NASA va lansa o sondă către un asteroid, de pe care va recolta câteva eşantioane

NASA va lansa o sondă către un asteroid, în 2016, pentru a recolta câteva eşantioane ce vor fi aduse apoi pe Terra, unde vor fi analizate, pentru a-i ajuta pe oameni să înţeleagă mai bine felul în care s-a format sistemul solar, a anunţat, miercuri, agenţia spaţială americană, citată de AFP.

Urmărește
8 afișări

Misiunea a fost denumită "Origins-Spectral Interpretation-Resource" (OSIRIS-Rex). Va fi pentru prima dată când Statele Unite ale Americii vor recolta eşantioane de materie de pe un asteroid pentru a le aduce apoi pe planeta noastră.

"Este vorba despre o etapă cheie pentru atingerea obiectivelor fixate de preşedintele Barack Obama - călătoria dincolo de orbita terestră şi explorarea profunzimilor spaţiului", a declarat directorul NASA, Charles Bolden, într-un comunicat.

"Astfel de misiuni robotizate, precum aceasta, sunt acelea care vor deschide calea către viitoare zboruri spaţiale cu astronauţi la bord, către asteroizi şi alte destinaţii îndepărtate din spaţiu", se adaugă în acelaşi comunicat.

Asteroizii sunt bucăţi de rocă rămase libere în spaţiu după formarea sistemului solar, în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Din acest motiv, ei conţin acele materii ce erau prezente la origine în stare pură, permiţând reconstituirea acelor condiţii în care s-a născut sistemul nostru solar.

După un periplu de patru ani, sonda OSIRIS-Rex se va apropia de asteroidul 1999 RQ36 în anul 2020. Acest asteroid are un diametru de 633 de metri.

Când sonda se va afla la mai puţin de 5 kilometri de asteroid, ea va începe să cartografieze în detaliu suprafaţa acestuia, timp de şase luni.

Savanţii americani vor alege apoi un loc de pe suprafaţa asteroidului, de unde un braţ robotizat al sondei va recolta un eşantion de materie.

Pentru a face acest lucru, sonda se va apropia treptat de locul ales şi, atunci când va fi suficient de aproape, un braţ robotizat va fi întins pentru a recolta cel puţin 56 de grame de materie, care va fi adusă apoi pe Terra în anul 2023.

Costul acestei misiuni, care nu include procedura de lansare a sondei, se ridică la circa 800 de milioane de dolari, au indicat experţii de la NASA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici