Muzeul Theodor Pallady din Capitală se redeschide

Muzeul Theodor Pallady din Capitală se redeschide joi, la ora 18.30, după şase luni în care a fost închis pentru lucrări de reamenajare şi de restaurare a operelor de artă, informează Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR).

Urmărește
238 afișări
Imaginea articolului Muzeul Theodor Pallady din Capitală se redeschide

Muzeul Theodor Pallady din Capitală se redeschide joi

Cunoscută şi sub numele de Casa Melik, această clădire în care funcţionează muzeul este una dintre cele mai vechi şi frumoase din Bucureşti.

Datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, aceasta este reprezentativă pentru arhitectura civilă tradiţională românească, prin elemente precum cerdacul de la etaj, închis cu geamuri, scara interioară din lemn şi acoperişul cu streaşină lată.

Casa poartă numele celui mai important proprietar al ei, Iacob Melik, un susţinător al acţiunilor revoluţionare de la 1848 şi autor al lucrării "L'Orient devant L'Occident". El este, de altfel, cel care s-a ocupat de renovarea casei în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, păstrându-i stilul original.

Casa, transformată în muzeu în 1971, adăposteşte colecţia soţilor Serafina şi Gheorghe Răut, în care se evidenţiază câteva remarcabile pânze semnate de Theodor Pallady, precum şi un fond important de peste 800 de desene şi gravuri ale marelui pictor român, reprezentative pentru perioada lui pariziană.

Acestea sunt expuse periodic, în serii tematice. Astfel, cu prilejul redeschiderii muzeului, se inaugurează şi expoziţia temporară "Volum şi perspectivă în creaţia grafică a lui Theodor Pallady", care prezintă o selecţie de 32 de desene şi gravuri ale artistului.

Gheorghe Răut, director al filialei Băncii Marmorosch Blank din Paris şi cunoscut colecţionar de artă, a fost prietenul şi admiratorul lui Theodor Pallady, pe care l-a găzduit în locuinţa lui din Place Dauphine nr. 12. După întoarcerea artistului în România, Răut i-a păstrat desenele şi picturile din atelier, pe care le-a donat statului român la sfârşitul anilor '60, împreună cu propria colecţie de artă.

Alături de lucrările lui Pallady, colecţia soţilor Răut prezintă pictură europeană din secolele XVI - XIX (franceză, olandeză, engleză, spaniolă), sculptură antică greco-romană, egipteană, indiană, dar şi sculptură renascentistă italiană şi franceză, textile, piese de mobilier, ceramică orientală şi alte obiecte de artă decorativă, totul într-un ansamblu complex şi eteroclit.

Prin diversitatea ei, colecţia întregeşte sugestiv perspectiva asupra colecţionarilor români şi europeni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

Odată cu redeschiderea Muzeului Theodor Pallady se reia şi programul "Şcoala de sâmbătă", în cadrul căruia au loc, săptămânal, cursuri de iniţiere în artele plastice pentru preşcolari şi elevii din ciclul primar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici