- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (23.09.2013, 20:28)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolae Voiculeţ susţine, joi, concertul "Sunet pentru suflet", dedicat cântăreţei Maria Tănase - FOTO
Naistul Nicolae Voiculeţ va susţine, joi, la Bucureşti, concertul "Sunet pentru suflet", care face parte din proiectul cultural "Maria Tănase 100" iniţiat de artist în acest an, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
462 afișări
Nicolae Voiculeţ susţine, joi, concertul "Sunet pentru suflet", dedicat cântăreţei Maria Tănase - FOTO
Evenimentul va avea loc joi, de la ora 20.00, la Sala Epika de la Cinema Digiplex din Bucureşti (Băneasa Shopping City).
Concertul "Sunet pentru suflet" continuă seria evenimentelor ce marchează împlinirea, pe 25 septembrie, a unui centenar de la naşterea Mariei Tănase şi va include în repertoriu diferite genuri muzicale precum - folclorul, muzica sacră şi jazz-ul.
Nicolae Voiculeţ va interpreta melodii din repertoriul Mariei Tănase, fiind acompaniat de orchestra sa. Muzicianul va cânta în duet cu celebra artistă melodia "Dodă, dodă" şi va susţine recitaluri alături de invitaţii săi speciali Raul Kusak Quartet Featuring Luiza Zan, Nicole Cherry şi Mirel Manea (trompetă).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Bitelete sunt disponibile spre vânzare la casele de bilete ale cinematografului şi pe www.grandcinemadigiplex.ro. Preţul unui bilet este de 100 de lei.
Proiectul "Maria Tănase 100" aduce un omagiu cunoscutei interprete de muzică pupulară prin organizarea unei serii de concerte şi evenimente, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea artistei. Proiectul, iniţiat de Nicolae Voiculeţ, readuce în atenţia publicului personalitatea şi muzica Mariei Tănase, într-un dialog sacru cu naiul.
Artistul şi-a propus să reînvie spiritul Mariei Tănase prin interpretarea celor mai cunoscute creaţii muzicale ale cântăreţei. Repertoriul cuprinde cântece orchestrate pentru nai şi taraf, având ca inspiraţie proiectul scenariu-recital scris de însăşi Maria Tănase în anul 1959 şi care nu s-a putut realiza până în prezent. Concertele omagiale se desfăşoară pe tot parcursul acestui an, atât în ţară, cât şi în străinătate, în locuri în care Maria Tănase a concertat în perioada 1937-1940, precum New York, Paris şi Istanbul.
În spiritul tradiţiei iniţiate de artistă, care participa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la evenimente caritabile, muzicianul Nicolae Voiculeţ va susţine şi o serie de concerte de binefacere. Primul concert caritabil a avut loc pe data de 3 iunie, la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Braşov, urmat de un recital susţinut de artist la spitalul Fundeni din Bucureşti, unde s-a stins din viaţă cunoscuta interpretă de muzică populară.
Totodată, în semn de omagiu pentru contribuţia avută la pomovarea folclorului românesc, iniţiatorii proiectului şi-au propus să îndeplinească ultimele dorinţe din testamentul marii artiste: construirea unei fântâni, în Bucureşti, în cartierul Cărămidarilor (Parcul Tineretului), locul naşterii solistei, şi realizarea unui produs discografic care să cuprindă cele mai variate genuri de cântece populare româneşti.
Totodată, patrimoniul filatelic al României va păstra vie memoria artistei Maria Tănase, prin lansarea pe 25 septembrie, a emisiunii filatelice "Maria Tanase 100", promovând astfel creaţia şi spiritul umanitar al acestei personalităţi în lumea întreagă.
Nicolae Voiculeţ este artistul român care, de peste 20 de ani, reprezintă şi promovează România în întreaga lume, evidenţiind puterea sunetului şi a autenticităţii româneşti, prin nai.
Interpret, dirijor şi compozitor, Nicolae Voiculeţ şi-a dezvoltat un stil propriu, repertoriul său incluzând diferite genuri muzicale, începând cu folclor, muzică clasică, muzică sacră, jazz, new age, muzică contemporană şi muzică pop.
Artistul a concertat în faţa a peste 65 de lideri de state şi a cucerit prin sunet multe alte personalităţi ale lumii, din partea cărora a primit numeroase distincţii şi invitaţii. A cântat pentru cuplul princiar al Japoniei, prinţesa Kiko şi prinţul Akishino, a concertat în Basilica di Santa Maria Sopra Minerva (Roma), în memoria Maicii Theresa din Calcutta, şi a fost invitat să concerteze în cadrul festivităţii de încheiere a Olimpiadei din Beijing.
Nicolae Voiculeţ a colaborat cu numeroşi artişti şi a susţinut concerte în toată lumea, la Viena, Praga, Paris, Londra, Berlin, Roma, Madrid, în Statele Unite ale Americii, America de Sud, China, Singapore, Thailanda, Japonia şi în lumea arabă.
A fost decorat de preşedintele României cu "Meritul cultural" al României, în grad de Cavaler. Artistul este un iniţiator al campaniilor de binefacere atât din ţară, cât şi din străinatate.
Maria Tănase s-a născut la Bucureşti, pe 25 septembrie 1913. Şi-a făcut debutul artistic pe scena teatrului de revistă Cărăbuş, condus de celebrul actor Constantin Tănase, în 1934. Aici a cântat, mai întâi într-un grup vocal, piese scrise de Nicolae Kiriţescu, pe muzica compusă de Gherase Dendrino, Petre Andreescu şi Elly Roman. A fost remarcată apoi de folcloristul Harry Brauner. Acesta a prezentat-o marelui muzicolog Constantin Brăiloiu, întemeietorul Arhivei Internaţionale de Folclor de la Geneva. El este cel care a sfătuit-o să-şi formeze repertoriul muzical pornind direct de la izvoare. Dramaturgul Tudor Muşatescu a îndrumat-o să înregistreze cântece din repertoriul propriu, în special din zona Olteniei, de unde era originar tatăl său. Cariera sa propriu-zisă a început în anul 1938, când a prezentat un program de piese folclorice într-o emisiune radiofonică.
Marele istoric Nicolae Iorga a invitat-o să cânte la închiderea cursurilor de vară de la Vălenii de Munte, în septembrie 1938. Acesta a numit-o "pasărea măiastră". În urma unei audienţe la Hanul Ancuţei, din al cărei juriu făceau parte nume celebre ca Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, arhitectul George Cantacuzino, Maria Tănase, acompaniată de maestrul Grigoraş Dinicu, a fost aleasă în unanimitate să reprezinte cântecul popular românesc pe continentul american, la Expoziţia Internaţională de la New York (1939). Astfel, a cântat în faţa preşedintelui american H. Hoover, a lui André Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brâncuşi şi George Enescu.
În octombrie 1940, cu ocazia unui turneu în Turcia, a fost desemnată cetăţean de onoare al acestei ţări. În perioada războiului, alături de nume celebre ca George Vraca, dirijorul Ionel Perlea, a participat la spectacole pentru răniţi, în spitale. În decembrie 1943, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, a fost invitată să cânte în faţa suveranilor Mihai I şi Regina mamă, Elena, a mareşalului Ion Antonescu şi a membrilor Guvernului român.
Între 1953 şi 1961 a înregistrat nu mai puţin de 24 de albume, din care patru în limba franceză. A încetat din viaţă la Bucureşti, pe 22 iunie 1963, la numai 50 de ani, fiind condusă pe ultimul drum de mii de oameni.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Românii se vor bucura de o nouă majorare la pensie, chiar după sărbători. Lista veniturilor începând cu ianuarie 2025
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe