Norman Manea a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti

Scriitorul Norman Manea a afirmat, joi, la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti, că acest titlu este un moment deosebit în dialogul care nu a încetat niciodată între el şi România, între el şi limba română.

Urmărește
83 afișări
Imaginea articolului Norman Manea a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti

Norman Manea a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

Manea a afirmat, în discursul de mulţumire, că titlurile pe care le-a primit de-a lungul vieţii se datorează limbii şi cărţilor sale "nomade". "Titlul acesta este un moment deosebit în dialogul care nu a încetat niciodată între mine şi ţara mea, între mine şi limba mea", a spus Manea. "Drumul spre această amiază de primăvară bucureşteană a fost lung şi nu lipsit de convulsii".

Scriitorul, care şi-a părăsit ţara în 1986, a spus că România este locul în care a descoperit iubirea şi literatura. "Aici este mormântul mamei mele".

Manea a explicat că a descoperit literatura în iulie 1945, la câteva luni după ce s-a întors din lagărul din Transnistria, unde a fost deportat împreună cu familia sa, de către regimul mareşalului Ion Antonescu.

"În paginile lui Ion Creangă a început miracolul cuvintelor, magia literaturii", şi-a amintit Manea. "Am continuat să vânez în cărţi himera din acea însorită amiază de vară".

Scriitorul a povestit momente din studenţia sa bucureşteană, când trebuia să studieze la bibliotecă "rezistenţa materialelor şi analiza matematică". "După ce parcurgam primele teoreme, îi ceream bibliotecarei drogul de care ştia că nu mă puteam desprinde - Proust, Camil Petrescu şi Blaga". În acest context, scriitorul a mărturisit că, pentru el, ziua morţii lui Camil Petrescu a fost "un cataclism cosmic". "Tot ce aveam era revista Contemporanul cu anunţul mortuar (...) Omagiul lui Tudor Vianu", a mărturisit Manea, adăugând că slujba funerară i s-a părut "un act scandalos de provocare".

Norman Manea a mai spus că una dintre cele mai dureroase absenţe în tinereţea sa a fost o bilbiotecă de familie. "S-a subliniat prea puţin ce redută reprezenta o bună bibliotecă părintească. Nu am avut parte de acest scut. A trebuit să îl construiesc singur", a declarat el, subliniind că "biblioteca nu este un turn de fildeş, ci o catedrală laică".

Scriitorul a mărturisit că trăieşte un sentiment ciudat când îşi vede volumele alături de de cele ale "maeştrilor". "Este o stânjenitoare clipă e impertinenţă şi impostură care întârzie întoarcerea la scris".

Decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, Liviu Papadima, a spus că acordarea titlului de Doctor Honosris Causa lui Norman Manea este "un act de intrare în normalitate în cultura românã"

Directorul Observator cultural, Carmen Muşat, a spus, în Laudatio, că Norman Manea este "unul dintre puţinii autori mai cunoscuţi în Occident decât în România". "Norman Manea este un martor obiectiv, dar nu detaşat al celor două totalitarisme", a adăugat Muşat.

La ceremonie au participat şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, şi fostul premier, Petre Roman.

De la plecarea sa din ţară în 1986, acesta este cea de-a doua vizită făcută de Norman Manea în România, prima revenire având loc în 1997. Scriitorului i s-a conferit, în aceste zile, titlul de Doctor Honoris Causa şi de către Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca. Autorul va mai participa la o masă rotundă alături de Orhan Pamuk şi Antonio Tabucchi şi va vizita Bucovina natală şi Maramureşul, împreună cu Tabucchi.

Norman Manea este, în acest moment, cel mai tradus scriitor român în străinătate, cărţile sale, publicate în 20 de limbi, însumând peste 50 de volume.

În prezent, Norman Manea este "writer in residence" şi profesor de literatură europeană la prestigiosul colegiu Bard din New York, unde au predat, în decursul anilor, Saul Bellow, Toni Morrison, I.B. Singer, Mary McCarthy, Chinua Achebe, John Ashberry.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici