Muzeul Naţional "George Enescu" a solicitat înregistrarea mărcii "George Enescu"

Muzeul Naţional "George Enescu" din Capitală a solicitat înregistrarea mărcii "George Enescu" la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), în condiţiile în care "Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu" este o marcă înregistrată de organizatorul evenimentului, Artexim.

Urmărește
312 afișări
Imaginea articolului Muzeul Naţional "George Enescu" a solicitat înregistrarea mărcii "George Enescu"

George Enescu (Imagine: Cosmin Deaconescu/Mediafax Foto)

În data de 27 iulie, Muzeul Naţional "George Enescu" - o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii - a solicitat, prin intermediul unui cabinet de avocatură, înregistrarea mărcii "George Enescu", pentru mai multe clase, printre care "Educaţie; instruire; divertisment; activităţi sportive şi culturale", "Publicitate", "Fotografii", "Papetărie", "Materiale pentru artişti" etc.

Potrivit informaţiilor de la OSIM, în prezent, solicitarea Muzeului Naţional "George Enescu" este în perioada legală de aşteptare a unei opoziţii/ observaţii. În cazul în care se va înregistra o opoziţie, în urma unei depuneri de solicitare de marcă, ea va fi analizată de către Comisia de Examinare a Opoziţiei, care se întruneşte în cadrul serviciului Mărci de la OSIM. Nu există un termen în care opoziţia trebuie analizată în cadrul OSIM.

Muzeul Naţional "George Enescu" a mai făcut două solicitări la Oficiul pentru Armonizarea în Piaţa Internă (OHIM) al Uniunii Europene, din Alicante, Spania, pentru mărcile "Muzeul Naţional George Enescu", pe 27 iulie, şi "Festivalul Enescu", pe 16 august, acestea fiind în prezent în curs de examinare.

Pe de altă parte, marca "Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu" a fost înregistrată la OSIM de Artexim, o instituţie publică din subordinea Ministerului Culturii, care organizează în mod tradiţional Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu". Marca "Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu" a fost atribuită Artexim pe 11 februarie 2010 şi va expira pe 6 noiembrie 2019. Totodată, Artexim a solicitat OSIM, pe 13 aprilie 2011, înregistrarea mărcii "George Enescu Festival".

Marca "George Enescu Festival" a fost înregistrată însă la OHIM, pe 1 decembrie 2009, de Luminiţa Petre, din Stuttgart, Germania, şi expiră pe 15 iulie 2019.

Contactată de MEDIAFAX, directoarea Muzeului "George Enescu", Laura Manolache, a spus că aşteaptă răspunsurile de la OSIM şi OHIM privind solicitările de înregistrare de marcă şi nu doreşte să comenteze demersul instituţiei pe care o conduce până nu vor fi emise aceste decizii.

Directorul Artexim, Mihai Constantinescu, a declarat pentru MEDIAFAX că Festivalul "George Enescu" este înregistrat ca marcă la OSIM şi are şi logoul înregistrat. Totodată, el a spus că cine cere înregistrarea unei mărci trebuie să spună şi cu ce se ocupă, "George Enescu" putând fi o marcă de muzeu, dar şi numele unor persoane. În privinţa înregistrării mărcii "George Enescu Festival" la OHIM, de către Luminiţa Petre, Constantinescu a spus că nu ştie despre ce este vorba, însă festivalul şi concursul organizate de Artexim sunt înregistrate la autoritatea românească.

Contactat de MEDIAFAX, Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), a declarat că îl surprinde solicitarea Muzeului Naţional "George Enescu" de înregistrare a mărcii "George Enescu". Iorgulescu a mai spus că UCMR va contesta solicitarea Muzeului Enescu.

"Nu cunosc detaliile, însă mă surprinde. Probabil doresc ca anumite manifestări, festivaluri sau simpozioane dedicate lui George Enescu să fie organizate de ei. Dar solicitarea lor mi se pare neavenită. George Enescu nu este o marcă, este o personalitate a culturii române. Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România va contesta solicitarea Muzeului Naţional «George Enescu» de înregistrare a mărcii «George Enescu»", a spus Adrian Iorgulescu.

El a precizat că moştenitorul drepturilor de autor ale compozitorului George Enescu este Ioana Cantacuzino (nepoata Marucăi Cantacuzino - soţia lui George Enescu, n.r.), care trăieşte la Paris.

George Enescu (născut pe 19 august 1881, la Liveni, Botoşani - decedat pe 4 mai 1955, la Paris) este considerat unul dintre cei mai importanţi muzicieni români. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.

Festivalul "George Enescu", ce are loc o dată la doi ani, a fost înfiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale ale acelei vremi, printre care s-au numărat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan.

Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" este coordonat de Artexim, sub direcţia lui Mihai Constantinescu, în timp ce preşedintele şi directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender. Evenimentul este finanţat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, şi coprodus de Primăria Municipiului Bucureşti, Societarea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Institutului Cultural Român şi Centrului pentru Artele Spectacolului "Sala Palatului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici