NASA: Cea mai puternică erupţie solară din ultimii patru ani, produsă marţi

Cea mai mare erupţie solară din ultimii patru ani s-a produs marţi, marcând astfel intrarea într-un nou ciclu de activitate al Soarelui, după o lungă perioadă de acalmie, se afirmă într-un comunicat postat pe site-ul NASA, informează AFP.

Urmărește
44 afișări

"Aceasta este prima erupţie de categorie X - nivelul maxim pe scara intensităţii erupţiilor - din ultimii patru ani şi s-a produs pe 15 februarie, la ora 01.56 GMT", a anunţat Agenţia spaţială americană.

Sonda Solar Dynamics Observatory (SDO) lansată de NASA a înregistrat un flash de radiaţii ultraviolete de foarte mare intensitate într-o regiune foarte activă din emisfera sudică a Soarelui, ce corespunde petei solare cu numărul 1.158.

Emisfera sudică era, până la această explozie, mult mai puţin activă în comparaţie cu cea nordică.

Erupţia de marţi a fost precedată, în decursul ultimelor zile, de o serie de alte explozii solare de mai mică intensitate, din categoriile M şi C.

Erupţia spectaculoasă de marţi a fost însoţită de o ejecţie de masă coronară, o puternică explozie magnetică la nivelul coroanei solare care proiectează în spaţiu o plasmă ionizată cu viteza de 900 de kilometri/ secundă. Această plasmă a ajuns pe orbita terestră joi, în jurul orei 03.00 GMT.

Erupţiile solare de această intensitate pot provoca perturbări grave ale telecomunicaţiilor la sol şi în spaţiu şi pot afecta sistemele de distribuţie a energiei electrice, avertizează NASA.

Potrivit serviciilor meteorologice chineze, comunicaţiile radio prin unde scurte au fost deja perturbate în sudul ţării, afirmă agenţia de presă Xinhua.

În 1972, o furtună magnetică provocată de o erupţie solară foarte puternică a lăsat fără electricitate peste şase milioane de persoane din regiunea Québec din Canada.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici