Video Nicolae Manolescu, despre scriitorii excluşi din USR: "Au creat o ţesătură veninoasă de minciuni" - VIDEO

Manolescu a declarat marţi într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul USR, că excluderea rebelilor din USR este firească: "clica scriitorilor ce vor să reformeze Uniunea transcende limitele, este o ţesătură de minciuni insultătoare."

Urmărește
1021 afișări

"În ciuda unor titluri pe care le-am citit în presă, nu există niciun război în Uniunea Scriitorilor. E cu totul altceva faptul că unii dintre noi s-au simţit agresaţi. Uniunea nu are de ce să pună cheia în cui. Am reuşit să menţinem o situaţie stabilă din punct de vedere financiar, nu avem datorii. Aşa cum ştiţi, pe diferite bloguri şi în reviste, există tot felul de observaţii privitoare la Uniune, pentru că toţi spun că eu am instituit un regim de teroare, că-s dictator, pentru că i-am împiedicat pe unii dintre colegi să alcătuiască un grup de reformă. Problema este că acest grup atacă Uniunea Scriitorilor şi ne acţioneză în justiţie. S-ar putea să fie un defect al societăţii româneşti, cum este miopia, sau strabismul, pentru că lucrurile sunt privite dintr-o perspectiva reductivă, unică. S-au vehiculat multe neadevăruri, de pildă că şterpelim bani prin intermediul USR. Îi spuneam ieri cu ironie lui Gabriel Chifu: «Ce bine ar fi să existe bani, cât să băgăm şi noi în buzunar»", a spus Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor.

La conferinţa de presă organizată de Uniunea Scriitorilor marţi au fost prezenţi Nicolae Manolescu, prim vicepreşedintele USR, Varujan Vosganian, criticul literar Daniel Cristea-Enache, avocatul Corina Oprescu, criticul literar Alex Ştefănescu şi Gabriel Chifu, vicepreşedinte al USR.

Nicolae Manolescu a citit frânturi din texte ce i-au scandalizat pe membrii Uniunii, publicate în presă sau pe reţelele de socializare de unii dintre scriitorii răzvrătiţi. Era natural, în viziunea lui Nicolae Manolescu, ca aceste exprimări veninoase să stârnească o reacţie necruţătoare printre membrii Uniunii şi consecinţa să fie excluderea acestor scriitori revoltaţi şi furioşi.

Preşedintele USR a invocat o "campanie de presă" ce denigrează membrii Uniunii, după ce mai mulţi scriitori dintre cei care s-au coagulat în Grupul de Reformă au răspândit în texte injurioase calomnii livrate incisiv ce au încins, cum este firesc în viziunea lui Manolescu, spiritele membrilor Uniunii. "După despletirea atâtor minciuni tendenţioase în presă, nu pot decât să va citesc câteva frânturi dintre textele vitriolante scrise de aceşti scriitori care atacă membrii Uniunii. Florin Iaru, scrie pe internet, referindu-se la un membru al Uniunii: «Stimabile, nu vei mai trăi decât din mila unui conducător, care te va stoarce de snagă că pe o -evit cuvântul - bleagă». «De ce naiba nu-l lăsaţi singur în Uniune pe acest arogant borşit, câte slugi vor rămâne să atârne pe lângă el?», îi răspunde un coleg scriitor şi jurnalist. Scriitorul Adrian Suciu se exprimă, de asemenea: «Manolescu este un cadavru care a început deja să pută şi care va continuă să pută până când se va organiza o înmormântare decentă». E un limbaj absolut suburban, n-am auzit asemenea cuvinte nici măcar printre golani. A fost o campanie de presă. Acesta a fost prima formă de agresiune. Tot ce a facut Grupul de Reformă este ilegal, este un abuz, este calomnie, este fals. A fost un moment în care mi-am zis în glumă că poate Dragnea are dreptatea cu legea defăimării.", a spus Nicolae Manolescu, preşedintele USR.

Varujan Vosganian, prim vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, a clarificat cum s-au manevrat fondurile Uniunii, care s-au triplat în intervalul de timp în care mandatul de preşedinte i-a revenit lui Nicolae Manolescu. "Este un interes îngust al unor aşa-zişi scriitori, care încearcă pe o scurtătură neonorabilă să atragă atenţia asupra lor. Trebuie să explicăm raţional acţiunile iraţionale ale unei coterii agresive. E ca la un meci de box cu reguli fixe, în care cineva vine şi joacă box thailandez, iar altul încearcă să folosească o strategie în limitele regulii jocului. Am încercat să facem o insulă de onorabilitate într-un mediul social tulbure.", a afirmat Varujan Vosganian.

"Noi doi, eu şi Varujan Vosganian nu avem nicio indemnizaţie de conducere, am renunţat la ea pentru a plăti alte salarii ce nu puteau fi onorate, pentru a crea o fluiditate financiară precisă, onestă", a mai spus Nicolae Manolescu.

Avocatul Corina Oprescu, invitată la conferinţa de presă de Uniunea Scriitorilor, a lămurit spectrul legislativ în care s-a petrecut scandalul. Corina Oprescu a demontat acţiunile Grupului de Reformă al scriitorilor ce fac notă discordantă în USR şi a devoalat că Adunarea Generală Extraordinară, pretenţiile şi dispoziţiile nu sunt fondate în parametri legali.

Criticul Alex Ştefănescu a spus despre scriitorii rebeli că par nişte "adolescenţi teribilişti care vorbesc licenţios şi au un comportament de derbedei". "Există o exasperare în rândul scriitorilor pentru că literatura nu mai înseamnă nimic în vremurile noastre. Scriitorul nu mai înseamnă nimic, decât dacă moare, poate, în alcovul amantei. Toţi scriitorii sunt nemulţumiţi, unii pentru că nu au talent. Dar pentru asta ar trebui să se adreseze instanţei divine. Succesul a devenit un lucru suspect. Sunt mulţi înrăiţi de lipsa de succes. Unii îşi pierd controlul, ţipă, se inflamează. 90% dintre cărţile care apar sunt proaste, iar autorii rataţi fac ca toate animalele pământului pentru a atrage atenţia.", a mai spus criticul Alex Ştefănescu.

Uniunea Scriitorilor din România (USR) a transmis, luni, prin intermediul unui comunicat de presă, sancţionarea scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius şi Daniel Vorona cu excluderea din Uniune.

Decizia USR vine ca urmare a "convocării nestatutare a unei Adunări Generale Extraordinare nestatutare şi organizarea acesteia la data de 19 martie 2016, când s-au votat nestatutar noi organe de conducere", se precizează în comunicatul publicat pe site-ul Uniunii. Totodată, Uniunea Scriitorilor din România a apreciat că: "Prin comunicatele remise presei, s-a folosit abuziv şi nelegal sigla U.S.R., uzurpându-se calităţile oficiale ale persoanelor alese legal şi statutar în funcţiile de conducere."

Adunarea Generală Extraordinară a Uniunii Scriitorilor din România, al cărei cvorum s-a întrunit pe 19 martie, a decis mai multe modificări ale Statutului USR şi a ales noile organe de conducere, se arată într-un comunicat al grupării USR care îl susţine pe Cristian Teodorescu drept noul preşedinte al instituţiei, publicat pe site-ul Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România (grusr.org).

În urma votului liber exprimat, au fost decise mai multe modificări ale Statutului: reinvestirea Adunării Generale ca organ suprem de conducere al USR şi convocarea ei anuală, limitarea numărului de mandate la două pentru organele alese şi modificarea organelor de conducere.

Cristian Teodorescu a fost ales noul preşedinte al grupării USR, iar Florin Iaru şi Dan Mircea Cipariu au fost aleşi vicepreşedinţi. Din Consiliul Director fac parte Ioana Crăciunescu, Grigore Şoitu, Cosmin Perţa, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu şi Valeriu Mircea Popa. Din Comisia de Cenzori fac parte Carmen Ionescu, Dan Iancu şi Daniel Vorona, potrivit comunicatului publicat pe site-ul Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici