- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.05.2014, 13:58)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Naşul TV, amendat de CNA pentru că a propus eliminarea partidelor şi a politicienilor din România
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea Naşul TV, pentru că în emisiunea "Actualitatea Românească" din 14 mai a fost propusă eliminarea completă a partidelor şi politicienilor din România şi asigurarea unei conduceri populare a ţării.
Urmărește
557 afișări
Naşul TV, amendat de CNA pentru că a propus eliminarea partidelor şi a politicienilor din România (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
În urma difuzării emisiunii, CNA a primit o reclamaţie potrivit căreia în respectivul program a fost folosit un "limbaj instigator la desfiinţarea statului de drept".
Potrivit CNA, în emisiunea "Actualitatea Românească", difuzată pe 14 mai, între orele 23.55 - 00.48, moderatorul Laurenţiu Primo a făcut mai multe afirmaţii care au încălcat legislaţia audiovizualului.
Astfel, Laurenţiu Primo a spus: "Noi, Mişcarea Meritocrată, ne-am propus să schimbăm sistemul în România, să schimbăm complet sistemul din rădăcină, să eliminăm complet partidele şi politicienii şi să asigurăm o conducere populară a acestei ţări, adică să fie condusă ţara de oameni simpli, de cetăţeni, de profesionişti, de oameni de înaltă moralitate şi patrioţi. Acest lucru nu-l vom putea realiza imediat peste noapte, dar putem fi o picătură chinezească (...)".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
În aceeaşi emisiune, Laurenţiu Primo a făcut referire şi la faptul că primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva deputatului PSD Sebastian Ghiță, susţinând că acesta l-a ameninţat cu moartea.
În acest context, Laurenţiu Primo a spus: "Deci, oricum o dai, oricum o faci, mai devreme sau mai târziu, conducerea României va fi asigurată de un cuplu Ponta-Ghiţă. Vă imaginaţi măcar cum se va numi România? Republica Mafiotă România (....) Ameninţări cu moartea, afaceri murdare, necurate, offshore-uri, contracte cu statul, Prahova, Cosma, relaţii dubioase (...) Şi zombişorii merg la vot şi votează PSD fără nicio reţinere, fără niciun fel de gânduri şi emoţii (...)".
Prezent la şedinţa CNA de marţi, Andi Râpan, reprezentantul Naşul TV, a spus că, în emisiune, Laurenţiu Primo şi-a exprimat opiniile şi a făcut comentarii pe teme de actualitate.
Membrul CNA Lorand Turos a considerat însă că în emisiunea de la Naşul TV telespectatorii au fost incitaţi la acţiuni care au drept scop disoluţia autorităţii de stat, fapt pentru care acesta a propus - în baza articolului 95^1, litera c din Legea audiovizualului - retragerea licenţei audiovizuale a Naşul TV (cea mai aspră sancţiune care poate fi aplicată unei televiziuni, potrivit legislaţiei audiovizualului).
În schimb, membrii CNA Florin Gabrea şi Valentin Jucan au spus că propunerea de retragere a licenţei audiovizuale a Naşul TV este una "exagerată".
"S-ar putea să fie nişte enormităţi (afirmaţiile făcute în emisiune, n.r.), dar noi nu putem sancţiona dreptul la opinie (...) E o exagerare (...) Nu este corect. Alţi radiodifuzori fac mai multe încălcări decât a făcut Naşul TV", a spus Florin Gabrea.
"Cred că este o decizie nu doar foarte radicală, ci şi foarte periculoasă. Cred că o să creăm un precedent extrem de periculos, să ridicăm licenţa pentru aşa ceva, asta se numeşte cenzură (...) Am găsit acum un nod în papură pentru un radiodifuzor şi vrem să îi retragem licenţa. Un astfel de articol este extrem de uşor de interpretat, de aplicat pe orice televiziune. Este un articol extrem de periculos pentru a fi aplicat nu doar în România, ci oriunde în lumea asta care spune că protejează democraţia şi statul de drept", a spus şi Valentin Jucan. El a precizat că, spre deosebire de alte televiziuni, Naşul TV nu a chemat oameni în stradă şi nu a propus desfiinţarea unor instituţii ale statului pe motivul că "sunt băsiste".
În schimb, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că nu crede că un alt radiodifuzor a propus "eradicarea democraţiei", pentru că la acest lucru s-ar ajunge prin eliminarea completă a partidelor şi a politicienilor din România.
Ulterior, Lorand Turos şi-a anulat propunerea de retragere a licenţei Naşul TV pentru că articolul 95^1, litera c din Legea audiovizualului prevede că CNA poate decide retragerea licenţei audiovizuale "în cazul săvârşirii repetate" a faptei de incitarea la acţiuni care au drept scop disoluţia autorităţii de stat.
În cele din urmă, la propunerea lui Radu Călin Cristea, CNA a decis să amendeze cu 10.000 de lei Naşul TV, pentru încălcarea articolului 3, alineatele 1 şi 2 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului. Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor".
Sancţiunea a fost aplicată cu şase voturi "pentru" (Radu Călin Cristea, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu), în timp ce "împotrivă" au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Christian Mititelu.
Alte două propuneri - somaţie publică (făcută de membrul CNA Christian Mititelu) şi amendă de 15.000 de lei (făcută de Radu Călin Cristea) - nu au întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicate.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:30
Atenţionare de călătorie: Grevă pe aeroporturile din Portugalia
-
astăzi, 19:24