- Home
- Cultură-Media
- HONG KONG, (29.03.2010, 14:46)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numărul de căutări ale termenilor interzişi în China a crescut pe pagina Google din Hong Kong
Numărul de căutări online pe subiecte politice delicate efectuate de internauţii chinezi a crescut de când Google şi-a redirecţionat acest serviciu pe pagina din Hong Kong, Google.com.hk, care nu este supusă cenzurii, informează pagina electronică a New York Times.
Urmărește
42 afișări
Numărul de căutări ale termenilor interzişi în China a crescut pe pagina Google din Hong Kong
Numărul de căutări efectuate pe motorul Google din Hong Kong, care cuprindeau termeni-cheie precum "Tiananmen", "Falun Gong" sau "corupţie", a crescut de zece ori marţea trecută, comparativ cu perioada când Google.cn funcţiona sub legea chineză, care impunea cenzurarea rezultatelor unor astfel de căutări.
Totuşi, numărul acestor căutări a scăzut în zilele următoare, deoarece majoritatea chinezilor nu s-au grăbit să caute online materiale delicate despre politicieni şi pentru că o parte dintre noile pagini puse la dispoziţie de Google internauţilor chinezi au rămas blocate în China.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Sâmbătă şi duminică au fost făcute mai multe teste, din diferite oraşe din China, încercând-se introducerea termenului "Tiananmen" pe motorul companiei americane, disponibil la adresa Google.com.hk. Pentru mai multe minute, motorul Google.com.hk nu a fost disponibil, deşi motorul autohton Baidu, care continuă să cenzureze rezultatele, a fost accesibil peste tot, în orice moment.
La începutul lunii iunie 2009, administraţia chineză a blocat accesul internauţilor la reţeaua de micro-blogging Twitter şi la serviciul de poştă electronică Hotmail, cu două zile înainte de împlinirea a 20 de ani de la luptele sângeroase din piaţa Tiananmen din Beijing.
Deşi China are oficial cel mai mare număr de internauţi din lume, guvernul de la Beijing monitorizează atent activitatea online a chinezilor şi cenzurează conţinuturile care nu sunt în linie cu politica Partidului Comunist.
La finalul lunii martie 2009, administraţia chineză a interzis accesul la platforma video YouTube, controlată de compania Google, din cauza posibilelor critici la adresa Partidului Comunist, deşi oficialii guvernamentali au declarat că instituţia pe care o reprezintă "nu se teme de internet".
Google Inc. a anunţat, la începutul săptămânii trecute, că va închide versiunea chineză a motorului său de căutare, disponibilă la adresa www.google.cn, şi a redirecţionat căutările către un site din Hong Kong, necenzurat, disponibil la google.com.hk.
Un număr semnificativ de chinezi au profitat de decizia companiei americane, chiar din prima zi, când s-au efectuat 2,5 milioane de căutări ce cuprindeau termenul "Tiananmen" şi circa 4,7 milioane de căutări cu numele grupării religioase "Falun Gong", potrivit datelor furnizate de Google.
Pe de altă parte, guvernul chinez a demarat o campanie online care are ca scop eradicarea oricărui sentiment de simpatie faţă de decizia Google.
Comentariile de pe reţele de socializare care susţin Google "vor fi şterse în câteva secunde", potrivit lui Oiwan Lam, specialist în media.
Potrivit publicaţiei China Digital Times, Oficiul de Informaţii al Consiliului de Stat Chinez a ordonat ca toate site-urile "să administreze cu grijă schimburile de informaţii, comentarii şi alte elemente de interactivitate" şi să şteargă toate "textele, imaginile şi videoclipurile care susţin Google, dedică flori companiei Google, cer Google să rămână în China, încurajează Google şi orice alt element care contravine politicii guvernului".
Deşi guvernul chinez restricţionează în mod frecvent informaţiile pe subiecte delicate, restricţiile în ceea ce priveşte Google sunt printre cele mai severe.
Javen Yang, administratorul unui site chinez de turism, a declarat că guvernul le-a trimis angajaţilor site-ului o notificare în care le-a fost cerut să şteargă orice comentariu care are legătură cu Google.
Pe popularul forum chinez Tianya.cn apar doar circa 12 mesaje legate de Google, majoritatea negative sau cel mult neutre.
La nivel general, decizia Google de a-şi redirecţiona serviciile de căutare pe pagina din Hong Kong nu afectează viaţa cetăţenilor obişnuiţi.
"Nu imi fac griji că Google va fi blocat integral în China. La fel ca şi în cazul Twitter sau YouTube, viaţa mea e la fel fără aceste site-uri. Pot oricând să apelez la alte servicii care sunt disponibile", a declarat Luo Peng, un vânzător din Beijing.
Deşi teoretic internauţii chinezi au acces la un motor care nu cenzurează rezultatele căutării, la nivel practic paginile web care cuprind informaţii delicate nu pot fi deschise în China din cauza unui sistem de cenzură foarte sofisticat.
Guvernul chinez nu a admis niciodată existenţa unui sitem de filtrare a informaţiilor, nici existenţa cenzurii pe internet. Spre deosebire de alte ţări care cenzurează accesul la internet, China nu anunţă niciodată ce site-uri sunt blocate sau urmează să fie blocate. Paginile acestor site-uri nu sunt afişate, ca şi cum ar fi doar o problemă de conectare la server.
La finalul săptămânii trecute, reprezentanţii Google au declarat că site-ul din Hong Kong unde au fost redirecţionate căutările efectuate de internauţii chinezi este supus "cenzurii selective".
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe