Muzeul Prado va expune virtual tablouri celebre

O parte dintre cele mai celebre picturi găzduite de Muzeul Prado din Madrid vor putea fi vizualizate online, în urma unui parteneriat semnat de conducerea celebrului muzeu cu platforma digitală Google Earth.

Urmărește
2251 afișări
Imaginea articolului Muzeul Prado va expune virtual tablouri celebre

"3 mai 1808 - Împuşcarea revoltaţilor madrileni", de Francisco Goya (Imagine: www.stellamaris-edu.net)

"Această inovaţie tehnologică permite oricărei persoane din orice parte a lumii să aibă acces la operele muzeului", a declarat Miguel Zugaza, directorul Muzeului Prado.

Internauţii care vor accesa serviciile Google Earth vor putea studia cu atenţie lucrări precum "Grădina Deliciilor", faimosul triptic a pictorului Jerome Bosch sau "Coborârea de pe cruce", de Roger van der Weyden, găzduite de Muzeul Prado.

"Este prima iniţiativă de acest fel din lume", a declarat directorul Google Spania, însă în realitate mai multe mari muzee ale lumii, printre care Luvru, beneficiază de site-uri care le permit internauţilor să studieze îndeaproape opere celebre.

Potrivit parteneriatului cu Google, Prado va permite vizualizarea online a reproducerilor a 14 tablouri renumite, care atrag sute de vizitatori la celebrul muzeu madrilen, printre care "Doamne de onoare", de Diego Velazquez, "Grădina Deliciilor", de Jerome Bosch ,"3 mai 1808 - Împuşcarea revoltaţilor madrileni", de Francisco Goya, "Cele trei graţii" de Pierre Paul Rubens sau "Artemis" de Rembrandt.

"O reproducere digitală nu poate substitui opera originală dar noi am ajuns la un nivel al rezoluţiei foarte bun, care permite observarea unor detalii care de altfel ar fi aproape insesizabile cu ochiul liber", a declarat Zugaza.

Această inovaţie vine la mai puţin de un an de la deschiderea unei aripi moderne a muzeului Prado, extensie care a costat peste 150 de milioane de euro.

Deschiderea unei aripi moderne a permis muzeului să rămână cel mai vizitat loc din Spania, cu 2.759 milioane de vizitatori în 2008, cu 3,7% mai mulţi decât în 2007.

În luna noiembrie, Google Earth a pus la dispoziţia utilizatorilor o reconstrucţie digitală a Romei antice, aşa cum arăta în anul 320 e.n., cu Arcul lui Constantin şi Colosseumul.

Reconstrucţia virtuală a Romei antice, pe platforma Google Earth le permite utilizatorilor să se plimbe prin Colosseum, să meragă la Ludus Magnus, şcoala unde se antrenau gladiatorii, sau să treacă pe sub Arcul lui Constantin.

Modelul 3D al Romei antice include un ansamblu de 6.700 de clădiri, care potrivit arheologilor ar fi existat în anul 320.

Mai târziu sub conducerea împăratului Constantin I, populaţia Romei a crescut considerabil, la peste un milion de locuitori, ceea ce a transformat oraşul în cea mai mare metropolă a lumii.

Doar Londra, în perioada victoriană, a fost prima capitală care a reuşit să depăşescă numărul de locuitori ai Romei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici