- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (13.12.2011, 20:14)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Noul sediu al Bibliotecii Naţionale va fi inaugurat joi
Noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României va fi inaugurat, joi, de la ora 13.00, de ministrul Culturii Kelemen Hunor, la eveniment fiind aşteptat şi premierul Emil Boc, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Ministerului Culturii.
Urmărește
1639 afișări
Noul sediu al Bibliotecii Naţionale va fi inaugurat joi
Nou sediu va fi inaugurat în contextul finalizării lucrărilor de construcţie la clădirea de pe bulevardul Unirii din Bucureşti. Evenimentul va fi rezervat presei şi va constitui o avanpremieră, înaintea deschiderii propriu-zise a clădirii pentru public, au precizat reprezentanţii Ministerului Culturii.
Ulterior, ocuparea noului spaţiu de către Biblioteca Naţională a României şi deschiderea lui pentru public se va face treptat, au mai spus reprezentanţii instituţiei conduse de Kelemen Hunor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Totodată, din ianuarie 2012, în noua clădire a Bibliotecii Naţionale a României, se va muta şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), după cum a anunţat, în 5 decembrie, ministrul Kelemen Hunor, prezent la şedinţa Comisiilor de Cultură ale Parlamentului, la discutarea bugetului MCPN pe 2012.
"După 22 de ani, eu spun că este un pas important, vom avea o clădire pentru Biblioteca Naţională şi, încet-încet, vom aduna toate colecţiile din depozite", a spus ministrul Culturii.
În prezent, Ministerul Culturii are sediul pe Şoseaua Kiseleff, lângă Muzeul Satului. Clădirea de pe Kiseleff aparţine Muzeului Satului şi a fost dată în folosinţă Ministerului Culturii în noiembrie 2003, după cum a mai spus Kelemen Hunor, în şedinţa Comisiilor de Cultură ale Parlamentului.
La momentul respectiv, Kelemen Hunor a declarat, pentru MEDIAFAX, că spaţiul de care dispun angajaţii MCPN în clădirea de pe Kiseleff este insuficient, iar imobilul va fi folosit în continuare de Muzeul Satului, cu destinaţia de sediu administrativ şi laboratoare de restaurare.
În prezent, sunt puse la punct ultimele detalii pentru finalizarea lucrărilor la noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, din bulevardul Unirii. Sediul Bibliotecii Naţionale va fi finalizat de Aedificia Carpaţi S.A., contractul dintre firmă şi Ministerul Culturii fiind semnat în martie 2009. Oferta depusă de Aedificia Carpaţi la licitaţia organizată de Ministerul Culturii pentru finalizarea noului sediu al Bibliotecii Naţionale a fost de 69.963.068 euro fără TVA, perioada de execuţie fiind de 30 de luni.
Suma alocată noului sediu al Bibliotecii Naţionale provine dintr-un împrumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi gestionat de Ministerul Culturii.
Sediul din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Naţionale a avut o istorie agitată după Revoluţie. Lungi perioade de timp nu s-au făcut nici un fel de investiţii, astfel că părţi din imobil s-au degradat şi, în plus, locul a atras hoţii de fier vechi şi de materiale de construcţie. În 2002, o controversă a izbucnit în jurul construcţiei, după ce aceasta a fost transferată în administrarea Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului. Acest plan a fost abandonat în cele din urmă.
Pe de altă parte, actualul sediu al Bibliotecii Naţionale a României, din strada Ion Ghica, nr. 4, Bucureşti, a fost retrocedat în 2008 Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi a fost scos din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi din administrarea bibliotecii, potrivit unei Hotărâri de Guvern publicate în 3 septembrie 2010 în Monitorul Oficial.
Potrivit datelor furnizate de Biroul de Presă al CCIB agenţiei MEDIAFAX, în decembrie 2008, Biblioteca Naţională a României poate, conform legii, să funcţioneze în respectivul imobil, timp de cinci ani, de la retrocedare, iar chiria este plătită de Ministerul Culturii.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe