Noi paşi pentru înscrierea Frontierelor Imperiului Roman-Dacia în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

O echipă internaţională de specialişti a fost prezentă pentru a doua oară în România în cadrul procesului de înscriere a dosarului Frontierele Imperiului Roman-Dacia în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Urmărește
1246 afișări
Imaginea articolului Noi paşi pentru înscrierea Frontierelor Imperiului Roman-Dacia în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Noi paşi pentru înscrierea Frontierelor Imperiului Roman-Dacia în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Potrivit Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), în perioada 13-18 noiembrie, o parte a echipei internaţionale de specialişti a fost prezentă pentru a doua oară în România, în vederea înţelegerii contextului, stabilirii atributelor cheie, a calităţilor distinctive şi a detaliilor specifice limesului Dacic din perspectiva prezentării publice.

Echipa, însoţită de o delegaţie formată din membri ai Institutului Naţional al Patrimoniului şi ai Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, a desfăşurat mai multe consultări cu părţile interesate, întâlnind reprezentanţi ai autorităţilor locale, experţi şi specialişti care lucrează în localitate, proprietari şi alte persoane implicate în administrarea siturilor vizitate, pentru a înţelege nevoile şi aşteptările acestora în legătură cu limesul Dacic şi interpretarea acestuia.

„Eforturile comune, susţinute în teritoriu de instituţiile gazdă, vor avea ca rezultat în perioada ce urmează trasarea Cadrului de interpretare şi a unor recomandări specifice de implementare a acestuia în contextul mai larg al interpretării patrimoniului cultural în România”, arată reprezentanţii INP.

Conform acestora, Frontiera Imperiului Roman – Dacia reprezintă un caz unic, fiind cel mai lung şi mai complex sector de frontieră al fostei provincii romane în Europa de astăzi, măsurând peste 1.000 km lungime şi fiind amplasat integral la nord de Dunăre.

INP lucrează la realizarea Cadrului de Interpretare pentru limesul Dacic: „Realizat de o echipă internaţională de specialişti, Cadrul de Interpretare are ca scop sprijinirea nominalizării pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO prin propunerea unor direcţii generale în ceea ce priveşte interpretarea şi prezentarea unitară a siturilor arheologice ce compun Limesul Dacic, precum şi în ceea ce priveşte gestionarea sustenabilă a vizitatorilor. Fiind dezvoltat participativ, prin implicarea comunităţilor locale, Cadrul de Interpretare îşi propune plasarea acestora în centrul administrării pe termen lung a Frontierelor Imperiului Roman - Dacia”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici