Muzică, filme şi diverse specialităţi culinare, la Noaptea Institutelor Culturale 2009

Muzică live şi discoteci improvizate, proiecţii de film, expoziţii, lansări de carte şi târguri gastronomice, în interioarele şi curţile institutelor culturale, au atras sute de bucureşteni, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în ciuda ploii, care părea să compromită programul la începutul serii.

Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Muzică, filme şi diverse specialităţi culinare, la Noaptea Institutelor Culturale 2009

Muzică, filme şi diverse specialităţi culinare, la Noaptea Institutelor Culturale 2009

Publicul institutelor culturale din Bucureşti s-a perindat până noaptea târziu de la un centru la altul, bucurându-se, pentru al treilea an la rând, de varietatea ofertei în această noapte albă.

Pentru prima dată, anul acesta, a fost stabilit un traseu cu autobuzul între institute, existând şi posibilitatea închirierii unei biciclete de la Centrul Cicloteque, pe parcursul nopţii. Totodată, în ajutorul celor interesaţi de vizitarea institutelor cu această ocazie, programul evenimentului a fost tipărit într-un supliment special al ghidului B 24 Fun.

O altă noutate a constat în conceperea unui joc de tip puzzle, care să încurajeze oamenii să treacă pe la toate institutele care şi-au deschis porţile până sâmbătă dimineaţă. Astfel, vizitatorii puteau colecta cartonaşe pe care era inscripţionat un grup de caractere de la fiecare centru, pentru a forma o adresă de e-mail pe care să trimită aprecierile legate de Noaptea Institutelor Culturale, urmând ca mesajele cele mai convingătoare să fie premiate de institutele participante.

Pentru Noaptea Institutelor Culturale au organizat evenimente 12 institute şi centre din Bucureşti, dintre care au fost deschise Institutul Francez, Institutul Polonez, Centrul Ceh, British Council, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Institutul Italian "Vito Grasso", Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, în timp ce proiectele propuse de Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut şi Fundaţia Culturală Greacă s-au desfăşurat la sediile celorlalte opt institute.

În Centrul Vechi al Capitalei, la Centrul Ceh, peste 200 de persoane urmăreau proiecţiile din interior, degustau ciocolată belgiană sau stăteau la o bere în curtea instituției, după ce a trecut furtuna care a marcat de altfel debutul Nopții Institutelor Culturale.

Mai multe sute de persoane au trecut şi pe la Institutul Cervantes, unde au avut loc lansări de carte şi un recital de chitară, urmate de proiecţii de documentare, în curtea interioară a institutului, şi de scurtmetraje la subsol.

Chiar în jurul orei 2.00, atmosfera la Centrul Cultural al Republicii Ungare era foarte animată şi se părea că petrecerea abia începuse. În curte, tinerii dansau pe ritmurile retro-disco, tocmai fusese adusă spre a le fi servită o ciorbă de potroace, după lectura ţinută de directorul centrului din cugetările unui scriitor despre "mâncarea ce ne trezeşte din beţia comunismului". După ora patru, vizitatorii au fost invitaţi să ia lecţii de dans popular, de la membrii formaţiei Göncöl (Ungaria).

Mai multe mese goale, sub prelate, în curtea Institutului Francez, stăteau mărturie pentru festinul ce avusese loc. Gastronomia a fost în centrul evenimentelor de la acest institut, desfăşurate sub titulatura "Noaptea Gurmanzilor". Şi artiştii invitaţi la eveniment au fost inspiraţi de această temă şi au realizat o instalaţie plastică din baloane de care atârnau cutiuţe cu gustări savuroase. Pe măsură ce invitaţii au mâncat conţinutul cutiuţelor, baloanele s-au ridicat în aer, rămânând suspendate în atriumul institutului. Totodată, filmele "Festinul lui Babette", de Gabriel Axel, "Cuscus cu chefal/ La graine et le mulet", de Abdelatif Kéchiche, "O mie şi una de reţete ale bucătarului îndrăgostit", de Nana Djordjadze, şi "Farmecul discret al burgheziei", în regia lui Luis Bunuel, au fost proiectate la sala Elvira Popescu de la Institutul Francez, în programul "Ecrane gurmande".

Ca şi anul trecut, când a sărbătorit 70 de ani de prezenţă în România, British Council a pus accentul pe oferta sa educaţională, organizând printre altele un târg de carte în limba engleză şi oferind abonamente la bibliotecă la jumătate de preţ. Jocurile de trivia pe echipe, practicate în mod tradiţional în pub-urile britanice, experimente ştiinţifice interactive şi inedite şi o vânătoare de comori contra-cronometru în stilul James Bond, au asigurat distracţia nopţii albe la British Council.

Printre principalele atracţii din programul de la Institutul Cultural Român au fost concertele live susţinute de trupa berlineză de jazz, rock şi drum&bass, Hyperactive Kid, la invitaţia Goethe-Institut, şi de Harry Tavitian şi trupa Orient Express. Din program au mai făcut parte şi o proiecţie de filme greceşti şi o expoziţie ad-hoc a publicului, invitat să aducă fotografii vechi, imagini din arhiva personală despre Bucureştiul de altădată, spre a fi expuse în incinta institutului.

La Institutul Italian, în centrul programului a fost concertul-spectacol "Lunaria", cu muzică de Luca Mauceri şi texte de Vincenzo Consolo, o călătorie muzicală dedicată melancolicilor şi visătorilor.

În acelaşi timp, Institutul Polonez a desfăşurat programul "Arte la grădină", cu graffiti live, realizate de artişti din Polonia şi România, un concert de acordeon şi proiecţii de filme poloneze.

Noaptea Institutelor a reprezentat încă un punct de interes cultural pentru bucureşteni, care în urmă cu circa o lună făcuseră cozi ca să viziteze colecţiile muzeelor şi să participe la evenimentele organizate în cadrul Nopţii Muzeelor. Dincolo de dorinţa de a participa la evenimente gratuite, s-a sesizat şi înclinația participanților la Noaptea Institutelor Culturale spre evenimente culturale şi artistice, nici măcar furtuna nefăcându-i pe oameni să stea în casă.

(Material realizat de Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici