Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti, marcată pe 9 septembrie, la Spaţiu Public European. Programul manifestărilor

A cincea ediţie Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti va avea loc pe 9 septembrie,la Spaţiul Public European şi în alte zone ale capitalei, între orele 19.00-23.00, reunind lecturi din cărţile autorilor care au obţinut Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene şi poezie românească contemporană.

Urmărește
218 afișări
Imaginea articolului Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti, marcată pe 9 septembrie, la Spaţiu Public European. Programul manifestărilor

Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti, marcată pe 9 septembrie, la Spaţiu Public European

La eveniment va fi prezent Claudiu M. Florian, câştigătorul din România al ediţiei 2016 a Premiului pentru Literatură al Uniunii Europene. Pe lângă lectura din cartea sa „Vârstele jocului. Strada Cetăţii”, veţi putea asculta fragmente din operele altor autori câştigători ai Premiului pentru Literatură al Uniunii Europene în 2016. Nu în ultimul rând, o parte a evenimentului este dedicată poeziei româneşti contemporane.

Claudiu M. Florian (n. 1969), câştigătorul din România al ediţiei 2016 a Premiului pentru Literatură al Uniunii Europene, s-a născut şi şi-a petrecut copilăria la Rupea, în judeţul Braşov. După licenţa în germanistică (Bucureşti, 1994), a obţinut diplome de master în ştiinţe umaniste interdisciplinare în limba germană (Bucureşti, 1996) şi în istorie contemporană (Bielefeld, Germania, 2000). În perioada studenţiei a tradus în limba română o serie de romane din limbile engleză şi germană, inclusiv de Sven Hassel şi Hermann Hesse. Ulterior a publicat o serie de studii de istoriografie, în limbile română şi germană, tratând diverse aspecte ale relaţiilor româno-germane în sec. XX. A ocupat funcţia de ataşat cultural şi de presă la Ambasada României la Berlin şi de prim-colaborator al Ambasadei României în Elveţia, la Berna. În prezent este director adjunct al Institutului Cultural Român din Berlin.

Noaptea Literaturii Europene este un eveniment al Reţelei Institutelor Culturale Naţionale din Europa (EUNIC), care se desfăşoară anual în mai mult de 70 de oraşe din toată lumea. EUNIC România organizează anul acesta, cu sprijinul Comisiei Europene, a cincea ediţie a Nopţii Literaturii Europene, de data aceasta la Piua Book Bar, Cărtureşti Verona, Teatrul Ţăndărică şi Spaţiul Public European. Detalii pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene/.

Organizatorii Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti în parteneriat cu „Carte peste Carte” vor strânge, la această ediţie, cărţi pentru dotarea bibliotecii orăşeneşti din Târgu Frumos, judeţul Iaşi. La Spaţiul Public European vor putea fi donate cărţi începând cu data de 5 septembrie.

Din 2012, în fiecare an, locuitorii capitalei au putut participa la evenimente dedicate literaturii europene, organizate de clusterul EUNIC, cu sprijinul a numeroase personalităţi din lumea artistică – cu precădere actori, muzicieni, critici şi jurnalişti. De fiecare dată, organizatorii au urmărit promovarea celor mai recente traduceri în limba română a scriitorilor de ultimă oră din ţările pe care aceştia le reprezintă în România. Nu în ultimul rând, cunoaşterea unor locuri speciale din Bucureşti a fost o condiţie de bază a acestui proiect.

Programul Nopţii Literaturii Europene la Spaţiul Public European:

De la ora 19:00, se va citi poezie românească contemporană, în lectura autorilor Livia Ştefan, Sorin Gherguţ, Radu Niţescu şi Andrei Dosa.

De la ora 19:30 va avea loc festivitatea de premiere a lui Claudiu M. Florian, urmată de citirea unor fragmente din cartea sa „Vârstele jocului. Strada Cetăţii”, în lectura autorului.

Începând cu ora 21:30, cititorii vor putea asculta fragmente din operele altor autori câştigători ai Premiului pentru Literatură al Uniunii Europene în 2016, în lectura actorului Silviu Geamănu. Această parte a evenimentului este organizată cu sprijinul Ambasadei Republicii Cipru, al Ambasadei Republicii Finlanda, Insitutului Cervantes şi Institutului Goethe.

Spaţiul Public European este gestionat de Reprezentanţa Comisiei Europene şi de Biroul de Informare al Parlamentului European.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici