Norman Manea, în dialog cu Paul Bailey, la Londra

Norman Manea va purta o discuţie cu scriitorul şi jurnalistul britanic Paul Bailey, joi, la Institutul Cultural Român (ICR) de la Londra, în cadrul programului de dialoguri literare organizate de institut în parteneriat cu Royal Society of Literature, potrivit unui comunicat.

Urmărește
8 afișări

Celebrul scriitor Norman Manea vine la Londra pentru o conversaţie în premieră despre viaţa şi opera sa, cu autorul şi jurnalistul britanic Paul Bailey. Moderatorul discuţiei este Elaine Fenstein, binecunoscută scriitoare, poetă şi jurnalistă britanică.

Acesta este al doilea proiect din programul de lecturi şi conferinţe susţinute în colaborare cu organizaţia britanică Royal Society of Literature, prin care ICR urmăreşte să pună în evidenţă excelenţa literaturii române contemporane, în rândul unui public puţin familiar cu autorii români.

Norman Manea, născut în 1936, este unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani din Europa de Est. A plecat din România în 1986, din cauza dictaturii lui Ceauşescu, iar în prezent trăieşte la New York, unde predă literatura europeană la Bard College. Cărţile sale, traduse în peste 20 de limbi străine, au primit numeroase premii internaţionale de prestigiu. "Întoarcerea huliganului" a câştigat premiul Medicis Etranger, fiind considerat de cotidianul The New York Times "o carte extraordinară", "o viziune asupra totalitarismului universală şi totuşi asumată intim, ca la Kafka, mai apropiată de ameninţarea obscură decât de structura detaliată a lui Orwell". Norman Manea a fost propus pentru premiul Nobel pentru literatură de diverse personalităţi ale lumii literare şi academice, din SUA, Suedia, România, Italia şi Franţa.

Paul Bailey, născut în 1937, este un cunoscut autor şi jurnalist britanic. A primit premiul E. M. Forester în 1974, iar în 1978 a obţinut premiul George Orwell. Printre cărţile sale se numără "La Ierusalim/ At the Jerusalim" (1967, tradus în 1996 la Editura Univers), care a câştigat premiul Somerset Maugham, "Peter Smart's Confessions" (1977), "Bătrânii soldaţi/ Old Soldiers" (1980, tradus în 1996 la Editura univers) şi "Gabriel's Lament" (1986), ambele nominalizate pentru Booker Prizer for Fiction, precum şi "Sugar Cane" (1993). "Kitty şi Virgil/ Kitty and Virgil" (1998, tradus în 2005 la Editura Minerva) este povestea unei relaţii înfiripată între o femeie de origine britanică şi un poet român exilat. De asemnea, "Unchiul Rudolf/ Uncle Rudolf" (2002, tradus la Humanitas în 2009) prezintă povestea lui Andrei/Andrew, care începe o viaţă nouă alături de unchiul Rudolf, talentat tenor român emigrat la Londra.

Elaine Fenstein a publicat 15 romane, numeroase piese de teatru pentru radio şi televiziune şi articole în The Times, The Telegraph, The Guardian şi New York Review of Books. Volumul său "The Circle" (1970) a fost nominalizat la Man Booker Prize în 2010, iar cărţile sale au fost traduse în mai toate limbile europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici