- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (30.03.2009, 23:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Norman Manea, Eugen Negrici şi Ion Iovan, premiaţi de revista Observator cultural
Norman Manea, Eugen Negrici şi Ion Iovan s-au numărat printre scriitorii premiaţi, luni seară, la Gala Observator Cultural, care a avut loc la Teatrul Odeon din Bucureşti.
Urmărește
155 afișări
Norman Manea premiat de revista Observator cultural (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Premiul special "Gheorghe Crăciun" pentru Opera omnia a fost acordat lui Norman Manea.
"Am considerat că este firesc ca un scriitor pe care îl premiază atâtea instituţii din străinătate să fie premiat şi de o instituţie românească", a declarat, cu această ocazie, Carmen Muşat.
Norman Manea a vizitat, de altfel, România, anul trecut, când editura Polirom i-a dedicat o serie de autor.
Născut lângă Suceava, în 1936, Norman Manea a cunoscut în copilărie ororile nazismului, fiind deportat împreună cu familia în Transnistria. După 1944, atât el, cât şi familia sa au avut parte din plin de "binefacerile" regimului comunist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
De la debutul său, în 1966, cu "Povestea vorbii", şi până în 1986, când a plecat din România, scriitorul a publicat zece volume. A fost distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984), anulat de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste. După ce s-a stabilit în SUA, a primit, printre altele, Bursa Guggenheim şi prestigiosul Premiu MacArthur, supranumit şi "Nobelul american", dar şi Premiul internaţional de literatură "Nonino" pentru Opera Omnia. În 2006, scriitorul a obţinut premiul Medicis etranger pentru romanul "Întoarcerea huliganului/ Le Retour du hooligan - Une vie".
La aceeaşi gală de luni seară, Eugen Negrici a câştigat premiul categoriei Critică/Istorie/Teorie literară, cu "Iluziile literaturii române" (Cartea Românească), în timp ce Ion Iovan a câştigat distincţia pentru Proză, cu "Ultimele însemnări ale lui Mateiu Caragiale" (Curtea Veche).
"Mateiu Caragiale nu admira mulţimile democrate. În acest spirit, mulţumesc Observator cultural pentru că a premiat un Metiu reacţionar", a declarat Ion Iovan, la primirea premiului.
La categoria Proză au mai fost nominalizaţi Stelian Tănase, pentru romanul "Maestro", Daniel Bănulescu, cu "Cel mai bun roman al tuturor timpurilor" (Cartea Românească), Petru Cimpoeşu, cu "Nouă proze vechi. Ficţiuni ilicite" (Polirom), Filip Florian, cu "Zilele regelui" (Polirom), şi Doina Ruşti, cu "Fantoma din moară" (Polirom).
Eugen Negrici a declarat, la rândul său, că este uimit de succesul pe care l-a avut cartea sa, în ciuda controverselor pe care le-a stârnit, negând toate valorile literaturii.
Alături de Eugen Negrici, la categoria Critică/Istorie/Teorie literară au mai fost nominalizaţi Nicolae Manolescu ("Istoria critică a literaturii române. Cinci secole de literatură" - Paralela 45), Paul Cornea, cu "Delimitări şi ipoteze. Comunicări şi eseuri de teorie literară şi studii culturale" (Polirom), Alexandru Matei, cu "Ultimele zile din viaţa literaturii" (Cartea Românească), Marta Petreu, cu "Despre bolile filosofilor. Cioran" (Polirom în coeditare cu Biblioteca Apostrof), şi Horea Poenar, cu "Semnul celor patru. O teorie a interpretării" (Paralela 45).
Premiile literare pentru anul 2008 au fost acordate la cinci categorii: Proză, Poezie, Eseu/Memorialistică, Critică/Istorie/Teorie literară, Debut.
Premiul la categoria Poezie i-a revenit lui Liviu Ioan Stoiciu, pentru "Craterul Platon" (Vinea). La această categorie au mai fost nominalizaţi: Şerban Foarţă, cu "Micul Print" (Art), Ştefan Manasia, cu "Cartea micilor invazii" (Cartea Românească), Alexandru Muşina, cu "Album duminical" (Aula), Marius Oprea, cu "America! America!" (Cartea Românească), şi Sebastian Reichmann, cu "Mocheta lui Klimt" (Cartea Românească).
Totodată, la categoria Eseu/Memorialistică, câştigătorul a fost Livius Ciocârlie, pentru "Cu dinţii de lână" (Humanitas).
"Nu sunt eu autorul cărţii pe care aţi avut bunăvoinţa să o premiaţi. Autorul este un bărbat tânăr de vreo 45 de ani. I-aş transmite premiul, dar nu ştiu de unde să îl iau. El a dispărut odată cu ridicarea elicopterului de pe Comitetul Central", a spus acesta.
Au mai fost nominalizaţi la această categorie Valeriu Anania, cu "Memorii" (Polirom), Andrei Cornea, cu "Noul - o veche poveste" (Humanitas), Gheorghe Florescu, pentru "Confesiunile unui cafegiu" (Humanitas), şi Răzvan Petrescu, pentru "Foxtrot XX" (Cartea Românească).
Câştigătorii la categoria Debut au fost Iulian Costache, pentru "Eminescu. Negocierea unei imagini" (Cartea Românească), şi Simona Sora, pentru "Regăsirea intimităţii" (Cartea Românească).
La categoria Debut au mai fost nominalizaţi Svetlana Cârstean, cu "Floarea de menghină" (Cartea Românească), şi Vlad Moldovan, cu "Blank" (Cartea Românească).
Premiul publicului, desemnat în urma voturilor exprimate de către cititorii revistei pe site-ul acesteia, la adresa www.observatorcultural.ro, a fost acordat lui Daniel Bănulescu, pentru "Cel mai bun roman al tuturor timpurilor" (Cartea Românească).
Gala a fost prezentată de actorul Marius Manole.
Juriul a fost format din Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş, Virgil Podoabă şi Carmen Muşat.
Premiul pentru Opera omnia are o valoare de 6.000 de lei, premiul pentru debut, de 2.500 de lei, iar restul premiilor sunt în valoare de câte 3.000 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
CANCAN.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe