Nora Iuga: Cultura română se află în involuţie, abia acum văd asta, de când am termen de comparaţie

Scriitoarea Nora Iuga şi-a declarat scepticismul în privinţa literaturii române actuale, văzând o posibilă revigorare din partea celor tineri.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Nora Iuga: Cultura română se află în involuţie, abia acum văd asta, de când am termen de comparaţie

Nora Iuga (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

În ceea ce priveşte existenţa unei Zile a Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie, Nora Iuga a declarat pentru MEDIAFAX: "Tocmai asta e, că asemenea denumiri stas te fac să nu te mai poţi gândi la nimic, nu mai au niciun conţinut, îţi trec pe la ureche şi nu le mai auzi - «poet naţional» sau «Luceafărul poeziei româneşti» sau, de ce nu, «Cântarea României», «Primăvara Poeţilor» -, aşa cum nu poţi vedea un obraz fără trăsături".

Scriitoarea spune că salvarea culturii române sunt tinerii.

"Cultura română, mă refer mai ales la literatură, se află în involuţie... abia acum văd asta, de când am termen de comparaţie. Un produs artistic sau literar care îşi neglijează forma în favoarea visceralităţii şi a unui patos excesiv negativist, din care viaţa e pe punctul de a dispărea, e un motor nealimentat. Noroc cu cei mai tineri, cu debutanţii şi mai ales cu liceenii, încă necontaminaţi de ce se poartă şi, mai ales, de ce se cântă în cor la noi; aici pâlpâie ceva puternic, aici se anunţă o flacără nouă, cred că avem ce aştepta de la ei. Din păcate, mult lăudatele noastre «Belles etrangeres», în afară de Mircea Cărtărescu, se pare că nu sunt prea "seduisantes" pe piaţa mondială", a spus Nora Iuga.

Scriitoarea a apreciat că noile tehnologii vin în ajutorul artiştilor, permiţându-le o relaţie directă cu publicul lor.

"Ei da, aici ar fi ceva de spus. Creatorul de cultură - fiind scriitor, fireşte, mă refer, mai ales la literatură - are, prin internet, posibilitatea să se confrunte direct cu cititorul lui. Acest gen de contact, nu numai cu mult mai cuprinzător, dar şi mai cinstit, se stabileşte în parametri umani, printr-o receptare din care lipsesc parti pris-urile criticii profesioniste, care consideră valoare doar ce încape în tiparele ei valorice, fiind mai degrabă reţinută la orice schimbare de paradigmă. Îmi cer scuze pentru acuzele aduse criticii literare autohtone, uitasem că şi James Joyce a bătut cu «Ulysse» vreo 11 ani buni drumurile Irlandei până a ajuns să demonstreze că era ceva de capul lui!", a adăugat scriitoarea Nora Iuga.

Începând din 2011, pe 15 ianuarie, de ziua poetului Mihai Eminescu, este sărbătorită Ziua Culturii Naţionale, în urma unei legi promulgate în decembrie 2010. Potrivit demersului legislativ, pe 15 ianuarie, autorităţile vor sprijini material şi financiar organizarea de manifestări cultural-artistice, iar Ministerul Culturii va elabora un ghid al acestora. Totodată, societăţile române de televiziune şi radiodifuziune trebuie să realizeze şi să includă în programele lor emisiuni dedicate acestei zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici