Muzeului Ţăranului Român, 22 de ani de la reînfiinţare. Duminică, intrare gratuită la expoziţii şi concerte

Împlinirea a 22 de ani de la reînfiinţarea Muzeului Ţăranului Român va fi sărbătorită duminică la muzeu, unde cei prezenţi vor putea vizita gratuit expoziţia "Pe aripile timpului", ce reuneşte muzică din întreaga lume, şi vor putea asista la concerte ale unor artişti populari din ţară.

Urmărește
656 afișări
Imaginea articolului Muzeului Ţăranului Român, 22 de ani de la reînfiinţare. Duminică, intrare gratuită la expoziţii şi concerte

Muzeului Ţăranului Român, 22 de ani de la reînfiinţare. Duminică, intrare gratuită la expoziţii şi concerte (Imagine: www.muzeultaranuluiroman.ro)

Duminică, 5 februarie, Muzeul Ţăranului împlineşte 22 de ani de la (re)înfiinţare.

Intrarea la expoziţia "Pe aripile timpului" va fi liberă, duminică, între orele 10.00 şi 18.00, iar de la orele 12.00, 14.00 şi 16.00, vizitatorii pot participa la vizite ghidate. După această zi, expoziţia urmează să fie desfăcută şi pregătită pentru refacerea ei în Franţa.

Prima expoziţie de sunet din România, "Pe aripile timpului" a fost vernisată pe 17 septembrie anul trecut la Muzeul Ţăranului din Capitală. Expoziţia, cu titlul original "L'air du temps", a fost realizată de Laurent Aubert, la Muzeul de Etnografie din Geneva, unde a fost inaugurată în 2009, cu prilejul comemorării a 50 de ani de la dispariţia savantului român Constantin Brăiloiu. Acesta a fondat, în 1944, la Geneva, alături de directorul Muzeului de Etnografie din acea vreme, Eugene Pittard, Arhivele internaţionale de muzică populară (AIMP).

Expoziţia include muzică tradiţională din toată lumea, muzică românească din vechime până la manele, precum şi hituri internaţionale actuale.

De la ora 18.00, în Studioul Horia Bernea, va avea loc proiecţia filmului "Triptic: Constantin Brăiloiu, Clara Haskil şi Dinu Lipatti", de Ana Simion.

Proiecţia filmului va fi urmată de "Ecouri din România profundă" - concert de muzici tradiţionale la Studioul Horia Bernea.

Ion Costache şi Mihai Diniţă din satul Merişani-Dobroteşti, Teleorman, vor cânta din caval, diferite feluri de fluiere (simple sau îngemănate), cimpoi şi ocarină - separat sau împreună - cântece de dragoste şi melodii de joc din Teleormanul de altădată.

Nelu Petru Jolţe, Siminic Guti şi Leontin Dungău din Bihor vor executa cântece lirice (doine) şi melodii de joc: "Luncanul" (numit înspre Beiuş "polcă"), "Sălăjanul" (numit şi "Pe picior"), "Mănănţelul" şi "Învârtita rară" (din părţile Clujului).

Nicolae Piţiş va cânta hori din Ţara Lăpuşului, va suna din trâmbiţă, va dansa şi va striga ca la joc. I se va alătura cu glasul, zongora, drâmba, tilinca sau viola (contra), Ioan Pop din Hoteni, Maramureş, conducătorul cunoscutului grup Iza. Împreună cu cei doi vor mai evolua Ioachim Făt (ceteră) şi Grigore Chira (zongoră, dobă, gordon), care vor executa hori şi melodii de joc de altădată din Maramureş, din Lăpuş şi din Chioarul vecin.

Muzeul Ţăranului Român a fost înfiinţat în anul 1906, în baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Artă Naţională, Artă Decorativă şi Artă Industrială, potrivit site-ului instituţiei. Instituţia a fost cunoscută şi sub denumirea Muzeul de la Şosea. Pe 15 februarie 1990, ministrul Culturii de atunci, Andrei Pleşu, face un nou act întemeietor, numindu-l pe pictorul Horia Bernea director al nou (re)înfiinţatului Muzeu al Ţăranului Român.

În anul 1996, muzeul a primit trofeul EMYA - European Museum of the Year Award.

Din mai 2010, Muzeul Ţăranului Român este condus de Virgil Niţulescu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici