"Muzeul operelor dispărute" - un album inedit de artă, lansat la editura Vellant

Albumul "Muzeul operelor dispărute", de Simon Houpt, o vizită imaginară într-o expoziţie cu piese furate sau dispărute în mod misterios, a apărut, recent, la Vellant, informează editura.

Urmărește
435 afișări
Imaginea articolului "Muzeul operelor dispărute" - un album inedit de artă, lansat la editura Vellant

"Muzeul operelor dispărute" - un album inedit de artă, lansat la editura Vellant

Volumul, apărut în condiţii grafice deosebite, combină plăcerea reîntâlnirii unor opere celebre cu poveştile din spatele dispariţiilor lor dramatice, misterioase sau, uneori, ridicole.

Dacă ar fi adunate toate operele de artă furate, pierdute, rătăcite sau confiscate din lume, s-ar putea deschide una dintre cele mai impresionante expoziţii ale secolului.

Ce este cu neputinţă în realitate devine posibil între copertele unui album aparte. Simon Houpt, unul dintre cei mai apreciaţi editorialişti de artă din Canada, a investigat, cu flerul unui detectiv profesionist, lumea subterană a artei, deschizând porţile unui adevărat muzeu al operelor dispărute.

Cartea cuprinde reproduceri ale unor tablouri şi fotografii rare, dar şi informaţii despre cei implicaţi în furtul şi tranzacţiile ilegale cu obiecte de artă.

În ziua de azi, nicio operă de artă nu mai este în siguranţă. În prezent, Interpolul are o listă cu peste 25.000 de opere furate. Lista include sculpturi, piese de mobilier, ceasuri şi antichităţi, precum şi tablouri. Numărul tablourilor este năucitor. Numărul lucrărilor semnate de Rembrandt, Renoir, Van Gogh, Picasso este suficient să umple un muzeu.

Ceea ce a început ca furt de tezaure artistice ale armatelor invadatoare, sub forma prăzilor de război, a explodat într-o sofisticată operaţiune internaţională. Însă marile furturi de opere de artă constituie doar o parte din această fascinantă poveste.

Houpt îi aduce pe cititori în culisele Scotland Yard, FBI şi Interpol, în timp ce echipele de recuperare a lucrărilor de artă pun la cale operaţiuni de supraveghere şi sub acoperire. El îşi conduce cititorii într-o lume subterană a spălării de bani, a drogurilor, a traficului ilicit de arme şi a terorismului -, în care mizele ambelor părţi sunt extrem de mari.

Şi miza iubitorilor de artă este la fel de mare. Probabil că multe dintre capodoperele furate nu vor fi recuperate în viitorul apropiat. Unele poate că nu vor mai fi văzute niciodată de către public. "Muzeul operelor dispărute" oferă o perspectivă extraordinară asupra acestori comori pierdute.

Simon Houpt locuieşte în New York, dar lucrează pentru cel mai important cotidian din Canada, The Globe and Mail, ca editorialist specializat în artă şi cultură. A urmărit îndeaproape excentricităţile lumii artistice şi ale licitaţiilor de artă şi a mers pe urma banilor implicaţi în afacerile cu obiecte de artă. Articolele sale au apărut în paginile a numeroase publicaţii internaţionale, precum The New York Times şi GQ.

Volumul a apărut în traducerea Ioanei Novac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici