- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (31.07.2015, 18:28)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muzeul Luvru îşi mută o parte din colecţiile sale de artă de la Paris la Liévin
Muzeul Luvru a decis să îşi mute o parte din colecţiile sale de artă de la Paris în oraşul Liévin, într-un spaţiu expoziţional care va deveni funcţional începând din 2018, informează site-ul codylee.co.
Urmărește
452 afișări
Muzeul Luvru îşi mută o parte din colecţiile sale de artă de la Paris la Liévin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cabinetul de arhitectură Roger Stirk Harbour & Partners din Marea Britanie a fost ales pentru a construi u nou spaţiu expoziţional şi de depozitare pentru colecţiile Muzeului Luvru din Paris. Noul muzeu va fi amenajat în Liévin, un oraş aflat în nordul Franţei, la o distanţă de 200 de kilometri de Paris, în apropiere de Muzeul Louvre-Lens. Noul centru cultural va fi inaugurat în 2018, iar mutarea colecţiilor de la Muzeul Luvru va dura până în 2023.
Muzeul Luvru din Paris deţine una dintre cele mai prestigioase colecţii de artă din lume, care include peste 460.000 de opere artistice, datând din anul 4.000 î.e.n. până în 1838. Peste 35.000 de opere de artă sunt expuse în muzeul parizian. Restul exponatelor sunt depozitate în încăperi subterane, construite cu ocazia Proiectului Grand Louvre din anii 1980, dar şi în diverse spaţii îndepărtate, care nu sunt foarte accesibile şi a căror închiriere costă muzeul parizian o sumă de peste 3 milioane de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Cele 250.000 de obiecte depozitate sub Muzeul Luvru se confruntă tot mai des cu riscul de a fi inundate de Sena. Fluviul din capitala Franţei a provocat inundaţii majore de cinci ori în secolul al XX-lea, inclusiv una catastrofală în 1910. În 2003, o alertă de inundaţie a determinat Muzeul Luvru şi alte instituţii muzeale să mute peste 100.000 de opere de artă în afara Parisului, aceasta fiind cea mai vastă relocare de artă de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
În 2008, ministrul Culturii a propus construirea unui nou centru naţional de conservare, restaurare şi cercetare în domeniul artei, cu spaţii de depozitare pentru colecţiile de la Muzeul Luvru, Muzeul Orsay şi Muzeul Quai Branly. Proiectul era planificat să fie construit în Cergy-Pontoise, la 30 de kilometri nord-vest de Paris, însă nu a fost niciodată demarat. În 2013, Muzeul Luvru a lansat o nouă propunere, ce viza amenajarea unui astfel de complex artistic în Liévin, în apropiere de Louvre-Lens.
Muzeul Louvre-Lens a fost inaugurat în 2012 (după Centrul Pompidou-Metz din 2010), în cadrul unei iniţiative de descentralizare a instituţiilor culturale naţionale din Franţa în afara Parisului. Oraşul Lens a fost selectat deoarece deţine conexiuni rapide prin TGV cu Parisul, Bruxelles-ul şi Londra, şi pentru că consiliul regiunii Nord-Pas-de-Calais a furnizat aproximativ jumătate din bugetul de 150 milioane de euro al acestui proiect, cu scopul de a transforma acel fost oraş minier într-o destinaţie culturală.
După ce muzeul Louvre-Lens a avut 900.000 de vizitatori în primul său an de funcţionare, regiunea Nord-Pas-de-Calais se simte pregătită să îşi extindă colaborarea cu Muzeul Luvru, finanţând 49% din bugetul de 60 de milioane de euro pentru depozitarea unor colecţii de artă la Liévin. Celelalte 51 de procente vor fi finanţate de Agence France-Muséums, care a semnat un contract cu Muzeul Luvru pentru a deschide o filială a instituţiei pariziene şi în Abu Dhabi.
Noul Centru de Rezerve ale Muzeului Luvru (Centre de Reserves du Musée du Louvre) va fi amplasat într-un mediu natural, în mijlocul unui peisaj dominat de culoarea verde, şi va avea o faţadă lucioasă. Spaţiile de depozitare, care vor adăposti 250.000 de opere de artă, vor include şi numeroase seifuri, dispuse la nivelul unui singur etaj. Sălile destinate cercetării şi spaţiile publice vor fi astfel amenajate pentru a maximiza accesul luminii naturale.
Lucrările vor începe în 2017, iar noul complex va fi inaugurat pentru a permite expunerea primelor opere de artă la sfârşitul anului 2018.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Luvru, cel mai vizitat muzeu din lume în 2014
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe