Nicolae Manolescu şi Dan Mircea Cipariu candidează la preşedinţia USR

Actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), criticul Nicolae Manolescu, şi scriitorul Dan Mircea Cipariu candidează la preşedinţia uniunii, alegerile urmând să aibă loc pe 23 noiembrie, a declarat pentru MEDIAFAX Nicolae Manolescu.

Urmărește
137 afișări
Imaginea articolului Nicolae Manolescu şi Dan Mircea Cipariu candidează la preşedinţia USR

Nicolae Manolescu şi Dan Mircea Cipariu candidează la preşedinţia USR (Imagine: George Călin/Mediafax Foto)

Nicolae Manolescu a spus că alegerile pentru şefia USR vor avea loc la sala Amfiteatru a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), "la o zi după primul tur al alegerilor prezidenţiale".

Nicolae Manolescu a fost ales preşedintele al USR în 2005, aflându-se, atunci, la primul mandat în această funcţie.

Acesta este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani. Anul trecut, la Târgul de Carte Gaudeamus, Manolescu a lansat cel mai nou volum al său, "Istoria critică a literaturii române".

Din 1990, acesta este director al publicaţiei România literară.

Una dintre cele mai recente propuneri ale preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România a fost ca instituţia să treacă la vechea ei denumire, respectiv Societatea Scriitorilor din România (SSR).

"Societatea Scriitorilor din România este numele sub care ne-am înfiinţat în urmă cu 100 de ani. Societatea Scriitorilor din România este numele sub care instituţia a funcţionat din 1908 - 1909 până în 1949. Nu costă nimic să ne schimbăm denumirea, trebuie să schimbăm nişte antete. În statutul actual al instituţiei scrie că Uniunea Scriitorilor din România moşteneşte Societatea Scriitorilor din România", declara pentru MEDIAFAX, pe 18 aprilie, Nicolae Manolescu. Această propunere, însă, a căzut, în iunie, în urma discuţiilor cu scriitorii.

Candidaţii la funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România îşi vor expune programele, pe larg, în cadrul Conferinţei Naţionale a USR, pe 23 noiembrie.

De cealaltă parte, Dan Mircea Cipariu, preşedintele Secţiei de Poezie a Asociaţiei Scriitorilor din România-Filiala Bucureşti, are ca propuneri pentru mandatul său de preşedinte al USR, printre altele, realizarea unor proiecte care să atragă sponsori, dar şi realizarea unui anuar care să ajute membrii USR să se cunoască între ei.

"Numai aşa putem îndrepta «sărăcirea» şi de imagine şi materială a scriitorului (...), prin programe, organizare şi marketing cultural. Prin participarea la licitaţiile de finanţări publice locale, regionale, naţionale şi europene, cât şi prin atragerea unor fonduri private. Împreună cu o echipă de specialişti, vom aduce bani pentru perfecţionarea profesională a scriitorilor, bani pentru asistenţa socială şi de sănătate a celor mai săraci dintre scriitori, bani pentru proiecte literare şi multiart, bani pentru premii literare consistente financiar. Putem ieşi din această stare de sărăcie şi criză prin mecanisme şi criterii de selecţie transparente, prin programe dedicate recâştigării prestigiului scriitorului român contemporan", se arată într-un comunicat al scriitorului.

Acesta spune, în acelaşi document, că una dintre marile probleme ale USR este comunicarea internă. Această situaţie, de fapt, poate fi rezolvată urgent printr-un buletin informativ lunar, care să fie trimis/ dăruit fiecărui membru al USR.

Realizarea "Anuarului Scriitorilor Români", în care să fie prezenţi, cu date bio-bibliografice şi repere de contact toţi colegii din USR, precum şi a unei baze de date ce va folosi informaţiile unui prim recensământ profesionist al membrilor USR sunt două soluţii prin care membrii asociaţiei pot să se cunoască mai bine şi să promoveze statutul de scriitori, mai scrie în respectivul comunicat.

Dan Mircea Cipariu a coordonat proiecte precum "Colocviul tinerilor scriitori", "27. Poezie de Bucureşti", "Scriitori pe Calea Regală", "Maratonul de Poezie şi Jazz" şi "Colocviul tinerilor critici literari", finanţate de Ministerul Culturii şi Cultelor sau de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici