneda a apărut pentru prima dată în a doua jumătate a secolului al VII-lea î.Hr., pentru a facilita schimburile comerciale cotidiene dintr-o anumită zonă geografică, asigurând plata funcţionarilor şi a trupelor, mijlocind achitarea taxelor şi înlesnind realizarea lucrărilor publice. Moneda a funcţionat, de asemenea, ca o formă de transmitere a mesajelor politice, permiţând, în principal conducătorilor, să-şi etaleze puterea, precum şi oraşelor-stat să-şi confirme independenţa şi autonomia. În acelaşi timp, moneda este o operă de artă, reflectând talentul creativ al gravorilor şi curentele artistice specifice perioadei în care au fost realizate. Grecii au fost primii care au redat adevărate poveşti pe micile discuri din metal, elementele artistice prezente pe flanurile monetare transformând aceste obiecte cu rol practic în veritabile opere de artă. Monedele redau momente din mitologia greacă, personalităţi sau evenimente ale istoriei, în special din epoca elenistică, după cum mai târziu vor avea reprezentate pe ele personalităţi şi evenimente ale istoriei romane şi bizantine”, a spus Dr. Dimitra Tsangari, curatorul Colecţiei numismatice Alpha Bank.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36