- Home
- Cultură-Media
- CRAIOVA, (03.03.2011, 16:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muzeul de Artă Craiova face plângere prealabilă împotriva persoanei ce revendică "Domnişoara Pogany"
Muzeul de Artă Craiova a depus, joi, plângere prealabilă de punere în mişcare a acţiunii penale împotriva moştenitoarei persoanei care a deţinut sculptura-replică "Domnişoara Pogany" întrucât în documentul de vânzare a statuetei, depus la instanţă, lipseşte semnătura proprietarului.
Urmărește
17 afișări
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că Muzeul de Artă din Craiova a depus o plângere prealabilă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti împotriva Aureliei Măciucă Balcica, moştenitoarea proprietarului care a deţinut sculptura-replică "Domnişoara Pogany", transmite corespondentul MEDIAFAX
"În cursul acestei zile (joi - n. r.), aşa cum am promis, vom avea o plângere prealabilă de punere în mişcare a acţiunii penale. Muzeul de Artă depune această plângere prealabilă, pentru că, aşa cum am arătat şi data trecută, faţă de procesul-verbal cu semnăturile şi acordul celui care a dorit să vândă această operă de artă şi să ia pe ea 70.000 de lei - la vremea respectivă o sumă foarte mare - s-a adresat instanţei şi a prezentat un document fals, în care tatăl domniei sale - vânzătorul, nu mai are semnătura, faţă de cum avea înainte şi în materialul pe care l-a trimis către instanţa de judecată recunoaşte, totuşi, că tatăl ei a fost forţat să renunţe la sculptura în bronz «Domnişoara Pogany» (n.r. - replică), semnând un contract de vânzare-cumpărare. Deci recunoaşte că a semnat, dar documentul pe care îl prezintă este fără semnătură. Practic, a eludat această semnătură", a declarat Prioteasa.
Şeful administraţiei doljene susţine că Ministerul Culturii a ştiut de proces încă de la demararea în instanţă a acţiunii de recuperare a sculpturii-replică "Domnişoara Pogany" de Constantin Brâncuşi, care se află la Muzeul de Artă din Craiova.
"Noi vă spunem că Ministerul Culturii a ştiut din prima clipă ce se petrece la Craiova cu opera de artă, pentru că a fost parte în proces de la început. Doamna Măciucă a chemat în judecată Muzeul de Artă şi Ministerul Culturii. La un moment dat, fiind alături de noi în instanţă, a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Ministerului Culturii", a mai spus preşedintele CJ Dolj.
Prioteasa afirmă că la termenul de judecată care va avea loc, vineri, la Tribunalul Bucureşti, Muzeul de Artă din Craiova va depune o solicitare de amânare.
"În această perioadă, pentru a nu mai avea niciun fel de probleme, ne vom adresa unei case de avocatură, aşa cum v-am spus. Numai că este o situaţie mai dificilă, în care, în funcţie de onorariul care ni se va cere, vom avea ori o intervenţie pe SEAP, cu licitaţie publică, ori o cerere de ofertă, să alegem cea mai convenabilă ofertă", a mai spus Prioteasa.
Şeful Corpului de Control al ministrului Culturii şi Patrimoniului, Mihail Gorgoi, a ridicat, miercuri, mai multe documente de la Muzeul de Artă din Craiova, legate de procesul prin care sculptura-replică "Domnişoara Pogany" a fost revendicată, afirmând că din actele pe care le-a văzut ar fi "o tendinţă de fals" în documentele depuse la instanţă.
"Avem copii după documente. Am văzut un act pe care se află semnătura proprietarului şi un alt act pe care nu este semnătura proprietarului şi pe care l-a băgat în instanţă familia. Nu ştiu de ce. Mă face să cred că a fost tendinţă de fals aici. Dacă ar fi să respectăm toate procedurile juridice, ar fi normal să facem plângere penală", a spus Mihail Gorgoi.
O replică a sculpturii "Domnişoara Pogany", a lui Constantin Brâncuşi, lucrare care se află la Muzeul de Artă Craiova şi care este estimată la două milioane de euro, este solicitată în instanţă de către moştenitoarea proprietarului de la care muzeul a cumpărat piesa în anul 1976.
"Pe 4 martie, la Tribunalul Bucureşti, este al patrulea termen în procesul prin care o doamnă solicită constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare a sculpturii «Doamna Pogany», de Constantin Brâncuşi, achiziţie perfect legală, cu acte în regulă", a declarat directorul executiv al DJCP Dolj, Dan Lupescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
-
Rusia a oprit complet livrările de gaze spre Europa prin Ucraina în acestă dimineaţă. Efecte în lanţ pentru Moldova, Ungaria, Slovacia, Austria. Ce spune UE
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk stârnește speculații după ce și-a schimbat numele în Kekius Maximus pe X
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe