- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (28.01.2013, 19:27)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nica: Atacurile cibernetice, din ce în ce mai sofisticate. Discutăm şi adoptăm măsuri în CSAT
Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a declarat, luni, că atacurile cibernetice au devenit din ce în ce mai sofisticate, el arătând că subiectul se va discuta în 5 februarie, la şedinţa CSAT, unde se vor adopta şi măsuri de contracarare şi, ulterior, de aducere la zi a legislaţiei.
Urmărește
265 afișări
Nica: Atacurile cibernetice, din ce în ce mai sofisticate. Discutăm şi adoptăm măsuri în CSAT
"România, în ultima perioadă - şi vă spun că ultima perioadă este doar ceea ce s-a dat publicităţii - a fost ţinta unui atac informatic de proporţii. El nu a existat până acum în perioada aceasta pe care noi o supraveghem şi de când au fost înfiinţate instituţii care supraveghează atacurile cibernetice. (...) Atacurile au devenit din păcate din ce în ce mai sofisticate, ele ducându-se de la o zonă care era o zonă economică explicită gen atacuri asupra site-urilor băncilor către o zonă economică şi politică", a spus Nica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
El a menţionat că aceste atacuri au fost depistate la timp şi că organismul din subordinea ministerului, CERT, care se ocupă de societatea informaţională şi care răspunde de această chestiune de securitate cibernetică, împreună cu celalte instituţii ale statului, au luat măsurile necesare, inclusiv de avertizare şi contracarare a tuturor acestor încercări, care au fost de o amploare nemaiîntâlnită până acum.
Nica a spus că, din acest motiv, se va propune Parlamentului un proiect de lege privind strategia şi măsurile în domeniul securităţii cibernetice.
"Subiectul, din câte ştiu eu, va fi şi pe ordinea de zi a CSAT din 5 februarie. De atunci intrăm în linie dreaptă şi vom adopta măsurile care sunt măsuri adoptate în mod similar de partenerii europeni, Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa. În aceeaşi zonă suntem şi noi cu setul de măsuri. E vorba şi de o aducere la zi a acestei legislaţii, care nu prevedea toate tipurile de infracţiuni şi mai ales contramăsurile necesare în situaţii de atacuri cibernetice şi reacţionăm şi noi foarte rapid", a spus Nica.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 21 ianuarie, că în perioada care a trecut "România a fost supusă unui atac cibernetic fără precedent", căruia a reuşit să-i facă faţă graţie pregătirii care a început în urmă cu trei ani, când în CSAT s-a făcut o prioritate din protejarea sistemelor informatice.
"În perioada care a trecut, România a fost supusă unui atac cibernetic fără precedent", a spus Băsescu, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.
Preşedintele a arătat că România a reuşit să facă faţă acestui atac graţie unei pregătiri care a început acum trei ani, când s-a făcut în CSAT o prioritate din protejarea sistemelor informatice.
"Ostilitatea, fuga după informaţie este un element pe care nu îl mai putem neglija şi acestui tip de acţiune ostilă trebuie să îi facem faţă şi să luăm în serios deciziile summitului NATO de la Lisabona, Bucureşti, dar şi de la Chicago", a menţionat Băsescu.
"Octombrie Roşu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani, SRI identificând entităţi cibernetice ostile care urmăresc culegerea de informaţii confidenţiale inclusiv despre resursele naturale româneşti, a afirmat, în 19 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.
Acesta a menţionat, pentru MEDIAFAX, că SRI a identificat activităţi derulate de entităţi cibernetice ostile care urmăresc obţinerea accesului la reţele informatice de interes naţional, culegerea de informaţii confidenţiale, informaţii de politică externă a României, resursele naturale, politica în Zona Mării Negre, politica în domeniul economic.
"Considerăm că acesta a fost cel mai puternic atact cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani. Estimăm că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României", a spus Sava.
Conform acestuia, SRI a informat prompt instituţiile vizate de acest atac la momentul desfăşurării lui, adică în 2011, şi a întreprins, în cooperare, măsuri de contracarare pentru restabilirea funcţionării normale a reţelelor respective.
"Acest atac poate fi privit şi din perspectiva noastră de membri UE şi NATO. Observăm, din punct de vedere al SRI, că s-a schimbat fundamental lumea spionajului. Se acţionează asupra statelor cu tehnologii de ultimă generaţie şi în Cyber-Zone. Considerăm că este o turnură de moment asupra modului de acţiune a reţelelor de spionaj în Cyber-Spaţiu", a spus Sava.
SRI, în calitate de autoritate naţională în Cyber-Intelligence, acordă o atenţie prioritară acestui domeniu, în cooperare cu celelalte instituţii ale statului român şi cu partenerii externi, precum şi în parteneriat cu domeniul privat, a mai spus Sava.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:05
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
astăzi, 11:44
Ţigări în valoare de 66.600 de lei, descoperite la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse