- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.06.2014, 19:38)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nedifuzarea pe TVR 3 a interviului cu Băsescu, analizată de CNA, care nu a luat însă nicio decizie
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, cazul nedifuzării pe TVR 3 a interviului cu preşedintele Traian Băsescu realizat de jurnalista Brînduşa Armanca, însă membrii Consiliului nu au luat nicio decizie cu privire la acest subiect.
Urmărește
197 afișări
Nedifuzarea pe TVR 3 a interviului cu Băsescu, analizată de CNA, care nu a luat însă nicio decizie (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)
La şedinţa CNA de joi au participat şi Răzvan Bucuroiu, coordonatorul cu atribuţii de director al TVR 3, Irina Radu, coordonatorul cu atribuţii de director al Direcţiei Programe din Societatea Română de Televiziune (SRTv), şi Anca Gheorghe, reprezentanta SRTv în relaţia cu CNA.
Anca Gheorghe a spus că interviului cu preşedintele Traian Băsescu, realizat de Brînduşa Armanca, a fost şi difuzat pe TVR Timişoara pe 13 mai, de la ora 22.00.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
"Acest program a fost difuzat pe TVR Timişoara, aşa cum a decis corpul editorial. Nu a fost difuzat programul în intervalul solicitat expres de către doamna Brînduşa Armanca, pentru că eram în plină campanie electorală şi acolo erau o linie de talk show-uri şi emisiuni de promovare electorală şi a fost difuzat la intervalul imediat următor, la ora 22.00. Cât priveşte anunţul cum că acest program ar urma să fie difuzat şi pe TVR 3, a fost doar un enunţ al doamnei Brînduşa Armanca într-o discuţie colegială cu domnul Florin Mihoc, coordonatorul studioului teritorial (TVR Timişoara, n.r.), fără a avea vreun acord scris sau vreo solicitare oficială. A fost o discuţie cum că ar fi bine să, dar nu s-au mai făcut paşii pe care de regulă fiecare staţie regională îi face şi îi urmează conform procedurii noastre interne. (...) Programul a fost difuzat pe TVR Timişoara urmând procedurile interne ale staţiei", a spus Anca Gheorghe.
La rândul său, Răzvan Bucuroiu a spus că grila TVR 3 nu a suferit nicio modificare în ziua de 13 mai, în intervalul orar 21.30 - 23.00, respectând întocmai structura serviciului de programe aprobată de CNA. "Prin urmare emisiunea «Ediţie speicală» (cu interviul cu Traian Băsescu, n.r.) care s-a difuzat la TVR Timişoara nu a fost difuzată la TVR 3", a spus Bucuroiu.
Întrebat de membrul CNA Narcisa Iorga de ce a solicitat o casetă cu interviul respectiv pentru a i-l pune la dispoziţie directorului general interimar al TVR, Stelian Tănase (fapt rezultat din recentele concluzii ale Comisiei de Etică şi Arbitraj din TVR, n.r.), Răzvan Bucuroiu a spus că nu este nimic ilegal în a cere copia după o emisiune.
"Dată fiind importanţa şi conjunctura acestui interviu, dat fiind că eram în plină campanie electorală, dat fiind şi potenţialul conflictogen al anumitor colegi, am considerat că este bine să avem această casetă martor. Nu era vorba despre o casetă de emisie", a spus Bucuroiu.
La insistenţele Narcisei Iorga, care l-a întrebat pe Răzvan Bucuroiu de ce a fost nevoie să fie dusă copia respectivă la "aprobarea directorului general interimar", Bucuroiu a răspuns: "Nici vorbă despre aprobare".
El a mai spus că se punea problema dacă să fie difuzat respectivul interviu şi pe TVR 3, nu doar pe TVR Timişoara, însă emisiunea Brînduşei Armanca de la TVR Timişoara nu a fost niciodată în grila TVR 3. "Este o emisiune care n-a fost niciodată difuzată pe TVR 3. (...) Eu nu am această emisiune în grilă, cum pot să cenzurezi ceva ce nu ai? (...) Date fiind condiţiile de campanie electorală, condiţiile tensionate ale momentului, (...) mi s-a părut firesc să-l informez pe directorul general interimar. (...) Decizia mea de a nu intra pe TVR 3 (interviul, n.r.) este perfect motivată editorial şi legal", a spus Bucuroiu.
Pe de altă parte, membrul CNA Monica Gubernat a spus că acest aspect nu este treaba CNA, fiind "strict o problemă internă" a TVR. "Pe noi ne interesează ce se difuzează pe post", a spus Gubernat.
Însă Narcisa Iorga a invocat articolul 6 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă".
"Consider că CNA are datoria să îşi facă propriile analize cu privire la orice act care ar putea duce la suspiciuni de cenzură", a spus Narcisa Iorga, precizând că există semne de întrebare în legătură cu nedifuzarea interviului respectiv pe TVR 3, mai ales că din informaţiile sale grila acestei televiziuni a şi fost modificată pentru a permite difuzarea respectivului interviu în ziua de 13 mai.
În acest sens, ea i-a solicitat lui Răzvan Bucuroiu să-i pună la dispoziţie "caseta martor" care să demonstreze că TVR 3 nu a modificat grila în ziua respectivă.
În schimb, Răzvan Bucuroiu a declarat că grila TVR 3 nu a fost modificată în respectiva zi.
După ieşirea din sala de şedinţă a reprezentanţilor TVR, Narcisa Iorga a propus amânarea discutării acestui subiect până la prezentarea de către TVR 3 a respectivei casetei martor.
"Nu pot să spun că există vreo măsură de corectare a celor întâmplate în TVR, pentru că nu avem niciun fel de sancţiune pentru cenzură, cu atât mai mult cu cât nu există (...) o situaţie foarte clară. Vă propun totuşi să amânam acest subiect până la obţinerea casetei martor de la TVR 3 (...) şi apoi eventual să discutăm din nou", a spus Narcisa Iorga.
Iorga a invocat şi un alt caz din TVR, pe care l-a catalogat a fi un act de cenzură, respectiv decizia directorului general interimar Stelian Tănase de a întrerupe difuzarea pe 7 februarie, pe TVR Moldova, a documentarului realizat de jurnalista Monica Ghiurco, "Moştenirea clandestină".
În schimb, membrul CNA Radu Călin Cristea a spus că în cazul acesta, al interviului realizat de către Brînduşa Armanca, "sunt suficient de multe informaţii". "Să nu transformăm un subiect într-o problemă personală", a spus Cristea.
Totodată, Monica Gubernat a spus că demersul Narcisei Iorga, care s-a sesizat în acest caz, "are o justificare strict politică", având în vedere "personajul care a dat interviul". "Demersul dumneavoastră e justificat strict politic, v-aţi sesizat doar ca să vă faceţi imagine", a spus Gubernat, considerând că difuzarea sau nedifuzarea interviului pe TVR 3 "este o problemă de politică editorială".
"Este vorba preşedintele României care a dat un interviu la un post public de televiziune, preluat de toate televiziunile", a spus Narcisa Iorga, cerându-i Monicăi Gubernat să îşi retragă afirmaţiile. "O să consider că orice sesizare a dumneavoastră cu privire la orice atac care s-ar face la adresa PSD, este de aceeaşi natură. Eu am solicitat analiza pe precedentul Monica Ghiurco, în baza legii audiovizualului", a spus Iorga.
La rândul său, Monica Gubernat a spus că ea niciodată nu s-a autoseziat în cazurile invocate de Iorga.
În cele din urmă, propunerea Narcisei Iorga de amânare a discutării cazului până la obţinerea casetei martor privind grila de programe a TVR 3 din 13 mai a fost respinsă, primind doar trei voturi "pentru" (Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan). "Împotrivă" au votat Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
Pe de altă parte, Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR a decis că nedifuzarea pe TVR 3 a interviului cu Traian Băsescu realizat de jurnalista Brînduşa Armanca nu poate fi interpretată drept un act de cenzură, însă comisia remarcă numeroasele contradicţii semnalate între declaraţiile celor audiaţi în acest caz.
Comisia de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune a analizat în şedinţele din 19, 20 şi 21 mai subiectul nedifuzării pe TVR 3 a interviului cu preşedintele Traian Băsescu, realizat de Brînduşa Armanca pe 11 mai şi difuzat pe TVR Timişoara pe 13 mai, de la ora 22.00.
Comisia a analizat acest caz ca urmare a solicitărilor primite din partea ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi a Sindicatului Lucrătorilor din Audiovizual TV-R SIND, în care se cerea analizarea afirmaţiilor Brînduşei Armanca, potrivit căreia interviul cu Traian Băsescu realizat de aceasta ar fi fost oprit fără explicaţii de la difuzarea pe TVR 3, aşa cum ar fi fost programat după obţinerea prealabilă a tuturor aprobărilor necesare.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:30
Atenţionare de călătorie: Grevă pe aeroporturile din Portugalia
-
astăzi, 19:24