- Home
- Cultură-Media
- (21.09.2024, 17:13)
- Bianca Popa
“Noapte înstelată” ilustrează cu precizie o teorie ştiinţifică ce a fost descrisă abia după moartea lui van Gogh
- Cercetările arată că pictura lui Van Gogh se aliniază cu teoria turbulenţei a lui Kolmogorov, care explică cum energia se mişcă prin fluide precum aerul şi apa.
- Van Gogh a reuşit să capteze dinamismul cerului datorită observaţiilor sale atente, chiar dacă nu putea cunoaşte conceptele ştiinţifice moderne.
- Analiza evidenţiază înţelegerea profundă a fenomenelor naturale de către Van Gogh, subliniind legătura dintre viziunea sa artistică şi adevărurile matematice ulterioare.
Urmărește
1459 afișări
“Noaptea înstelată” ilustrează cu precizie o teorie ştiinţifică ce a fost descrisă abia după moartea lui van Gogh
Cercetări recente au relevat că celebra pictură a lui Vincent van Gogh, ”Noapte înstelată”, ilustrează cu precizie modele asociate teoriei turbulenţei lui Kolmogorov, un concept care nu a fost articulat oficial decât mult timp după moartea artistului, relatează Smithsonian Magazine. Creată în 1889, în timpul şederii lui Van Gogh într-o instituţie psihiatrica, pictura prezintă un cer viu, plin de nuanţe albastre şi accente aurii strălucitoare. Deşi este adesea interpretată ca o reflecţie a luptei lui Van Gogh cu problemele de sănătate mintală, acest studiu sugerează că el era, de asemenea, un observator atent al naturii.
Teoria turbulenţei lui Kolmogorov, dezvoltată de matematicianul rus Andrey Kolmogorov, explică modul în care energia se mişcă prin fluide precum aerul şi apa, dezvăluind că vârtejurile mai mari se descompun în altele mai mici, conform unor tipare predictibile. Acest comportament este observat în fenomene naturale precum curenţii oceanici şi norii de furtună. Cercetătorii de la Universitatea Xiamen au analizat vârtejurile din ”Noapte înstelată” şi au descoperit că 14 forme specifice corespund modelelor prezise de teoria lui Kolmogorov.
Analiza echipei a implicat măsurarea formelor în vârtej şi examinarea alegerilor cromatice ale lui Van Gogh pentru a estima mişcarea cerului. Ei au descoperit că aceste modele se aliniază nu doar cu teoria lui Kolmogorov, ci şi cu scalarea lui Batchelor, care descrie distribuţia energiei în turbulenţa de scară mică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După un an şi două luni, marinarul român răpit de rebelii Houthi în Yemen a fost eliberat
-
Kelemen Hunor dezvăluie cum a ajuns Crin Antonescu pe lista scurtă pentru prezidenţiale
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
Deşi este imposibil ca Van Gogh să fi cunoscut aceste concepte ştiinţifice, având în vedere că Kolmogorov s-a născut cu 13 ani după moartea lui Van Gogh, cercetătorii cred că observaţiile detaliate ale naturii i-au permis acestuia să surprindă în mod intuitiv dinamica cerului.
Adam Frank, un astrofizician, susţine ideea că viziunea artistică a lui Van Gogh reflectă adevăruri mai profunde despre lume, sugerând că el a transmis ceea ce va fi ulterior exprimat matematic. Această intersecţie între artă şi ştiinţă subliniază înţelegerea profundă a lui Van Gogh asupra fenomenelor naturale, punând accent pe moştenirea sa nu doar ca artist, ci şi ca observator perspicace al universului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe