Muzeul Naţional Bran ar putea fi închis. Proprietarii refuză prelungirea contractului cu Ministerul Culturii

Muzeul Naţional Bran ar putea fi închis la sfârşitul lunii august, după ce contractul de închiriere dintre familia Habsburg şi Ministerul Culturii va expira, iar administratorii nu doresc prelungirea acordului.

Urmărește
1797 afișări
Imaginea articolului Muzeul Naţional Bran ar putea fi închis. Proprietarii refuză prelungirea contractului cu Ministerul Culturii

Muzeul Naţional Bran ar putea fi închis. Proprietarii refuză prelungirea contractului cu Ministerul

Potrivit primarului comunei Bran, Rareş Rădăcină, administrarorii Castelului Bran, care sunt proprietarii clădirilor care adăpostesc muzeul, refuză să prelungească contractul cu Ministerul Culturii pentru funcţionarea în acest spaţiu.

„La sfârşitul acestei luni expiră contractul cu Ministerul Culturii privind Muzeul Naţional Bran. Nu ştim încă poziţia Ministerului, proprietarii ne-au pus şi nouă în vedere că nu vor să mai prelungească contractul cu statul. Nici noi nu avem o relaţie foarte bună cu managerul acestui muzeu naţional, iar riscul este închiderea muzeului“, a declarat Rareş Rădăcină, primarul comunei Bran.

Anul trecut, o delegaţie formată din reprezentanţi ai Primăriei Bran, ai Consiliului Judeţean Braşov şi ai Muzelui Judeţean de Istorie au obţinut o serie de condiţii de relocare a celor peste 7.000 de exponate din cadrul Muzelui Naţional Bran, de la reprezentanţii Ministerului Culturii.

„Guvernul, care îl avea ca ministru al Culturii pe domnul Vlad Alexandrescu la acea vreme, semnase, o minută. Aceasta prevedea că o parte din exponate ar fi urmat să fie preluate de Muzeul Judeţean de Istorie, o parte la Muzeul Cetăţii Făgăraş, iar terenul trecea în domeniul comunei Bran, printr-o hotărâre de guvern. Când am fi dispus de o clădire potrivită, atunci exponatele s-ar fi întors înapoi la Bran. După ce vom muta primăria, în clădirea actuală ar putea fi găzduit muzeul“, a mai spus primarul comunei Bran.

Edilul este de părere că managementul Muzeului este unul defectuos. Dacă anul trecut Castelul Bran a fost vizitat de circa un milion de oameni, pragul Muzeului Naţional Bran nu a fost trecut decât de 14.000 de turiştii. Mai mult, costurile de funcţionare ale Muzeului, care are în jur 32 de angajaţi, sunt de 1,5 milioane lei, iar încasările sunt de doar 100.000 de lei.

Rareş Rădăcină a mai declarat că eforturile financiare pentru susţinerea acestui muzeu ar fi prea mari pentru Primăria comunei Bran.

Pe de altă parte, reprezentanţii Castelului Bran spun că soarta Muzeului Naţional Bran va fi luată în discuţie în urma unor întâlniri între administarorii Domeniului Castelului Bran.

„Încă nu există o decizie definitivă privind soarta acestui muzeu. Este nevoie de o întâlnire a membrilor Companiei de Administrare a Domeniului Bran pentru a lua o decizie în această privinţă. Anul trecut, după ce clădirile care adăpostesc muzeul au fost atacate de o ciupercă, s-a constatat că aceste cinci clădiri au nevoie de intervenţii foarte serioase. Fiind un monument istoric, bineînţeles că va fi nevoie de avize de la Ministerul Culturii, deci un proiect de lungă durată“, a declarat Bogdana Balmuş, PR manager la Castelul Bran.

În 18 mai 2006, Castelul Bran a fost retrocedat moştenitorilor din familia de Habsburg. Piesele din Castelul Bran au fost mutate atunci în clădirea care găzduia Muzeul Vămii, dar aici sunt adăpostite şi alte obiecte de patrimoniu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici