Noaptea Oscarurilor. Cine va câştigă preţioasa statuetă. Actriţa care a căzut pe scenă şi drama marelui Hitchcock. Totul despre istoria şi curiozităţile Premiilor Academiei

Aşteptând să aflăm cine (actori, actriţe şi regizori) se va întoarce acasă cu râvnitele statuete, în noaptea dintre 27 şi 28 martie, merită să ne oprim asupra poveştilor, anecdotelor, curiozităţilor şi istoria Academy Awards.

Urmărește
8294 afișări
Imaginea articolului Noaptea Oscarurilor. Cine va câştigă preţioasa statuetă. Actriţa care a căzut pe scenă şi drama marelui Hitchcock. Totul despre istoria şi curiozităţile Premiilor Academiei

Noaptea Oscarurilor. Cine va câştigă preţioasa statuetă. Actriţa care a căzut pe scenă şi drama marelui Hitchcock. Totul despre istoria şi curiozităţile Premiilor Academiei

Cât era biletul de intrare la prima ediţie a Oscarurilor în anul  de debut, 1929? Cât cântăreşte un câştigător de Oscar? Cine a câştigat cele mai multe statuete în istorie? Le găsim răspunsul mai jos, pentru a fi „pregătiţi” cum se cuvine pentru ceremonia de premiere de duminică noapte (show-ul începe la ora 2.00, în România), o noapte umbrită de războiul din Ucraina.

Odată cu nominalizările la Oscar 2022 anunţate la Hollywood, cursa pentru preţioasa statuetă se redeschide. Dar, în afară de nominalizări, întreaga istorie a acestui prestigios premiu este fascinantă. „Dacă trăieşti suficient de mult şi poţi să vorbeşti, poţi oricând să câştigi un Oscar”, este motto-ul care poartă semnătura celui care a făcut istorie la Hollywood: John Wayne.

Iar unii au aşteptat destul de mult. Spre exemplu, actorul Leonardo DiCaprio a fost nevoit să repete această frază în timp ce risca să îngheţe la -40°C, în pădurile din Columbia Britanică, realizând „Revenant”, filmul cu care, după 4 nominalizări nereuşite, a câştigat râvnitul premiu, în 2016, pentru interpretarea exploratorului Hugh Glass, sub conducerea lui Alejandro González Iñarritu. Din 1929 (anul primei ediţii) până astăzi, câştigarea unui Oscar, pentru cei care lucrează în cinematografie, reprezintă visul de realizat, scopul sublim, încununarea muncii.

Strigătul de bucurie poate izbucni pentru statueta de aur, pentru opulenţa ceremoniei de premiere sau pentru rochiile fantastice care alunecă pe covorul roşu, îndumnezeind trupurile actriţelor. Totuşi, dincolo de toate astea, noaptea Oscarurilor este un eveniment cinematografic prin excelenţă.

Iată câteva curiozităţi mai puţin cunoscute despre noaptea cu cele mai multe vedete ale anului pe metru pătrat.

Cum a fost la prima ediţie 

Când, pe 16 mai 1929, Douglas Fairbanks şi Cecil deMille, cele două gazde ale primei ediţii a Premiilor Oscar, au luat cuvântul, s-au trezit în Blossom Room-ul hotelului Roosevelt din Hollywood, la o cină privată, în faţa doar peste 250 de invitaţi. Ceremonia a durat doar 4 minute şi 22 de secunde, numele câştigătorilor se cunoşteau deja de câteva zile şi, din punct de vedere tehnic, nici măcar nu era „noaptea Oscarurilor”; întrucât premiile se numeau, pur şi simplu, Premiile Academiei de Merit.

Cei care au participat la ceremonie au plătit câte 5 dolari şi nu existau rochiile uluitoare de astăzi. Janet Gaynor, câştigătoarea primului premiu Oscar pentru cea mai bună actriţă, a venit îmbrăcată în pulover, fustă şi şosete. Modern pe acea vreme, dar puţin cam sărăcăsios pentru canoanele de astăzi. Bookmakerii caselor de pariuri consideră, la 93 de ani distanţă de la acea noapte, că Jessica Chastain are cele mai mari şanse să fie desemnată cea mai bună actriţă, având cota 1.55 şi fiind urmată la mare distanţă de vedeta Nicole Kidman (4.5)

Au fost acordate, în total, 12 statuete plus două premii speciale: unul lui Charlie Chaplin, pentru interpretarea, scrierea, regia şi producţia „The Circus”, iar celălalt lui Warner Bros pentru producerea „The Jazz Singer”, primul film care a beneficiat de introducerea sunetului şi, deci, exclus de la nominalizările pentru celelalte premii, rezervate doar filmelor mute.

Pe 16 mai, preşedintele Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice, producătorul Louis B. Mayer, care a dorit cu tărie ca instituţia premiilor dedicate cinematografiei să promoveze şi să pună în valoare cea de-a 7-a artă, începea o ceremonie care va marca lumea divertismentului în următorii 90 de ani şi care va primi toate vedetele apărute pe marele ecran. Acum, Oscarul a ajuns, oarecum miraculos, la ediţia cu numărul 94.

Povestea statuetei: 3 ani, statueta a fost realizată în ipsos. Aurul, folosit în războiul contra naziştilor

Când Louis B. Mayer, împreună cu ceilalţi 35 de fondatori ai Academiei, a decis să înfiinţeze Premiile de Merit, ştia că acest premiu trebuia creat şi fizic. Era nevoie de un simbol, de un trofeu care să le fie oferit câştigătorilor. Aşa că i s-a adresat lui Cedric Gibbons, un alt fondator al Academiei, dar şi director artistic şi scenograf la Metro Goldwyn Mayer, cea mai mare casă de producţie de la Hollywood (cunoscutul leu care răcneşte). Cedric a scris o schiţă şi i-a înmânat-o lui George Stanley, un tânăr sculptor care tocmai îli terminase studiile şi îşi ducea zilele prin Los Angeles.

Stanley modelează un bloc de bronz după designul lui Gibbons şi creează imaginea unui cavaler ţinând în mână o sabie. 5 sunt categoriile implicate şi răsplătite la prima ediţie a Premiilor Academiei de Merit: actori, regizori, producători, tehnicieni şi scenarişti. Statueta a fost apoi placată cu aur şi reprodusă în 14 exemplare, pentru seara de 16 mai 1929.

Rămâne aşa câţiva ani, apoi bronzul este înlocuit cu un aliaj de cositor placat de 3 ori cu cupru, argint şi, în final, cu aur de 24 de carate, până în anii celui de-al Doilea Război Mondial, când tot metalul disponibil este folosit pentru a lupta împotriva naziştilor, iar statuetele, timp de 3 ani, sunt realizate în ipsos.

De unde vine numele? Legenda spune că Margaret Herrick, care a devenit director al Academiei în 1931, uitându-se la statuetă, a spus: „Seamănă cu unchiul meu, Oscar” şi, din acel moment, Premiul Oscar de Merit a devenit pur şi simplu Oscar pentru toată lumea. Cât adevăr este în această anecdotă nu vom şti niciodată. Cert este însă că şi astăzi, RS Owens & Company din Chicago, din 1982 însărcinat cu producerea premiilor pentru Academie, produce statuete cu aceleaşi dimensiuni şi caracteristici ca întotdeauna: 33 cm înălţime şi 3,5 kg greutate.

10 curiozităţi şi anecdote despre Oscar

1- Walt Disney este cel care a câştigat cele mai multe statuete vreodată: sunt 26 în total, dintre care 4 pentru întreaga carieră. Tatăl lui Mickey a adunat şi cel mai mare număr de nominalizări, 59.

2- Filmele care au câştigat cele mai multe premii Oscar vreodată sunt 3, cu câte 11 statuete: Ben-Hur (în 1960), Titanic (în 1998) şi The Lord of the Rings - The Return of the King (în 2004). Specialiştii Unibet consideră că filmul care are prima şansă să triumfe la ediţia 94 a Premiilor le are „The Power of the Dog”, cota 1.70, urmat de CODA (2.20) şi de Belfast (15.00).

3- Katharine Hepburn este singura actriţă care a câştigat 4 premii Oscar pentru cea mai bună actriţă, în 1934, 1968, 1969 şi în 1982. Katharine nu s-a prezentat niciodată pentru a ridica premiile, iar singura dată când a participat la ceremonie a fost în 1974, pentru a oferi premiul pentru producătorul Lawrence Weingarten.

4- Jennifer Lawrence este singura actriţă care a căzut pe scena Teatrului Dolby din Los Angeles, când a urcat pentru a primi Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă. De vină a fost şi rochia lungă. Actriţa s-a împiedicat de trepe, în timp ce mergea să ridice statueta câştigată în 2013 pentru filmul „Latura pozitivă”.

5- În istoria Oscarurilor trebuie să aşteptăm până în 2009 (80 de ani!), pentru a vedea o femeie câştigând premiul pentru cel mai bun regizor. De altfel, în acel an, Kathryn Bigelow a învins competiţia cu filmul: „The Hurt Locker”, care a câştigat, pe lângă asta, alte 5 statuete. Acum, o femeie are prima şansă de ia Oscarul pentru Cel mai bun regizor. Este vorba despre Jane Campion, cu The Power of the Dog. Are cota 1.01! Practic, nu are adversar!

6- Cate Blanchett a fost prima actriţă care a câştigat Oscarul pentru rolul unui alt câştigător al Oscarului. În filmul din 2004, „Aviatorul” de Martin Scorsese, a jucat rolul Katharinei Hepburn, de 4 ori câştigătoare a Oscarului.

7- Prima actriţă afro-americană care a câştigat un Premiu al Academiei este Hattie McDaniel, pentru cea mai bună actriţă în rol secundar în „Gone with the Wind”, din 1939. La ceremonia de premiere, însă, a trebuit să stea într-o zonă separată a teatrului din pricina legilor de segregare de la acea vreme.

8- Alfred Hitchcock nu a câştigat niciodată un Oscar, deşi a primit 5 nominalizări.

9- Marlon Brando şi Robert De Niro sunt singurii actori care au câştigat premiul pentru interpretarea aceluiaşi personaj. Vorbim despre Vito Corleone. Primul a apărut Brando, în „Naşul”, apoi a fost rândul lui De Niro, în „Naşul partea II”.

10- Italia este ţara care a câştigat cele mai multe premii pentru cel mai bun film străin: 14 statuete. Ultimul care a câştigat Oscarul a fost Paolo Sorrentino cu: „The great beauty”, în 2014. Acum, drama japoneză „Drive My Car” nu are rival în competiţia pentru „Cel mai bun film international”, având cota 1.03 la pariuri.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici