- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.03.2014, 10:41)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nae Caranfil: Am visat filmul "Closer to the Moon" în toate formele. Nu puteam să mă eliberez de el
Regizorul Nae Caranfil a declarat, joi seară, la premiera de gală a celui mai recent lungmetraj al său "Closer to the Moon", că a visat filmul în toate formele posibile şi nu "se mai putea elibera de el", afirmând că episodul jafului comunist din istoria României "merita un film de ficţiune".
Urmărește
2371 afișări
Nae Caranfil (Imagine: Emil Badea / Mediafax Foto)
Criticul de film Tudor Caranfil, producătorul Bobby Păunescu, actriţa Stela Popescu, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, vedeta de televiziune Andreea Esca, criticul de film Irina Margareta Nistor, directorul general al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Mihai Kogălniceanu, preşedintele Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), Laurenţiu Damian, vicepreşedintele Institutului Cultural Român (ICR) Liviu Jicman, creatoarea de modă Doina Levintza, actorul Paul Ipate şi Sever Voinescu au participat alături de regizorul filmului Nae Caranfil la premiera de gală a lungmetrajului "Closer to the Moon", care a avut loc, joi seară, la CinemaPRO din Capitală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Filmul lui Nae Caranfil, având în distribuţie nume importante ale cinematografiei internaţionale, precum Vera Farmiga, nominalizată la premiile Oscar pentru rolul din "Sus, în aer/ Up in the Air", şi Mark Strong, cunoscut pentru roluri din filme precum "Un ghem de minciuni/ Body of Lies", "Un spion care ştia prea multe/ Tinker Tailor Soldier Spy", "Sherlock Holmes", se inspiră din povestea celor şase autori ai marelui jaf de la Banca Naţională, din 1959, când maşina instituţiei a fost atacată şi s-a furat echivalentul unui milion de dolari.
Covorul roşu amplasat la cinematograful din Capitală a fost acoperit de bancnote de 100 de lei, iar data pentru premiera de gală a avut şi o semnificaţie istorică, în data de 6 martie 1945 instalându-se la putere primul Guvern comunist, cel condus de Petru Groza. "Sunt unul din principalii vinovaţi ai actului din seara aceasta. Ne amintim că acum aproape şapte decenii, în această zi se instaura primul Guvern comunist. Ceea ce veţi vedea în această seară este un film românesc, care povesteşte un episod românesc, făcut de un regizor român, scris de un scenarist român (Nae Caranfil, n.r.), vorbit în engleză de actori englezi şi americani", a afirmat regizorul Nae Caranfil, la premiera de gală a celui mai recent film al său, "Closer to the Moon".
Nae Caranfil a declarat, pentru MEDIAFAX, că a ajuns la această poveste datorită documentarului semnat de Alexandru Solomon, "Marele jaf comunist". "Acolo am descoperit acest episod din istorie, m-a fascinat şi m-am gândit că merită un film de ficţiune", a precizat acesta.
De asemenea, el a declarat că producătorul filmului a dorit ca distribuţia să fie una străină, fiind vorba despre o coproducţie internaţională şi "o ambiţie de a exploata filmul pentru un public larg". "Din start engleza trebuia să fie credibilă şi nu euro puddingul de care avem parte, uneori, în diverse producţii europene", a completat acesta. "Pentru mine a fost o experienţă fantastică de a lucra cu această echipă minunată de actori pe care am avut-o la dispoziţie", a mai spus Nae Caranfil, pentru MEDIAFAX.
De asemenea, referitor la "cei care vor simţi sau vor avea impresia că această convenţie este forţată", privind folosirea limbii engleze în filmul său, regizorul a precizat: "Aş vrea să amintesc că de-a lungul istoriei cinematografului, limba engleză a forţat foarte multă geografie". "Am avut un Mozart care vorbea engleză în filmul 'Amadeus', am avut un pianist al lui Polanski, polonez, care vorbea engleza, am avut un Valmont, care în pofida războiului cultural dintre Franţa şi Anglia, vorbea tot engleza. Am avut ecranizări după Tolstoi şi Dostoievski în care jucau Audrey Hepburn şi Henry Fonda şi ei vorbeau o engleză perfectă. Drept care vă invit să acceptaţi ideea, deşi la noi nu prea s-a folosit practica asta, că şi nişte personaje care activează în România vor vorbi în seara aceasta engleză", a continuat regizorul.
Pe de altă parte, Nae Caranfil a susţinut că lungmetrajul "Closer to the Moon" s-a născut "greu", având o "naştere laboriosă, la căpătul căreia însă, am mândria de a fi făcut un film care posedă ceea ce se cheamă valori hollywoodiene". "Dar este 100% un film de autor", a precizat acesta.
"De-a lungul acestor ani, pentru că e vorba de ani de când acest film a început să se pună în mişcare, am făcut foarte multe versiuni de montaj, s-au spus foarte multe păreri, au fost foarte multe controverse şi la un moment dat am început să arăt filmul la diverşi prieteni prin diverse case pentru ca să înţeleg şi eu, să am o privire obiectivă pentru că visam filmul din toate poziţiile posibile, nu mai puteam să mă eliberez de el, (...) pentru a putea vorbi apoi despre el şi pentru ca ei să aibă o imagine cât mai clară a viziunii mele personale asupra acestei poveşti şi asupra a ceea ce vreau să fac", a mai afirmat acesta.
Cu o audienţă numeroasă, filmul a stârnit multe râsete în sala de cinema, unul dintre momentele aplaudate de public fiind apariţia într-una din scenele filmului a lui Tudor Caranfil, tatăl regizorului Nae Caranfil.
La finalul proiecţiei, producătorul Bobby Păunescu a ţinut să precizeze că anul acesta Mandragora Movies, compania din partea română care a produs filmul regizat de Nae Caranfil, împlineşte 10 ani. "Seara această îi este dedicată acestui film, este o premieră şi pentru noi, este un film pe care maestrul Nae Caranfil l-a conceput pentru public în general, un film care se încadrează în totalitate în zona de entertainment. Suntem foarte mândri şi onoraţi că facem parte din acest proiect", a declarat Bobby Păunescu.
Din distribuţia filmului, pe lângă Vera Farmiga şi Mark Strong, mai fac parte Monica Bârlădeanu, Şerban Pavlu, Paul Ipate, Radu Iacoban, Vlad Zamfirescu şi Alin Olteanu. Costumele au fost realizate de creatoarea de modă Doina Levitza, iar muzica a fost compusă de Laurent Couson, cu care Nae Caranfil a mai lucrat pentru lungmetrajul "Restul e tăcere".
Producătorii filmului sunt Michael Fitzgerald, Denis Friedman, Penelope Glass, Alessandro Leone, Bobby Păunescu, Renata Ranieri, Richard Romero şi Ugo Tucci.
Lungmetrajul "Closer to the Moon", care a avut premiera mondială la Festivalul de Film Românesc Making Waves de la New York, va intra în cinematografele din România vineri.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe