- Home
- Cultură-Media
- NEW YORK, (23.12.2014, 16:04)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Numărul jurnaliştilor occidentali ucişi pe plan mondial a crescut în 2014
Asasinatele comise asupra jurnaliştilor străini de gruparea Statul Islamic (SI) au făcut din anul 2014 unul dintre cele mai sângeroase din istorie, se afirmă în raportul anual întocmit de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), publicat marţi.
Urmărește
82 afișări
Numărul jurnaliştilor occidentali ucişi pe plan mondial a crescut în 2014
Potrivit CPJ, occidentalii au reprezentat o "proporţie neobişnuit de ridicată" în rândul celor 60 de jurnalişti care au fost ucişi în acest an în timp ce îşi exercitau meseria. Acelaşi comitet anchetează în această perioadă condiţiile în care au murit alţi 18 jurnalişti în anul 2014, pentru a determina dacă moartea lor a fost asociată cu profesia acestora.
În total, aproximativ un sfert dintre jurnaliştii ucişi în 2014 erau corespondenţi de presă străini. Acest procent este de două ori mai mare decât cel înregistrat în anii precedenţi, a dezvăluit CPJ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
În 2013, 70 de jurnalişti au fost ucişi pe plan mondial, iar 9% dintre ei erau jurnalişti occidentali, potrivit site-ului CPJ.
Printre victimele din 2014 se află jurnaliştii americani James Foley şi Steven Sotloff. Decapitarea lor, filmată şi difuzată pe internet de gruparea jihadistă Statul Islamic a îngrozit lumea întreagă.
Fotografa germană Anja Niedringhaus a fost ucisă în luna aprilie de un poliţist, în timp ce acoperea din punct de vedere mediatic alegerile din Afganistan, pentru agenţia de presă americană Associated Press.
Şase jurnalişti străini se regăsesc pe lista celor cinci reporteri şi doi ataşaţi de presă care au fost ucişi în Ucraina în acest an. A fost pentru prima dată după anul 2001 când CPJ a raportat asasinarea în această ţară a unor jurnalişti în timp ce îşi exercitau meseria.
Totuşi, "majoritatea covârşitoare" a jurnaliştilor ale căror vieţi se află în pericol din cauza profesiei lor continuă să îi vizeze pe membrii presei locale.
CPJ a citat în special exemplul Siriei, care prezintă cel mai "ucigaş" bilanţ pentru presă, pentru al treilea an consecutiv, cu 17 morţi în 2014. În plus, 20 de jurnalişti au fost făcuţi prizonieri de SI, iar cei mai mulţi lucrează pentru presa locală.
De la începutul sângerosului război civil din Siria în 2011, 79 de jurnalişti au fost ucişi în această ţară, care devansează de acum Filipine în clasamentul celor mai "ucigaşe" ţări din lume prin prisma reprezentanţilor presei care au fost asasinaţi, după ce CPJ a început să întocmească acest top macabru, în 1992.
Potrivit CPJ, aproape jumătate dintre jurnaliştii ucişi în 2014 au murit în Orientul Mijlociu, iar 38% dintre ei şi-au pierdut vieţile în zone de luptă şi în cele în care au avut loc schimburi de focuri.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe