NASA a alocat 269,3 milioane de dolari unor companii americane pentru servicii de transport spaţiale
Grupul Boeing a primit cea mai mare parte din sumă, încasând 92,3 milioane de dolari, urmat de Sierra Nevada Corporation – 80 de milioane de dolari, Space Exploration Technologies (SpaceX) – 75 de milioane de dolari şi Blue Origin (compania creată de Jeff Bezos, fondatorul Amazon) – 22 milioane de dolari.
Aceasta este cea de-a doua etapă de atribuire de fonduri către societăţi private în cadrul eforturilor întreprinse de NASA pentru a stimula, în parteneriat cu sectorul privat, dezvoltarea unui sistem comercial de lansatoare spaţiale şi a unui vehicul spaţial capabil să transporte astronauţi la bordul ISS.
Obiectivul acestei iniţiative este acela de a accelera apariţia transportului de astronauţi pe orbita joasă şi de a reduce perioada în care Statele Unite nu vor dispune de astfel de mijloace tehnice, după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale la sfârşitul lunii iunie, se afirmă în comunicatul emis de NASA.
„Am obţinut angajamentul de a-i transporta în condiţii de securitate pe astronauţii americani în spaţiu, în vehicule fabricate în Statele Unite şi să punem capăt subînchirierii acestor servicii către guverne străine”, a declarat Charles Bolden, directorul NASA.
NASA va depinde, după retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale, exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz – la preţul de 50 de milioane de dolari pentru fiecare loc la bordul capsulei – pentru a-şi trimite astronauţii pe ISS, până la punerea în funcţiune a unui nou transportor orbital american.
„Aceste acorduri – cu sectorul privat – reprezintă etape importante din strategia NASA pentru a profita de ingeniozitatea americană din domeniul zborurilor pe orbitele joase” şi permit „astfel Agenţiei spaţiale americane să îşi păstreze resursele pentru a explora mai eficient spaţiul îndepărtat”, a declarat Charles Bolden.
NASA a alocat 50 de milioane de dolari în 2009 pentru prima tranşă a acestor contracte comerciale încheiate cu scopul de a dezvolta un succesor pentru navetele spaţiale americane.