- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.11.2008, 10:37)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolae Manolescu: "Istoria critică a literaturii române" nu este o biblie
Nicolae Manolescu, autorul volumului "Istoria critică a literaturii române", a declarat marţi, în cadrul unei dezbateri ce marchează relansarea Cafenelei critice, o serie de întâlniri literare, că cea mai recentă carte a sa nu este o biblie a literaturii şi că aceasta va suscita dezbateri aprinse.
Urmărește
1782 afișări
Nicolae Manolescu: "Istoria critică a literaturii române" nu este o biblie (Imagine: Mediafax Foto)
"Nu doresc ca ceea ce am spus în carte să fie contestabil sau incontestabil. Nu este o biblie, este o carte. Cu cât mai multe sunt contestate, cu atât discuţiile despre carte sunt mai vii", a declarat criticul literar, care a participat la dezbaterea de la club TSC, în cadrul căreia au mai vorbit moderatorul Ion Bogdan Lefter, criticul Gabriel Dimisianu, Costi Rogozanu şi directorul general al editurii Paralela 45, Călin Vlasie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. A patra zi de proteste faţă de Călin Georgescu, la Bucureşti: „Putin, jos labele de pe România”
-
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat de o expunere masivă / Reacţia platformei chineze
-
BREAKING NEWS CCR a decis renumărarea tuturor voturilor din turul 1 al alegerilor prezidenţiale. Campania electorală se suspendă
-
Lasconi, despre renumărarea voturilor: Este o tentativă clară de a manipula rezultatul alegerilor
Una dintre părţile care ar putea fi contestate este cea dedicată lui Constantin Noica. În pasajul final, criticul face referire la dosarul de colaborare cu Securitatea al filosofului. "Probele dosarului de securitate există (...) Eu nu am acuzat pe nimeni", a spus Manolescu.
"Securitatea nu m-a obligat la nimic. Nu am fost nici curajos, nici erou în acea perioadă. Pur şi simplu nu am marşat pe anumite elemente", a mărturisit criticul, referitor la perioada comunistă din anii '70 pe care a trăit-o.
"Eu nu le găsesc nicio scuză scriitorilor care au semnat angajamente cu Securitatea în această perioadă, dar nu îi judec. (...) Noica, unul dintre cei mai inteligenţi oameni pe care i-am cunoscut, nu a avut nicio scuză să susţină comunismul de dreapta (...) Comuniştii s-au sprijinit de Noica ca de un stâlp", a spus criticul.
Manolescu nu numai că a ales să îl pună pe filosoful Noica pe lista scriitorilor, ci a împărţit scriitorii români în autori care fac parte din antologie şi autori "de dicţionar".
În timp ce scriitorii de antologie au dedicate pagini întregi din "Istoria critică a literaturii române", cei de dicţionar sunt doar menţionaţi.
"Eu nu cred că istoria literaturii este un dicţionar", a conchis criticul, care a mărturisit că a pierdut deja câţiva prieteni care nu au ajuns pe lista scriitorilor de antologie. "Istoria este o antologie personală, chiar dacă este rezultatul unui capriciu", a mai mărturisit Manolescu.
Aproape jumătate din volumul de peste 1.500 de pagini este dedicat literaturii de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Astfel, în antologie, Manolescu dă verdicte precum "Nicolae Breban ar fi putut fi un mare scriitor dacă ar fi avut mai mult discernământ" sau spune despre Camil Petrescu că, deşi a reformat romanul românesc, nu avea talent de romancier.
"Cartea este rezultatul relecturii, în ordine cronologică, a volumelor literaturii române", a adăugat Manolescu.
"Am avut prejudecăţi legate de foarte mulţi autori contemporani şi am încercat să nu mai am. În carte am încercat să fiu cinstit cu mine", a declarat Manolescu.
Citește pe alephnews.ro: Mark Zuckerberg l-a vizitat pe Donald Trump la Mar-a-Lago: „Este un moment important pentru viitorul inovației americane”
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
PROSPORT.RO
Fratele lui Pepe, legătură paranormală cu fiul său mort de 17 ani: 'Am reușit să-mi văd copilul. Un singur lucru mi-a spus'
CANCAN.RO
Test de perspicacitate | Găsiți toate diferențele dintre aceste două imagini! Câte ați văzut?
GANDUL.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Călin Georgescu CERE URGENT votanților săi după decizia de RENUMĂRARE A VOTURILOR
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe